StoryEditorOCM
GastroOVO MORATE KUŠATI

Savršen kolač s mliječnim karamelom koji bogatim okusom obara s nogu

Piše DV
31. listopada 2021. - 11:26

Banoffee pita je desert koji obara s nogu prije svega zbog mliječnog karamela – dulce de leche. Taj je sastojak ove slastice jedina stvar oko koje se treba potruditi, jer se kolač ne peče i kad jednom napravite karamel, ostatak je gotov u 15-ak minuta. Banoffee pitu obožavaju i oni kojima banana i voće u slasticama nisu baš omiljeni. Nemojte da vas prirpema karamela odvrati od ovog kolača, jer je vrijeme posvećeno karamelu razmjerno užitku konzumacije dobrog komada pite.

image
Recept za banoffee pitu
Silvia Rudinović

SASTOJCI

-250 g digestive keksa

-120 g otopljenog masla

-limenka kondenziranog mlijeka (u Dubrovniku se može naći nekim većim trgovinama od 397g); ili možete napraviti svoj dulce de leche

-dvije ili tri banane, ovisno o veličini

-400 g vrhnja za šlag.

image
Recept za banoffee pitu
Silvia Rudinović

Ukoliko pravite svoj dulce de leche potrebna vam je litra punomasnog mlijeka od 3,6 ili 3,8 posto mliječne masti, 300 grama cukara, malo sode bikarbone i možete staviti štapić vanilije. Kuha se tri sata na laganoj vatri… Nemojte se obeshrabriti, ovo možete pripremiti kad spravljate nešto drugo što se dugo kuha, zbog čega trebate biti blizu kuhinje, jer nije zahtjevno, samo treba svako toliko malo promiješati dok se karamel zgusne. Prednost je što se karamel može čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana i po potrebi samo malo ugrijati i premazati podlogu banoffee pite, a od litre mlijeka imate više nego dovoljno za dva puta.

image
Recept za banoffee pitu
Silvia Rudinović

PRIPREMA:

- Najprije se pripremi mliječni karamel. Ako imate limenku kondenziranog mlijeka, stavite je kipuću vodu u dovoljno veliki lonac. Cijela limenka čitavo vrijeme mora biti pod vodom. Kuha se dva sata.

-Kad se karamel ohladi, sve drugo ide lako. Izmrvite digestive kekse, pomiješajte s otopljenim maslom i utisnite u kalup tako da napravite i rub. Kako biste lakše izvadili pitu iz kalupa, možete staviti papir za pečenje torta. Kalup s keksima treba ohladiti desetak minuta u hladnjaku.

-Na podlogu od digestive keksa najprije se razmaže dulce de leche a potom se slažu kolutići nasjeckane banane.

-Utucite vrhnje za šlag i premažite preko banana. Uživajte!

image
Recept za banoffee pitu
Silvia Rudinović
03. svibanj 2024 17:34