StoryEditorOCM
Kućni ljubimciNovom domu fali samo jedan ‘detalj‘

Deložirana mačka Anastazija vratila se pred Dvor u novoj kućici i oplela po domaćinima: ‘Vi koji govorite da vam je neprimjereno što boravim ođe ništa ne vidite perke patite od grandece...‘

Piše Kristina Filičić
28. ožujka 2022. - 11:35

Dubrovačka mačka Anastazija, dobrodržeća sedamnaestogodišnjakinja koja je 'deložirana' iz Kneževa dvora odlukom Dubrovačkih muzeja, jutros je opet dobila svoju kuću na istom mjestu, ali puno ljepšu, s motivima Kneževa dvora. Kućicu 'na volte' izradio joj je stanovnik povijesne jezgre Srđan Kera, a pred Knežev dvor ju jed onio u pratnji još jednog stanara povijesne jezgre, Marka Van Bloemena.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Ovoj kućici fali detalj, treba imati odobrenje - kazao je 'arhitekt' Kera, te komentirao ako bude trebao platiti kaznu zbog postavljanja kućice na 'zabranjenom' mjestu, spreman je platiti kaznu, ali kućicu će uzeti jer za njezinu izradu 'zavukao je ruke u svoju kesu, a ne u tuđu'. A i sama izrada je, kaže, trajala 21 dan.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Ne slažem se s odlukom Dubrovačkih muzeja, jer bi trebalo ponekad i promijeniti mišljenje. Lako je plutat', treba malo i zaplivat'. Mislim da se ova priča mogla iskoristiti i drugačije, pokazati senzibilitet prema životinjama i jer se radi o jednoj mački koja je, zanimljivo, izabrala baš ovaj kantun Dvora. Možeš joj dignuti i kućicu i karton, ona će vazda tu doći. Mogla je biti zaštitini znak ovog lokaliteta, jer mačke su nekad i bile na brodovima Dubrovačke Republike iz određenih razloga - istaknuo je Kera.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Ako su oni imali respekta, zašto ne bismo i mi? - upitao se i ponovio da je riječ o samo jednoj mački, a da ih je 70 i on bi protestirao. Ispunio je obećanje Anastaziji i proslijedio njezinu izjavu novinarima:

image
Tonći Plazibat/Cropix

-  Privuklo me baš ovo mjesto, ne ova njegova ljepota već ovi miri i slavna povijest koja se u njima odvijala. Vama koji govorite da vam je neprimjereno što boravim ođe, a primjereno vam je to da ste nakon završenih velikijeh skula od spečalog zvanja zaposlili se kao stručnjaci i koristiti isto, na plaću od poreza građana. Ma kad dohodite na poso, pa kad izlazite 'na kafu' i kad se vraćate doma ništa ne vidite perke patite od grandece. Erbo da gledate, viđeli bi sve što bi trebali i morali viđet' i onda bi dosad ona dva kamena koja samo što nijesu ispala na kantunu Boškovićeve ulice i Straduna bila popravljena. Ma para mi se da ni ne znate đe se to nalazi - zaključila je Anatsazija.

25. travanj 2024 14:26