StoryEditorOCM
GastroHRVOJE ZIROJEVIĆ, POZNATI CHEF O JEDINSTVENOJ MALOSTONSKOJ KAMENICI

‘Naša malostonska kamenica, specifična je zbog slanosti i spoja fine slatkoće i trpkosti. Tom sitnom razlikom može parirati svim drugim kamenicama u svijetu!‘

Piše Maja Rilović Koprivec
3. travnja 2022. - 21:23

Proslavljeni hrvatski kuhar  Hrvoje Zirojević održao je ovoga tjedna radionicu u okviru projekta brendiranja i prezentacije Malostonske kamenice kao autohtonog proizvoda najviše kvalitete. Ciljevi su projekta nazvanog „Malostonska kamenica – The Queen of Oysters“ koji provodi Udruga Stonski školjkari, jačanje prepoznatljivosti ove delicije. Profesionalni kuhari i ugostitelji s dubrovačkog područja zaista su imali što naučiti od ovoga chefa punog ideja i njegovih pomno osmišljenih jedinstvenih spojeva kamenica s drugim namirnicama, savjeta za obradu ove posebne školjke koju smo naučili konzumirati uglavnom samo svježu s kap limuna.

 Jednako kako je u dosadašnjoj prebogatoj karijeri ostavio bez daha svojim autorskim jelima najveće svjetske zvijezde i uglednike na više kontinenata, tako su  Zirojevićeve ideje što se sve može, i na koji način spojiti s malostonskom kamenicom, kako kroz jelo provući njenu jedinstvenu priču, upijali i iskusni i mlađi dubrovački kuhari.

image

Hrvoje Zirojević

Bozo Radic/Cropix

Uz prebogatu biografiju i popis elitnih restorana u kojima je kuhao Hrvoje Zirojević je oduševljeni edukator, koji prenosi svoja znanja jednostavnošću i lakoćom, a opet vrlo skromno  kako to inače umiju samo najveći stručnjaci svog posla. Umjeteonstva, kako bi to bolje nazvao veliki Držić.  U istraživanju i promišljanju obrade kamenice i njene potpune iskorištenosti kao namirnice i sam je došao do mirisa i aroma koje je, kaže, dugo tražio.  

-  Strastveni sam ribar. Nekada sam kao dijete od 13- 14 godina rano išao na barku. Ujutro je uvijek  oseka i fasciniralo me kako kad se more povuče ostane trava koja ima specifičan miris. Godinama sam tražio taj miris i arome, kroz koje jelo i koju namirnicu ga mogu naći i spojiti i sad sam uspio kroz kamenicu. Dobio sam tu esenciju i snagu koju sam tražio, a  to je taj istraživački dio posla koji me vuče. Mislim da bi se s kamenicama moglo napraviti  tridesetak, 40 recepata na ovu temu gdje koristim i druge plodove mora, od  dehidrirane  morske trave, vlasulja, pravim žele od mora iz kamenica… Za to treba dobro ovladati materijom, imati dobre temelje, da se naprave recepti od namirnice koja pruža velike mogućnosti.

image

.

Bozo Radic/Cropix

 Da bez sumnje izvrsno vladate materijom, to govori i Vaša iznimna i svjetska karijera chefa čija jela oduševljavaju i najprobranija nepca i najiskusnije kolege i mlade kuhare. Što je važno za takva postignuća?  

- Radim evo sad će biti i trideset godina. Počeo sam od pripreme, i danas  sve radim.  Kad ste chef morate biti vođa i prvi u svemu, prvi  doći u kužinu i prvi zasukati  rukave. Tako se i ja uvijek nalazim u rovu. Puno  je tu također putovanja u inozemstvo, gdje se uči. Često idem u Japan i radim i u Americi, New Yorku i Los Angelesu, gdje uvijek spremam našu autohtonu hranu.

Spravljate li Japancima ribu na naš, mediteranski način?

