Hrskave, sočne, slatko kiselkaste jabuke stigle su na tržnice, što znači da je pravo vrijeme za prvu ovosezonsku pitu od jabuka.Dobra hrana ovaj put preporuča malo drugačiju pita s bijelim vinom i speculaas keksima
Za prhko tijesto potrebno je:
4 žumanjka
125 g maslaca
1 vanilin šećer (burbon)
50 g šećera (povećajte dozu po želji)
250 g oštrog brašna (ako vam se tijesto lijepi za ruke povećajte dozu)
prstohvat soli
Priprema tijesta:
Prvo pjenasto izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Potom dodajte maslac sobne temperature natrgan na komadiće, prstohvat soli i na kraju postupno dodavajte brašno istodobno gnječeći tijesto tako da smjesa prolazi kroz prste. Zatim izmijestite tjesto koje se ne bi smjelo ljepiti za prste. Ako se i dalje lijepi dodajte još brašna. Oblikujte kuglu i omotajte je u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem pola sata. Pecite na 200°C 20-25 minuta dok ne poprimi zlaćanu boju.
Za nadjev potrebno je:
4-5 manjih jabuka ili 3 veće
100 g smeđeg šećera
20 g maslaca
10 keksa Speculaas, smrvljenih u veće i manje komadiće
1 dl bijelog vina
2-3 jušne žlice
med
cimet
piment
Priprema nadjeva:
Tijesto se ne peče prethodno, već s nadjevom. Jabuke ogulite i narežite na kockice. Potom u pleh ili keramičke posudice stavite maslac i smeđi šećer da se karameliziraju nekoliko minuta na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici. Potom dodajte bijelog vina pa promiješajte dobiveni umak. Ubacite komadiće jabuka i speculaas kekse te im dodajte malo cimeta, pimenta i meda. Dobiveno prhko tijesto tanko razvaljajte te izrežite točno koliko je potrebno da prekrijete pleh i sve jabuke. Pecite na 200 °C otprilike 20 minuta. Poslužite toplu pitu s kuglicom sladoleda od vanilije.