StoryEditorOCM
GastroKraljica voća

Vrijeme je od smokava. Evo kako napraviti ukusan smokvenjak-kolač od smokava od kojeg rastu zazubice

Piše D.V.
25. kolovoza 2022. - 11:47

Vrijeme je od smokava. Jedu se uglavnom svježe uz čašicu rakije, mogu se sušiti, od smokava se pravi i slatko, džemovi, pekmezi, slatki namazi…

Nekada su smokva i grožđe bili jedino voće na kojem su odrastale generacije Dalmatinaca.

Smokvenjak-kolač od smokava nekada je bio izvorna hrana težaka a danas je to delicija u kojoj uživaju sladokusci. U pravilu se poslužuje uz rakiju ili neki od aperitiva.

image

Slatko od smokava-smokvenjak

HANZA MEDIA
 

Sastojci

1 kilogram suhih smokava

300 grama rezanih oraha ili popečenih badema (po želji mogu i lješnjaci)

100 mililitara rakije

grančica komorača (po želji)

20 grama arancina (po želji)

Priprema

Smokve očistiti i samljeti u stroju za mljevenje mesa (može i u blenderu)

Sitno narezati orahe, bademe ……

Dodati i rakiju kako bi se moglo "umijesiti tijesto" od smokava.

Rukama oblikovati tako dobivenu masu i staviti u pećnicu na isušivanje (oko 100 stupnjeva najviše pola sata).

Poslužiti uz rakiju ili neki od aperitiva.

Smokvenjak umotan u foliju je potrebno čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

image
 Bozo Radic/HANZA MEDIA
 

22. studeni 2024 20:06