StoryEditorOCM
Kućni ljubimciPametni i poslušni

Poznato je koje su najinteligentnije vrste pasa, ali i one koje su to najmanje, u pitanju je jedan kriterij

Piše dv
1. veljače 2023. - 16:51

Svaki vlasnik psa misli da je njegov ljubimac najljepši, najbolji i najpametniji na svijetu. Za njega to jest i ostat će tako.

Međutim takav odgovor ne može zadovoljiti znanstvenike pa su se na Sveučilištu u Helsinkiju poduhvatili analize koje su pasmine najviše inteligentne, a koje najmanje, prenosi Slobodna Dalmacija.

Od stotina priznatih pasmina pasa, belgijski ovčar je u novoj znanstvenoj studiji proglašen najinteligentnijim na svijetu, prema kriteriju poslušnosti. Objavljen je i popis nejneinteligentnijih pasa, naravno prema istom kriteriju, piše Daily Mail, prenosi Nova.rs.

image
AFP

Afganistanski hrt

Afganistanski hrtovi poznati su po svojoj elegantnoj ljepoti.

Međutim, stručnjaci Američkog kinološkog saveza (AKC) nazivaju ga "posebnom pasminom za posebne ljude".

Afganistanski hrt ima posebno nisku "inteligenciju poslušnosti", izraz koji se odnosi na sposobnost učenja od ljudi. Prema profesoru Stanleyju Corenu, pasmina je trebala više od 80 ponavljanja od trenera da bi razumjela novu naredbu.

Afganistanski hrt prvenstveno su uzgajani za lov koristeći brzinu i vid. Dakle, možda sposobnost učenja naredbi nikada nije bila dio njegove genetske ili evolucijske strukture.

image
AFP

Basenji

Basenji su na drugom mjestu, što znači da također nisu vješti u pravilnom reagiranju na ljudske naredbe. Basenji nije poznat po svojoj poslušnosti i češće ga se može vidjeti kako žvače namještaj kada je prepušten sam sebi. Ne voli biti sam i često zna biti vrlo destruktivan.

Međutim, ova se pasmina često opisuje kao inteligentna u drugim aspektima, kao što je sposobnost donošenja odluka za vlastite interese, kao što je dobivanje hrane.

Basenji je nervozan i njegovat će se poput mačke, ali je možda najpoznatiji po tome što ne zna lajati; umjesto toga proizvodi čudan zvuk nalik cvrkutanju. Ova pasmina također ima visok lovni nagon, što znači da će loviti mačke, vjeverice i druge manje životinje.

image
Timothy A. Clary/AFP

Buldog

Buldog je dugo bio simbol britanskog nacionalnog duha, ali je njegova inteligencija prilično niska. Općenito, buldozi mogu biti tvrdoglavi i naučit će samo nekoliko naredbi, stoga se vlasnicima savjetuje da ih pažljivo biraju kada ih pokušavaju dresirati.

Veterinari su već ranije upozorili da je buldog prožet bolnim bolestima i deformitetima, uglavnom zbog višestoljetnog parenja u srodstvu. Izvorno je razvijen kao mišićav i atletski pas, ali sada se uzgaja kao kućni ljubimac s kratkom lubanjom i izbočenom čeljusti.

Bulldog ima reputaciju lijenosti, ali pasmina uživa u redovitoj tjelovježbi i ima koristi od nje.

image
Timothy A. Clary/AFP

Čau Čau

Čau Čau potječe iz Kine, gdje se kroz povijest uzgajao zbog mesa i krzna, kaže profesor Coren, dodajući da se pasmina smatra previše "jednostavnom". Prema izvješću Guardiana iz 2003., Čau Čau je ozbiljno ozlijeđen kada je skočio s prozora na drugom katu u Lancashireu nakon što ga je prestrašio avion.

image
AFP

Ruski hrt

Sljedeća pasmina je ruski hrt, kojeg Američki kinološki klub opisuje kao "neovisnog i ponekad tvrdoglavog". No, poznati su po svojoj nježnoj i gracioznoj naravi, zbog čega se smatraju "aristokratskim psima".

image
AFP

Pas svetog Huberta

"Bloodhound", šesta najmanje inteligentna pasmina na popisu, ima dugo, naborano lice s opuštenom kožom i spuštenim ušima. ‘Pokorna‘ pasmina također je nemilosrdna i tvrdoglava kada je u pitanju praćenje mirisa. Moguće je da ga ova osobina čini osobito sklonim odvlačenju pažnje od zadataka poslušnosti.

Ostali psi na dnu popisa profesora Corena su Shih Tzu, Basset Hound, Mastiff, Bigl i Pekinezer, prenosi Daily Mail i Nova.rs.

image
Josh Edelson/AFP

"Moje rangiranje pasmina pasa temelji se na jednom specifičnom obliku inteligencije, ‘radnoj inteligenciji i poslušnosti‘, što je zapravo pseći ekvivalent ‘školovanja‘. Odnosi se na to koliko dobro će pas razumjeti i slijediti određene naredbe.", rekao je profesor Coren, piše Daily Mail, prenosi Nova.rs.

Vlasnici pasa, međutim, vrlo dobro znaju da kod njihovih ljubimaca poslušnost nije najvažnija.

18. travanj 2024 19:25