StoryEditorOCM
Gastrojednostavno i slatko

Aromatične medenjake možete napraviti sada i ostat će ukusni do Božića. Od njih miriše cijela kuća! Donosimo ričetu Ane Ilić iz gruške slastičarne

Piše Maja Rilović Koprivec
11. prosinca 2023. - 21:42

Domaćice, jeste li počele sa spravljanjem kolača?  Među sljedovima koji će se naći na blagdanskoj trpezi nakon posnog jelovnika, bakalara i prikala na Badnji dan, za Božić su neizostavni sitni kolačići i mirisni keksi bez kojih nema blagdana. Ako su kolačići ukusni zna svaka domaćica, trebat će napraviti puno za Božić, a onda ponovo i prije Nove godine. Gospođa Ane Ilić iz  Slastičarne Ana u Gružu preporučuje koji se kolači mogu napraviti već sada pa da ostanu prhki i ukusni do Božića.  

- Okrugli krasni medenjaci s orasima ili mjendulima kakve mi pravimo su izvrsni upravo za predstojeće blagdane i mogu se početi raditi već od 1. prosinca pa da ostanu odlični do Božića. Najvažnije ih je kad se ohlade odmah zatvoriti dobro u kutiju da ne uđe vlaga i bit će kao prvi dan  – objašnjava vrsna slastičarka  Ane Ilić.

image

Slastičarka Ane Ilić

Tonci Plazibat/Cropix

Evo njene ričete za slasne medenjake:

Potrebno vam je:

35 dkg oštrog brašna,

¼ vrećice praška za pecivo

15 dkg masla

20 dkg cukara

2 jaja

10 dkg oraha ili mjendula

1 ožičica cimeta,

¼ ožičice muškatnog oraščića, klinčića

korica limuna

1 vanilin cukar

2-3 velike ožice meda

Bjelanjak za premazivanje.

image

Slastičarka Ane Ilić

Priprema:

- Prašak stavim u brašno i maslo narezano na listiće izmrvim zajedno rukama pa polako dodajem cukar, jaja, mljevene orahe, može i kap rakije ili ruma, cimet, muškatne oraščiće, koricu limuna i to se dobro sjedini i ohladi. To je važno, tijesto mora biti u frižideru barem  jednu uru. Poslije ga oblikujemo u valjke kao za njoke i  kidamo na male dijelove pa  činimo kuglice u veličini oraha i stavljamo na papir za pečenje na pleh. Mrvicu ih spljoštimo, premažemo bjelancem i na vrh stavimo ili četvrtinu oraha ako su od oraha, a ako su s mjendulima polovicu stavim na vrh. Ja bruštulam i ogulim koricu mjendula da ostane bijel pa ga presiječem na pola.

Peče se otprilike 15 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

Kad se medenjaci dobro ohlade treba ih dobro zatvorit u škatulu. Medenjake svi vole jer su aromatični. To je jednostavan recept i svatko ih može napraviti, a kad se prave medenjaci miriše cijela kuća  – poručuje gospođa Ane Ilić.

27. travanj 2024 17:09