StoryEditorOCM
ModaKORČULANSKI HIT|

KAPOR WOOL Ovo je nova yoga, sve su Korčulanke poludjele za pletivom!

Piše Piše: Dora Lozica
6. svibnja 2021. - 13:25

Ivona, Silvano, Goran, Marijana, Tina i Ivano – korčulanska obitelj Kapor uvijek nas iznenadi nekim novim projektima i pothvatima. Osim što su aktivni članovi mnogih otočnih udruga, pokretači brojnih humanitarnih akcija i među prvim korčulanskim ugostiteljima, odnedavno su pokrenuli i obrt za pletenje i kukičanje, a brend Kapor wool postao je hit među Korčulanima i to od najmlađih do najstarijih uzrasta. Kape, šalovi, torbe, dekice, igračke, moderni džemperi, kardigani, haljine i veste za sve uzraste, oduševili su otočane originalnošću, jednostavnošću, a najviše izvedbom i kvalitetom.

Hobi je posao je hobi


Iza brenda Kapor wool stoji majka Ivona, glava obitelji, inače i autorica nekoliko knjiga. Otkriva nam kako je pletenje oduvijek dio njenog života, hobi u kojem godinama uživa. Otkad zna za sebe, plete rođendanske i božićne poklone za prijatelje, igle za pletenje, vuna i šivaća mašina za nju su sinonim opuštanja i kreativnosti, a s vremenom, hobi se pretvorio u posao.
-Ništa se ne može usporediti s osjećajem zadovoljstva kad nekome poklonite nešto što ste izradili vlastitim rukama. S vremenom su mi počeli stizati upiti, ljude je zanimalo mogu li isplesti neki odjevni predmet koji im se sviđa i koliko bi to koštalo. Priča je dobila konkretne okvire uključivanjem našeg dragog prijatelja, Korčulanina Sandra Bačića. Njegov prijedlog imena Kapor wool u početku nisam htjela prihvatiti, a on je rekao 'Pa vi ste Kaporovi brend sami po sebi“'. I tako je nastao naš logo, u slovu K je osmislio neupadljivu vunenu petlju i baš je Sandro dobio prvi proizvod s oznakom Kapor wool“, prisjetila se Ivona.

image
Kćer Marijana omiljeni je model za brend Kapor Wool
Kapor Wool


Kapor wool proizvodi nastaju na temelju narudžbi koje Ivona dobije od sugrađana, prema slikama na društvenim mrežama ili odjevnim predmetima koje primijeti na drugim ljudima. Kombinacija boja i detalji su Ivonina inspiracija i način na koji se kreativno izražava, no krojevi i bodovi prate sve moderne trendove pletenja i kukičanja. Za dizajnom ne zaostaje ni kvaliteta, vunu naručuje preko interneta, priča nam Ivona, a to je uvijek kvalitetno pletivo koje sadrži 70 posto vune zbog čega je Kapor wool odjeća mekana i ugodna za kožu dok ljetnu ponudu izrađuje od 100 posto pamučnog konca. Jedinstveni dizajn, ručni rad i kvalitetan materijal razlog su nešto većih cijena u odnosu na trgovine odjećom. Ivona je posebno ponosna na ponudu za najmlađe, izrađuje svjetski popularne amigurume, dječje igračke u obliku minijaturnih životinja, voća ili povrća koji se pletu posebnom tehnikom, a ispunjene su antibakterijskim i antialergijskim punjenjem. Osim igračkica, roditelji svojim miljenicima mogu naručiti dekice i prekrivače izrađene od specijalne vine alize za novorođenčad, džempere, kapute, kape i trake za kosu kao i torbe od takozvanih jednobojnih špageta, odnosno od recikliranih vlakana.

image
Ivona Kapor sa suprugom Silvanom, Kapor Wool
Kapor Wool

Svega za svakoga


Ivona za sad sve proizvode izrađuje sama, ali priznaje da su joj dani kratki za sve ono što planira napraviti pa ozbiljno razmišlja zaposliti još dvije vrijedne ruke. Za neke joj pletenine treba tek nekoliko sati, a za neke i par dana, zavisi o kroju, debljini konca ili vune, složenosti šivaće šeme i veličini. Većinom plete po noći uz neki dobar film, priznaje Ivona uz smijeh, jer joj je žao potrošiti baš svaki dan, a i ne želi da njena mnogobrojna obitelj bude zakinuta. Baš joj je obitelj najveća podrška i potpora, a osim obitelji Kapor, u cijeli su projekt uključeni samo Korčulani.
-Suprug Silvano brine o financijskom dijelu priče, starija kćer Marijana radi PR i vodi službene stranice na društvenim mrežama, mlađa kćer Tina je vrhunska chefica pa je zadužena za našu prehranu kad smo zatrpani narudžbama i rokovima. Osim toga, Marijana, Tina i njihove prijateljice ujedno su i modeli za Kapor wool proizvode, a osim Sandra, u priču smo uključili još otočnih snaga, talentiranu fotografkinju Deu Botica i njen studio Ko slika, koja je zaslužna za vizualni identitet Kapor Wool-a. Dea je odradila lavovski posao, snimanja su odrađena u Zagrebu, a uskoro planiramo snimati i na Korčuli“- otkriva nam Ivona.

image
Obitelj Kapor, Kapor Wool, slika
Kapor Wool


Kapor wool proizvodi mogu se naručiti putem stranica na društvenim mrežama, a u izradi je i službena web stranica. Puno je razloga zašto kupiti ručno rađeni, pleteni komad odjeće, kaže Ivona, pletenina je uvijek u trendu, to je modni klasik koji ne zastarijeva. Njeni se dizajnirani komadi oslanjaju na tradicionalnu, klasičnu pleteninu, ali su istodobno osvježeni najmodernijim trendovima. Želite li u ormaru imati nešto kvalitetno, jedinstveno, ekološki, izvorno i provjereno, lako ćete se odlučiti na Ivonine pletenine. Zamolili smo je da nam otkrije planove za budućnost, no oni ne uključuju širenje kapitala, već popularizaciju pletenja. Ivonin je san osnovati udrugu za žene koje znaju i vole plesti s kojima bi organizirala modne revije i promocije pletenja. Pletenje nije samo posao, tvrdi Ivona, to je ljubav i način života.
-Pletenje je nova joga, često se dovodi u vezu s meditacijom jer ima opuštajući učinak. Jednom kad naučite plesti, sve ono što vidite oko sebe možete bez problema izraditi. Vjerujte mi, to je čarolija koja nema granice, što oči vide – ruke ispletu! Želimo biti drugačiji, originalni i nenametljivi, a opet dovoljno dobri da zaslužimo put do naše publike. Hvala svima koji su nam do sada ukazali povjerenje i naručili naše proizvode, hvala svima koji lajkaju i prate Kapor wool. Našu priču trenutno prati oko dvije tisuće ljudi i svakim danom se taj broj povećava. Veselimo se svim budućim suradnjama i narudžbama, sretni smo i zahvalni što radimo ono što volimo“, pručila je Ivona.

24. travanj 2024 14:46