- Svakih nekoliko godina  odem u Japan po dvadesetak dana i uvijek imam neke gala večere gdje pripremam hrvatsku nacionalnu kuhinju koju nastojim prikazati u najboljem svjetlu.   Ne mora biti samo riba nego  i druge stvari, od slavonskog  čobanca, do pašticade, dubrovačke  rozate, istarske maneštre, sarme, arambašiće. Ribe koju radimo u Japanu budu sjajne kombinacije, mada ne smije biti ništa slano. Japanci ne vole slanu hranu, slane srdele i pršut dosta su im teški. Oni vole laganiju hranu, rabe vrlo malo soli za sushije i  nigirije, nego ih onda lagano umaču u umake.

image

Hrvoje Zirojević
 

Bozo Radic/Cropix

 Mnogi smatraju kako je naša  kamenica iz Malog Stona najbolja samo svježa uz malo limuna. Vi ste samo za  ovaj ste projekt osmislili nekoliko jela s kamenicama.  

- Kamenica, ovakva izvorna ima posebno mjesto jer se kao takva, svježa,  najviše konzumirala i kao takva je proslavila ovo područje. No ima puno stvari koje se s kamenicama i od kamenice mogu napraviti.  Ovdje smo pripremili  čips od kamenice, čaj od kamenice, pa ribana  svježa kamenica ili  sol od kamenice, sve su to stvari gdje  treba samo malo dodatnoga truda, a može se imati cijelu priču koju možete napraviti u promociji i prezentaciji u restoranima. Recimo, samo s tom banalnom soli  koju oplemenite aromom od kamenica, imate priču. Onda treba gledati da iskoristivost te namirnice, cijele školjke, bude maksimalna. Tako se i školjke, ljuske bez mesa mogu  prokuhati i napraviti  brudet gdje će one pustiti svoju aromu i pa da se kroz taj brudet dobije nešto fino. Puno je mogućnosti.  

image

.

Bozo Radic/Cropix

Kuhate često i u Americi gdje su također kamenice poznata delicija. Koja je razlika između naše i američkih kamenica kao namirnice?

- Kamenice su tamo  duplo veće, a iako jesam lokal patriot,  oni imaju sjajnih stvari. Naša malostonska kamenica je danas, u ovom mjesecu, definitivno najbolja i može svježa  parirati najboljim svjetskim kamenicama. Oni imaju poseban uzgoj i to su kamenice  kojih ima mnogo različitih vrsta i zaista su odlične, ali  ova je naša malostonska, specifična prvenstveno zbog slanosti  koju ima i jedne fine slatkoće, ali i trpkosti. To bih izdvojio, tu sitnu razliku kojom može parirati drugim kamenicama u svijetu.

image

.

 

Nikola Vilic/Cropix

Izvrstan ste učitelj i puno podučavate, predajete i na Fakultetu za turistički menadžment u Opatiji, stalno ističete  važnost  edukacije u profesionalnom  životu kuhara. U Dubrovniku je krenuo  projekt Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, pri našoj Turističkoj i ugostiteljskoj školi, jesu li  Vas već kontaktirali?

- Radim jako puno edukacija od najboljih restorana i hotela, masterclassova,  a u Opatiji predajem već sedam godina. Mislim da je učenje uvijek dobro, da je važno poslušati i druge kolege i  prenijeti neko moje znanje. Učenje, učenje i rad, bez toga nema ništa. Kad imate nekakav dobar izvor informacija, i imate volju, lako možete napredovati u poslu i za sebe i za svog poslodavca i svoje okruženje. U dubrovačkoj školi sam upravo prije nekoliko dana  imao video poziv  s učenicima pa smo  pričali malo i o mom  kulinarskom životu i događanjima i radu, od guljenja kapule i sipe, do danas. U kontaktu smo pa ćemo vidjeti dalje.

image

Hrvoje Zirojević
 

Bozo Radic/Cropix

Profesionalno ste postigli zaista puno, osvojili brojne nagrade, a kao šefa restorana na Palmižani  poznati vodič Gault & Millau proglasio vas je najboljim hrvatskim chefom.  Odnedavno ste se vratili doma u Split, gdje vodite novi restoran.

