StoryEditorOCM
GastroOPREZ U KUHINJI

Namirnica koje nikada ne biste trebali zamrzavati: temperature ispod ništice na određenu hranu djeluju jako loše...

Piše Spiza SD
7. ožujka 2023. - 09:47

Ubaciti hranu u zamrzivač sjajan je način za produžiti joj trajanje, kao i za smanjiti količinu hrane koju bacamo, no prije nego zamrznete neku namirnicu trebali biste provjeriti smije li se ona uopće stavljati "u led". Premda se, teoretski, može zamrznuti gotovo sve - nedavno smo vam prenijeli hit recept za pržena jaja koji uključuje njihovo prethodno zamrzavanje - na određene vrste hrane zamrzavanje djeluje vrlo negativno, piše Slobodna Dalmacija.

Ponajprije, nipošto nemojte zamrzavati već odmrznutu hranu, jer se tijekom zamrzavanja voda u namirnicama širi, oštećujući im teksturu, što je zapravo manji problem od zaraze koja vam prijeti zbog takvog postupka. Vjerovali ili ne, neki u led ubacuju čak i konzerve, što je jako loša ideja jer konzerve uslijed zamrzavanja mogu puknuti. Evo što još nije preporučljivo spremati u zamrzivač.

Pržena i pohana hrana ne ponaša se dobro pri zamrzavanju jer voda i ulje u njenom sastavu migriraju prema površini, čineći nekoć finu hrskavu koricu promočenom. Premda je nekoć bilo uobičajeno zamrzavati mlijeko, ako ste finog nepca pa vam smetaju grudice suzdržite se od ovog postupka. Isto vrijedi za vrhnje i jogurt, premda su, jednako kao i mlijeko, i nakon odmrzavanja savršeno prikladni za jelo.

Određene vrste voća i povrća posebno su osjetljive na temperature ispod ništice, posebice ako imaju velik udio vode poput krastavaca i tikvica, pa će im zamrzavanje i odmrzavanje oštetiti strukturu. U prehrambenom su smislu ipak i dalje sasvim u redu, ako ih nećete koristiti u komadu - stoga od zamrznutih jagoda nećete raditi voćnu salatu, ali će vam biti sasvim dobre za smoothie. Jednako je s rajčicama: zamrzavanje i odmrzavanje učinit će im kašastima, ali ako ćete ih koristiti za kuhanje, a ne kao sastojak za salatu, slobodno ih zamrznite.

Začinsko bilje nije preporučljivo zamrzavati u komadu - umjesto da u led ubacite cijeli stručak peršina, bosiljka ili timijana, sitno ih nasjeckajte i u zamrzivač pohranite u malim dozama.

Zamrzavanje majoneze i dresssinga za salatu nije mudar potez zbog sasvim izgledne opasnosti da se razdvoje. Ni zamrzavanje umaka na bazi škroba, poput bechamela, nije dobra ideja: zamrzavanje će oslaviti veze između škroba i umaka, rezultirajući vodenastom teksturom. Zbog škroba su problematični i deserti pudingaste teksture, a isto tako skuhana tjestenina i riža. Želite li sačuvati ostatke tjestenine s raguom, manistru bacite, a umak zamrznite. 

18. travanj 2024 09:52