StoryEditorOCM
GastroOSTALO JE MESA?

Što s ostacima blagdanskog objeda, odgovaraju stručnjaci za sigurnost hrane

Piše DV
26. prosinca 2021. - 10:45

Što s ostacima božićnog objeda? Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu dala je preporuke i upute, pa kažu kako ostatke pečene purice ili drugog mesa peradi treba što je prije moguće, unutar jednog do dva sata, zapakirati i pohraniti u hladnjak ili zamrzivač. Možete ih pohraniti u više manjih paketa kako bi se što prije ohladili.

Kada servirate ohlađenu puretinu, priredite samo onoliko koliko ćete pojesti, a ostalo ostavite u hladnjaku. Nemojte držati puretinu ili hladno meso na pladnju cijeli dan na sobnoj temperaturi, jer se u tim uvjetima mogu razmnožavati bakterije koje su uzročnici trovanja hranom. Pladanj treba pohraniti u hladnjak što prije, najbolje u roku od jednog sata, napominju iz HAPIH-a.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ostaci ohlađene puretine i ostalog mesa peradi mogu se i zamrznuti te vaditi u potrebnim količinama i odmrzavati u hladnjaku. Odmrznuti ostaci se mogu i podgrijati, ali samo jedanput, a pritom pazite da su, prije nego što ih konzumirate, zagrijani ravnomjerno u svim dijelovima do temperature koja izaziva isparavanje. Nakon što su jedanput odmrznuti, ostatke se ne smije ponovno zamrzavati. Odmrznute ostatke treba pojesti unutar 24 sata. Ovo pravilo vrijedi za sve obroke koji se pripremaju od ostataka hrane.

Ako podgrijavate ostatke puretine, ili druge hrane, koja nije bila prethodno zamrznuta, vrijedi isto pravilo. Zagrijte ih na temperaturu koja izaziva isparavanje pritom pazeći da je zagrijavanje ravnomjerno u svim dijelovima. Ne podgrijavajte ostatke više od jednog puta prije konzumacije. Bilo bi ih najbolje konzumirati unutar 48 sati, kažu stručnjaci za sigurnost hrane.

01. lipanj 2024 17:52