-  Bilo je dosta deset godina Hvara, sedam godina Palmižane. Podignuli  smo to mjesto na jednu zavidnu, svjetsku razinu, no sada  eto, spletom okolnosti vratio sam se u Split. Malo radi obitelji, majke, a i neke su godine pa smo krenuli u novi projekt dok fizički još mogu raditi. Već se vide dobri koraci. Uvijek moram imati novi izazov. Pokušavati stvarati  nove stvari, nešto poput  ovih jela  s kamenicama.  Nisam ja statičan tip, mene ako zatvorite u nekakvu kutiju, mogu to raditi neko vrijeme, ali ako nema zadovoljstva i gušta, ne mogu funkcionirati, nisam dobar. Mene gura adrenalin, nove ideje, a hvala Bogu imam i dobro životno iskustvo i dobre temelje gdje ste već naučili kuhati kako kuhate pa kada osmislite neko novo jelo, a onda ono još ima prolaz kod publike, onda ovo više ne shvaćate kao rad. U biti ja kuhanje i ne doživljavam kao rad, čak niti kao hobi, nego kao dobru zabavu. Ne znam, možda sam jednom u životu rekao, ajme tko će sad ići raditi. To je možda bilo prije 20 godina, jer možda neko okruženje u kojem sam radio nije bilo dobro, ali nikada u životu  nisam poželio ne raditi. To mi je sve.

image

Hrvoje Zirojević

Bozo Radic/Cropix

„To je to! Bomba okus!“

Zirojević je poznat po iznimno kreativnim jelima od morskih plodova, a malostonskoj kamenici u nedavno održanoj radionici dao je različite uloge u svojim jelima. Vještina i lakoća kojom je predstavio ideje za neka jela  oduševila je njegove dubrovačke kolege.  Predložio je i da se  stonska  sol oplemeni morem iz kamenica, da se  napravi jedinstveni začin iz Malog Stona.

Evo nekoliko ideja i detalja  za jela od kamenica koje je Zirojević osmislio. Samo način na koji predstavlja jela, potjerat će vam vodu na usta:  

Za čips od kamenice, vrlo intenzivan zalogaj, valja meso zalediti i tanko narezati, a onda sušiti u dehidratoru kao bi se dobio – kaže Zirojević – „bomba-jak okus“.

 Carpaccio od tune punjen ganacheom od jetre mola i kamenica. „Uz meso kamenice sastavni dio je i more iz kamenice i ikra od ježeva. A sa strane ide i jedna višnja napunjena jetrom u višnjevači.“

Ceviche od bijele ribe, gambora i kamenica, sa sokom od citrusa. „U sok  limuna i naranče se doda  malo peperončina da odstoji samo minutu u toj  kiselini, pa malo posolimo i na to dodajemo ukiseljenu ljutiku, džem od ljubičaste kapule, šećera i limuna. Na to ide i kavijar i pulpa od naranče pa crumble od indijskog oraščića, lana i limete, da ima i  hrskavi dio. Sve se dodatno začini  hladnim čajem od mora koje smo sačuvali iz kamenica i gina kojim se pri posluživanju sve prelije.“

Zirojević je pokazao i kako poslužiti tjesteninu s morskim plodovima na koju su naribane zaleđene kamenice, koje se otapaju u dodiru s toplom tjesteninom i daju jelu posebnu aromu.  - Uz tjesteninu se na ledu servira prazna školjka od kamenice u kojoj je zamrznuto meso kamenice i onda se na ribežu za tartufe na jelo naribaju listići kamenice. Kad svježe more dođe na tu pastu, to je to – kaže Zirojević.

image

.

Bozo Radic/Cropix

 

03. svibanj 2024 00:56