StoryEditorOCM
ZabavaVratolomije iznad Gundulićeve poljane

Akrobat Dragoljub Aleksić je prvi put nastupio na Gundulićevoj poljani u lipnju 1930., izvodeći vratolomije: hodao je po konopu s bačvom teškom 100 kg u zubima, a zatim je u istim tim zubima s krova na krov prenio nekog Milana Ačimovića..."

Piše DV
18. kolovoza 2022. - 13:41

Zamislite da danas netko dođe s idejom da se poviše Straduna ili zelene place, Gundulićeve poljane, rastegne elastična mreža i poviše nje na najvišoj točki konop s krova na krov preko kojeg će žongler ili hodač po konopu, prelaziti samo za zabavu okupljenih i pokazivanje neobičnih vještina? Digla bi se, kako je to u gradu već tradicionalno, kuka i motika. A nekad davno, davno, i to se, zamislite, radilo. I vratolomije su danas drugačije nego nekad, pa je sigurnost postala kompleksnija nego ikad, a zahtjevi rigorozni i brojni. U jednu ruku, sreća da je tako.

Tamo 30.-ih godina prošlog stoljeća na Gundulićevoj poljani izvedene su takve vratolomije da nam je danas nevjerojatno čitati o tome, a crticu o jednom takvom događaju objavio je u Facebook grupi Dubrovnik nekad gospar Ivo Batričević, uz fotografiju čudesnog događaja.

"Akrobat Dragoljub Aleksić je prvi put nastupio na Gundulićevoj poljani u lipnju 1930., a dubrovačke novine kažu da je imao nekoliko vratolomnih točaka: hodao je, primjerice, po konopu s bačvom teškom 100 kg u zubima, a zatim je u istim tim zubima s krova na krov prenio nekog Milana Ačimovića koji je "bio privezan na uže".

19. travanj 2024 08:28