StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

DANI GNJEVA Četvrta suradnja Jasona Stathama i Guya Ritchiea nije ispala loše. Ima neočekivanih epizodista i puno pucnjave, ženska kvota je izostala

Piše Gabrijela Bijelić
7. svibnja 2021. - 13:17

Dvaput je dvaput, a četiri puta je već prava sinergija! Nakon 'Lopova, ubojica i dvije nabijene puške'(1998.), 'Snatcha' (2000.) i 'Revolvera'(2005.), britanski redatelj trajno nadahnut pričama iz kriminalnog miljea Guy Ritchie ponovno se udružio sa sunarodnjakom, akcijskom zvijezdom Jasonom Stathamom. Ovaj put povezao ih je MGM-ov triler 'Dani gnjeva', remake francuskog krimića 'Cash Truck' (Le Convoyeur) Nicolasa Boukhriefa iz 2004. o zagonetnom čuvaru oklopnjaka koji svakodnevno prevoze milijunski utržak banaka i trgovačkih centara.

image
Engleski redatelj Guy Ritchie četvrti put surađuje s glumcem i sunarodnjakom Jasonom Stathamom
Ilustracija

Ritchie je u novom projektu lociranom u SAD-u okupio intrigantnu postavu. Glavnog zlikovca glumi Scott Eastwood, sin poznatog tate Clinta. Vozači gotovine su neostvarena hollywoodska nada Josh Hartnett (Pearl Harbour, 2001.) i vječni epizodist Holt McCallany, a cameo nastupima iznenađuju Andy Garcia (Kum3) i Post Malone, slavni američki reper s istetoviranim licem.

Makar ne obiluju inovativnošću, 'Dani gnjeva' dinamična su tvorevina, jasnog koncepta, britkih dijaloga i precizno vođene radnje u kojoj je nasilje glavni začin. Vidi se da je Ritchie u tome kod kuće, zapravo podsjeća na svoje najbolje dane kad sastojke iz omiljenih mu francuskih krimića isprepliće s američkom opsesijom novcem i zločinom.

U posljednje vrijeme pomodni pripovjedni vremenski preskoci za bivšeg supruga nekoć slavne Madonne nisu materijal za zbunjivanje, već objašnjavanje događanja prije i poslije pljačke blindiranog vozila koja generira događanja na velikom platnu. A njih od početka do kraja odlučno nosi 'kameno lice' Jasona Stathama kojemu uloga osvetoljubivog oca stoji kao odijelo krojeno po mjeri.

Za ulogu mrzovoljnog H (naslovni junak odaziva se na taj inicijal) nisu ni potrebne osobite glumačke bravure, već prezentnost s kojom zvijezda ekstenzije 'Brzih i žestokih' nema problema. Uostalom, kao ni s pražnjenjem arsenala. A na lakoj artiljeriji ovdje se nimalo ne štedi.

image
Scott Eastwood, sin slavnog Clinta, glumi nemilosrdnog pljačkaša novca
Ilustracija

Ritchie je s koscenaristima Ivanom Atkinsonom i Marnom Daviesom ipak ponešto šparan kad je posrijedi rasvjetljavanje mutne prošlosti glavnog lika, no to na sreću ne kvari previše konačan dojam. Istini za volju, pobornici #MeeToo pokreta imali bi štošta za prigovoriti: U dvosatnom filmu ženskim je likovima, od kojih je jedna vozačica oklopnjaka (Niamh Algar), posvećeno mizernih desetak minuta i apsolutno su nebitni akteri.

'H' je ovdje heroj s velikim početnim slovom, a suprotstavljeni su mu nekonvencionalni part-time pljačkaši iz svijeta neprivilegiranih veterana američkih ratova. Ritchie se možda pritajio, ali nije zaboravio režirati.

26. travanj 2024 12:57