StoryEditorOCM
GastroNA EKS

Fantastično otkriće: Samo jedna čaša popularnog pića svaki dan smanjuje rizik za čak sedam bolesti opasnih po život

Piše Nina Čiča/Živim
18. lipnja 2022. - 09:47

Stručnjaci kažu da ne biste trebali piti više od 150 ml voćnog soka dnevno, a to je točno količina soka od naranče koja vam je potrebna da suzbije upalne procese. Kronična upala može dovesti do razvoja bolesti koje su vrlo često opasne po život, a među njima su artritis, lupus, upalna bolest crijeva, astma, srčane bolesti, reumatoidni artritis i dijabetes tip 1. Novo istraživanje koje se bavilo ispitivanjem načina na koji skrivene upale mogu naštetiti našem imunološkom sustavu otkrilo je da vitamin C iz soka od naranče može imati važnu zaštitnu i terapeutsku ulogu kad je riječ o zdravlju, piše Živim.

- Vitamin C utječe na upalu tako što regulira proizvodnju citokina, a poznato je da prevelika količina citokina može pogoršati stanje upale. Uz to, vitamin C pomaže u povećanju razine protutijela tako što podupire stvaranje T i B limfocita, a to su vrste bijelih krvnih stanica koje su ključne za naš imunološki sustav - rekao je Philip Calder, koautor istraživanja i profesor nutritivne imunologije sa Sveučilišta Southampton.

 

Dnevno 40 mg za odrasle

Vitamin C je prisutan u velikom broju namirnica, poput citrusnog voća, paprika babura pa čak i u krumpiru, no ako mislite da ga ne unosite dovoljno prehranom, možete koristiti i suplemente. Preporuka britanskog Nacionalnog zdravstvenog sustava je unos 40 mg ovog vitamina dnevno za osobe u dobi od 19 do 64 godine. Vitamin C se ne može pohranjivati u tijelu te se trebate pobrinuti da svakodnevno u prehranu dodate namirnice koje ga sadrže. Nutricionistica dr. Carrie Ruxton upozorava da upala može ozbiljno oštetiti naš imunološki sustav.

image
Shutterstock

- To se pokazalo jako lošim za zdravlje tijekom pandemije s obzirom na to da su osobe s kroničnom, prikrivenom upalom prolazile lošije kad je riječ o simptomima covida nego osobe koje nisu imale upalu - rekla je dr. Ruxton dodajući da je sada više no ikad prije važno da ljudi osvijeste važnost promjena u prehrani i načinu života koje mogu spriječiti razvoj upala te očuvati imunološke funkcije. A novo istraživanje to čini izuzetno jednostavnim s obzirom na to da je pokazalo da je za zaštitu imunološkog sustava i sprečavanje upala dovoljno popiti čašu prirodnog soka od naranče dnevno.

 

Ti divni flavonoidi

Jedan od glavnih razloga zašto je sok od naranče tako koristan za imunitet su flavonoidi. To je skupina polifenola koji pomažu u smanjenju upale te mogu pospješiti zdravlje probavnog sustava. Dr. Ruxton objašnjava da sok od naranče sadrži dva izuzetna flavonoida, hesperidin i naringenin, a prednost soka u odnosu na cijelu voćku jest to što se naše tijelo učinkovitije apsorbira flavonoide iz soka.

- To je zbog toga što cijeli plod ima nešto veći udio vlakana koja usporavaju i sprečavaju apsorpciju polifenola - pojasnila je. Inače jedna čaša soka od naranče sadrži oko 78 mg hesperidina. I jedno prijašnje istraživanje, objavljeno u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, pokazalo je da sok od naranče može smanjiti upalu. U istraživanje su bile uključene žene s metaboličkim sindromom koje su dobivale 500 mg hesperidina dnevno tijekom 3 tjedna. Znanstvenici su utvrdili da je hesperidin značajno smanjio koncentraciju upalnih markera u krvi (CRP), piše Živim.

18. travanj 2024 00:35