StoryEditorOCM
GastroŠTO KUHATI DANAS

Stižu prve sočne rajčice, napravite shakshuku! Ovo prefino jelo košta puno manje od narudžbe iz restorana, a gotovo je za samo pola sata

Piše dv
16. lipnja 2022. - 15:55

Malo je onih koji se neće raspametiti na savršeno poširana jaja u začinima bogatom umaku od rajčice. I baš zato, shakshuka je jedno od onih jela u koja ćete se zaljubiti na prvu. Iako tako možda ne izgleda, riječ je o nevjerojatno jednostavnom jelu koje možete poslužiti za doručak, ručak ili večeru, a spaja sočne, slatke rajčice i papriku u gustom umaku u koji se zatim dodaju jaja i kratko poširaju, kako bi žumanjak ostao tekuć i na najljepši se način povezao s crvenim umakom. Poslužuje se uz (tostirani) kruh i, zbog brze pripreme, može postati idealno jelo koje ćete napraviti nakon posla, kada vam se jede nešto jednostavno, ali ukusno, piše Dobra hrana.

Kada je riječ o podrijetlu, vjeruje se kako shakshuka dolazi iz Tunisa ili Jemena, a jedno je od omiljenih jela i u Izraelu. Tamo je, naime, poslužuju kao dio tradicionalnog doručka i, uz falafel i humus, smatra se jednim od najboljih izraelskih jela uopće. Tradicionalno se poslužuje u teškim tavama od lijevanog željeza u kojima se i kuha.

Dobro je dodati i kako je nastala iz potrebe da se skuha nešto ukusno, a jeftino te je ovaj način pripreme jaja u umaku vrlo brzo postao iznimno popularan u narodu. Kako biste je napravili, naime, ne trebate uprljati više od jedne tave, a svi sastojci vrlo su jednostavno dostupni i neće vas koštati više od 20-ak kuna. Osim toga, recept za shakshuku možete prilagoditi samo sebi pa jelu tako možete dodati ili oduzeti pokoji začin ili je obogatiti omiljenim sirom, baš kao što je to prošle godine napravila ekipa iz Brokenshipsa.

Dobra hrana donosi recept Anne Colquhoun, inspiriranu receptom Yotama Ottolengija, koja kaže kako shakshuka umak možemo smrznuti te ga iz zamrzivača vaditi po potrebi, zagrijati i u njega dodati jaja. Na taj način, doručak, ručak ili večera gotovi su već u 20-ak minuta. 

image
Berislava Picek/Cropix

SASTOJCI ZA 12 PORCIJA:

maslinovo ulje

450 g oguljenog i narezanog luka

900 g narezane paprike bez koštica i sjemenki

4 debela režnja češnjaka, oguljena i tanko narezana

3 velika svježa lovorova lista

1 velika žlica šećera demerara

1,5 kg zrele rajčice, usitnjene i grubo nasjeckane

lišće svježe majčine dušice

1 do 2 velike žličice slatke dimljene paprike

1 do 2 žličice srednje ljutog čilija u prahu ili pahuljica čilija (manje ako je jako ljut)

1 do 2 žličice preprženih i samljevenih sjemenki kumina

sol i papar

PRIPREMA:

Prije početka kuhanja pripremite luk i papriku. U širokoj tavi na srednje jakoj vatri ispecite luk u obilnoj količini maslinova ulja, dodajući dobar prstohvat soli. Nakon što luk napola omekša, dodajte papriku, češnjak, lovorov list, šećer i još malo soli. Nastavite kuhati na srednje jakoj vatri dok povrće ne postane sasvim mekano i paprike se ne počnu mjestimično karamelizirati. To će potrajati dobrih desetak minuta. U međuvremenu pripremite rajčice. Dodajte rajčice, majčinu dušicu, dimljenu papriku, čili i kumin i još malo soli. Kuhajte još oko 20 minuta na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, dok se rajčice ne raspadnu, dio njihova soka ne ispari, a smjesa ne dobije gustoću umaka. Provjerite začinjenost i dodajte sol, papar ili više začina po želji. Uklonite lovorovo lišće. Sada možete zamrznuti shakshuku ili je nastaviti pripremati.

ZA SERVIRANJE:

1 jaje po osobi

krupna morska sol

lišće peršina

svježe tostirani kruh, po mogućnosti od kiselog tijesta

Zagrijte shakshuku u tavi dok ne počne krčkati. Za svako jaje napravite udubljenje u smjesi koje ravnomjerno rasporedite. Brzo razbijte jaja jedno za drugim i ubacite u udubljenja, posipajte svako jaje s malo soli, a zatim posudu pokrijte poklopcem i pirjajte vrlo lagano oko šest do osam minuta.

Pažljivo promatrajte jaja - ciljate na to da bjelanjci očvrsnu, a žumanjci ostanu mekani. Lako je propustiti pravi trenutak. Ako ste u nedoumici, isključite vatru, ostavite poklopac na tavi i pustite da se kuha na preostaloj toplini. Shakshuku poslužite u tavi, ukrašenu peršinovim lišćem, s tostiranim kruhom i maslacem sa strane.

 

18. travanj 2024 09:22