StoryEditorOCM
ZabavaU TOP FORMI|

ANDRO VLAHUŠIĆ Moje ‘Forrest Gump šetnje‘ govore mi da pobjeđujem, u svemu!

Piše Piše: Lorita Vierda Foto: Tonći Plazibat
25. veljače 2021. - 09:51

-U korona godini po prvi put smo na selu sadili patate i zelen i bavili se poljoprivredom, godina je bila aktivna, a tako se i nastavlja. Ne treniram u smislu da ubijam boga u sebi dižući utege, nego radim ono što mi odgovara, a to je uza skale - niza skale ako je vrijeme u redu, ako nije, tu je kućni steper. Također, ono najvažnije što prakticiram to je hodanje, šetnja. Hodam od doma, iz Gruža, pomalo obalom, pa do Lapada, pa onda šetnicom Nika i Meda Pucića, pa preko Babinog Kuka, nekad idem sve okolo, nekad se vratim istim putem, uglavnom, hodam putevima koje sam stvarao sam. I ono najvažnije je što su to zapravo moje 'Forrest Gump šetnje', znači, ja hodam, a moji sugrađani mi se spontano pridružuju, pitaju me što ih zanima, pozdravljaju, pričamo, podržavaju me, dobar dan gradonačelniče je rečenica koju stalno čujem, to je to!" - ispričao nam je Andro Vlahušić, bivši dubrovački gradonačelnik i neovisni gradonačelnički kandidat i na nadolazećim izborima u svibnju. Bit će mu to još jedna utrka za mjesto prvog čovjeka Grada, koja je za njega, zadnji put, neslavno završila. No Lex Vlahušić, koji kaže da se osuđeni ne smiju kandidirati, je istekao, i eto prilike da pokuša još jednom, a nije rečeno da će to biti i samo jednom.

Putevima koje sam gradio sam

image
Neovisni kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić ne odustaje od šetnji koje mu, kaže, daju priliku od građana doznati što to sve ne valja kod aktualne gradske vlasti
Tonci Plazibat/Cropix


-Evo vidiš, dok mi pričamo, ja neumorno hodam i evo svako malo mi se ljudi javljaju, dakle, te moje šetnje imaju smisla, jer se gradonačelnik može biti jedino u dodiru sa sugrađanima"- naglašava Vlahušić, kojega korona, iako je prebolio, nije zaustavila.
-Pa moram reći da me usporila, umorila malo. Ja sam liječnik, endokrinolog i imunolog pa znam što sve može neka bolest napraviti tijelu, ali nema odustajanja, a i ja sam je imao s blagim simptomima. Tako da sam se vrlo brzo vratio u standardni ritam 500 do tisuću skalina na steperu i neumornim hodanjem- prepričava Vlahušić svoju rutinu koja ga drži u formi i u zrelim godinama.
-Nisam star, ali 60 je sasvim ozbiljna brojka, tako da sam jako zadovoljan što se forme tiče. Pazim na sebe koliko se može, kroz cijeli dan se krećem, ne stajem, a na prehranu pazim već odavno, nema junk fooda, kroz dan nema uopće ugljikohidrata, slatkoga i teške hrane, i imam dvije vrste takve zdrave, mediteranske, lagane prehrane, i jedan ogroman problem kojeg sam prihvatio, ne borim se više protiv toga, a to je sendvič. Znači, cijeli dan mogu tako, ali onda navečer, ako ne unesem nešto ugljikohidrata, gotov sam! Taj večernji sendvič mi je nešto čega se nikad nisam uspio riješiti i više ni neću. To je to, puno pišem, čitam i razmišljam, osobito uvečer i onda se mozak osjeti gladan, a ništa ne pomaže nego ugljikohidrati, i taj večernji sendvič me jednostavno oživi - ali on mi je jedini grijeh" - smije se Vlahušić koji, kaže, malo spava, jako puno radi i piše i u svakom je trenutku spreman za izbore. Zadnji put kad smo razgovarali pohvalio se kako, dok pričamo, neprekidno igra tenis, a korona ga je omela u redovitim mečevima.

image
Međunarodni dan žena i Vlahušić koji je tradicionalno dijelio narančaste ruže Dubrovkinjama
Tonci Plazibat/Cropix

