StoryEditorOCM
GastroZANIMLJIV REŽIM

Fitness entuzijastkinja otkrila: evo što će se dogoditi budete li dva tjedna svaki dan doručkovali bjelanjke

Piše dv
27. veljače 2023. - 20:04

Instruktorica joge i fitness lifestylea, Christine Yu je za Woman‘s Health podijelila svoje iskustvo o dvotjednom doručkovanju bjelanjaka.

Naravno, pripremala ih je tijekom svog "projekta" na različite načine, a nakon 14 dana primijetila je pet ključnih promjena koje su nastupile uslijed primjene njezine nove navike. Istaknula je kako pozitivne, tako i negativne strane ovakvog režima prehrane.

Nutricionistica Karen Ansel objasnila je da su bjelanjci superhrana koja je puna proteina i savršena za kontroliranje apetita i izgradnju mišića. Iako su žumanjci ukusniji, oni su i puno kaloričniji i sadrže više masnoća - pa se Christine odlučila vidjeti što će se dogoditi bude li za doručak umjesto cijelog jajeta - jela samo bjelanjke, donosi Slobodna Dalmacija.

image
Shutterstock

"Sita cijelo jutro"

Iako se na početku projekta bojala da će ostati gladnom bude li jela samo bjelanjke, izgleda da se prevarila. Naime, Christine tvrdi da su je dva do tri pojedena bjelanjka držala sitom sve do ručka, a pojela bi ih uz mladi luk, špinat ili voće.

"Više energije"

"Prije jutarnje tjelovježbe, moram nešto pojesti - po mogućnosti što lakše od čega neću imati osjećaj kao da imam kamenje u želudcu dok trčim", tvrdi Christine. I dok kajgana ne pripada u "lakšu" kategoriju doručaka, dva kuhana bjelanjka ne padaju teško na želudac, a sasvim su dovoljna kao gorivo za teretanu ili trčanje. Prema Christine, uspjela bi održati konstantnu razinu energije kroz cijeli trening, za razliku od "pada" energije koji inače doživi nakon konzumiranja ugljikohidrata, poput banane ili tosta. 

"Dosadna hrana"

"Mogu jesti cijela jaja danima da mi ne dosade, no bjelanjci? Postanu vrlo brzo naporni. Iako bih pomislila kako je ovo savršena neutralna podloga za svaki doručak, bilo mi je vrlo teško održati raznolikost i zanimljivost obroka", iskreno će Christine. Tvrdi da je u kombinaciji sa zobi, bananama, mlijekom, cimetom i slično, jednostavno nebi mogli zadovoljiti okusom. Također, struktura im je poput gume - pa nisu senzacionalni ni "pod zubom". 

"Nedostaju žumanjci"

Osim boljeg okusa, teksture i boje, žumanjci su mnogo više. Naime ovaj dio jaja bogat je nutrijentima poput vitamina B, E D, željeza, cinka i kolina. Iako su bjelanjci manje kalorični i puni proteina, tijelo će dobiti više energije ako pojedete i žumanjak. Jedan žumanjak sadrži i dodatnih 5 grama masnoća, što će vas održati  sitima dulje od samih bjelanjaka. 

"Bacila sam puno hrane"

Christine se požalila na količinu jaja koje je morala baciti, bez obzira na to da je žumanjke pokušavala iskoristiti na druge načine. Na kraju testa ona se ipak odlučila vratiti cijelim jajima, ali je zadržala naviku od jedenja dva kuhana bjelanjka prije treninga!

19. travanj 2024 22:12