Adrenalin je moj mir


-Korona me je zaustavila, zatvorili su terene i zabranili okupljanja i sportove pa onda nisam ni igrao, ali taman sam tad i dobio koronu, pa mi je trebalo više od mjesec dana da se uopće pokušam vratiti u stari ritam i to samo što se tiče hodanja. Sad će lijepa vremena, pa će se više toga i moći raditi".
Njegove su navike cijelog života iste - dizanje u 7, neovisno o tome radi li se ili ne, kretanje, šetnja, rad, izvanredno zdrava prehrana, a navečer pisanje, koje nekad potraje i do 1 sat ujutro. I taj nesretni večernji sendvič. A nekad "uspijem prevariti mozak, ali vrlo rijetko, sad više i ne pokušavam!".
Iako je večernji sendvič recimo to tako pobijedio u tom nadmudrivanju, Vlahušić se ionako već okrenuo kampanji i izborima za gradonačelnika u svibnju, i kaže da, od svih kandidata, on jedini nema stres. Jer, dodaje, stres je njegov način života.
-Pa malo sam čudan po tom pitanju, točno je da je kampanja stres, ali ja stres ne dožviljavam negativno, sjajno funkcioniram u stresnim razdobljima. Zapravo, ja jedino pod stresom i funkcioniram dobro, adrenalin je moj mir! A pravi stres za mene dolazi od potpunog mira. Kad se ništa ne događa, kad nema napetosti, kad nema nečeg aktivnog, tad me stres potpuno pojede, užas! Najbolji dokaz tome su ratna vremena, mi u gliseru, '91., pucaju po nama na moru, svi čuče, prekrili se, normalno, treba se zaštititi i strah i oprez su vam tu spasitelji, a ja sjedim, mrtav-hladan, nit' se bojim' niti mi je to užasno, i mislim se, dobro, Andro, što je ovo? Kako ti ovo reagiraš?"

image
Andro je ovako pozdravljao sa Straduna - jedna od zadnjih fotografija nakon primopredaje vlasti gradskoj povjerenici
Zeljko Tutnjevic/Dubrovacki Vjesnik/Cropix

Mrtav-hladan


- Puls mi je bio 70, nema nervoze, i tad sam shvatio, ja sam u najtežem stresu apsolutno miran i spokojan. A sve drugo neaktivno me uzrujava"- ispričao nam je Vlahušić, prisjećajući se i brojnih stresnih situacija koje ga posljednjih godina itekako progone.
-Evo, dat ću ti još jedan primjer, oko presude i tv gostovanja. Mislim da sam dvaput sam bio kod Stankovića u Nedjeljom u 2 i on mene otvoreno pita, pa mislim osudili su te, kako to da sjediš ovdje i nije ti neugodno? A ja mu mrtav-hladam odgovaram kao da pričamo o vremenu. Jer meni to nije stres, s adrenalinom živim, on je moj mir i zato sam uvijek po tim pitanjima skuliran- priča Vlahušić.
Iako je već odavno najavio kako će na izbore izaći s nezavisnom listom koja će biti sastvaljena od starih poznanika i novih mladih lavova, ipak ne ide naoružan samo spremnošću na savladavanje adrenalina. U formi je, tvrdi, fizičkoj i mentalnoj, i vjeruje u izvrstan rezultat.
-Ne mogu se ja po formi mjeriti sa Željkom (Raguž, op.a.) ili Jadranom (Barač, op.a.) koji su poluprofesionalni i profesionalni sportaši, to što oni rade i kako vježbaju i treniraju je prilagođeno i njihovom dosadašnjem načinu života i njihovim godinama. Tako da tu usporedbe nema, ali da sam možda u najboljoj formi od svih kandidata, neovisno o svojim godinama? Apsolutno! I fizičkoj i mentalnoj, stojim iza toga!" - odlučan je nezavisni gradonačelnički kandidat, i dodaje:
-Nismo na izboru za miss i mistera, nego za gradonačelnika, upravljača Grada, gdje je, osim fizičke, potrebna itekakva mentalna forma, a tu sam broj jedan!".

19. travanj 2024 16:51