StoryEditorOCM
ZagoraGDJE JE NESTAO ČOVJEK?

‘Zaposlio sam se u Zagrebu, upisat ću doktorat i posvetiti se OPG-u, više nisam u sukobu interesa‘: pronašli smo Antu Pranića nakon što je odstupio s mjesta županijskog vijećnika

Piše Branko Radonić
11. studenog 2021. - 12:10
'Za dnevni post potrebna jedna fotografija i manje od pet minuta vremena. Naravno, smisleno i strateški'Branko Radonić

Odlazi li Ante Pranić iz politike? To je pitanje koje su mnogi postavili nakon vijesti da je bivši gradonačelnik Vrgorca, saborski zastupnik i predsjednik Nezavisne liste mladih, dao ostavku na dužnost vijećnika u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije i prepustio svoje mjesto kolegici Branki Murat.

Nazvali smo Pranića i pitali ga kakvi su mu daljnji planovi i ambicije.

– Čim sam potpisao primopredajni zapisnik svome nasljedniku, okrenuo sam se struci. Iskoristio sam ljeto za pripremanje stručnog ispita, koji sam položio, a od poslovnih ponuda prihvatio sam jednu izazovnu u Zagrebu, kojoj sam trenutno maksimalno posvećen – kaže Pranić i dodaje kako se zbog novih obveza nije mogao kvalitetno pripremati za sjednice Skupštine i da mu je postalo teško usklađivati poslovne obveze i politički rad pa je odlučio zamrznuti mandat. Tvrdi da nije osoba koja nešto polovično radi i forsira vijećničko mjesto radi mjesta i neke popratne naknade.

image
'Nisam ja bio na mrežama jer to volim, nego smatram da je dužnost javne funkcije informirati javnost'
Branko Radonić

Dobri temelji

Pa ostaje li onda u politici, pitamo ga, na što odgovara da je od 2013. dio politike, da je bio gradski vijećnik, predsjednik Gradskog vijeća, gradonačelnik, županijski vijećnik i saborski zastupnik, te da se u svojem radu maksimalno trudio jer ne poznaje drugačiji način rada.

Kaže da ostaje politički aktivan kroz Nezavisnu listu mladih, koja je, ističe, stvorila dobre temelje u dalmatinskim lokalnim samoupravama kao što su Vrgorac, Solin, Podgora, Dicmo, Baška Voda, Kaštela i Pojezerje.

– Aktivno surađujemo s brojnim nezavisnim listama sličnih pogleda i programskih načela. Bogatstvo naše političke scene je u nezavisnom djelovanju, koje na lokalnoj razini doživljava procvat nakon svakih lokalnih izbora. Moderno nestranačje.

U budućnosti možemo očekivati umrežavanje alternativnih nezavisnih lista i dokazanih pojedinaca. U tom umrežavanju pomoći ću koliko mi vrijeme i obveze dopuštaju, iskustvom i znanjem – kaže Pranić i otkriva kako mu se dolaskom u Zagreb otvorila mogućnost dodatnog školovanja i upisa na doktorski studij, ali da Vrgorac ne zaboravlja pa se, s obzirom na to da više nema "one famozne etikete 'sukob interesa'", konačno može upisati u očev OPG na rodnoj Ravči kod Vrgorca i pokušati ostvariti određena nepovratna sredstva u vlastitim obiteljskim projektima.

S obzirom na to da Pranić dosad nije komentirao rad svojeg nasljednika i bivšeg zamjenika Mile Hercega, pitali smo ga kako ocjenjuje njegovih prvih pola godine na čelu Vrgorca.

image
Aktualni gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg koji je naslijedio Pranića nakon što mu je proteklih godina bio desna ruka
Branko Radonić

Potpora Hercegu

– Bilo što da kažem bila bi subjektivna ocjena. Ista smo politička opcija, najbliži suradnici iz prošlog mandata, prijatelji. Na gradonačelniku je da radi svaki dan kao da mu je prvi i zadnji dan mandata, a svake četiri godine je na ispitu pred građanima. Gradonačelnik Vrgorca, bez obzira na to kako se on zove, treba shvatiti važnost Vrgorca kao proizvodno-poljoprivrednog centra Dalmacije i tako se postaviti u Splitu i Zagrebu, gdje su javni i financijski centri moći – odgovara Pranić.

A po čemu su slični, a po čemu različiti, s obzirom na to da su obojica inženjeri građevinarstva?

– Da, inženjerski razmišljamo. Nema puno mudrovanja. Nadopunjavali smo se. Ja sam više bio uredski tip gradonačelnika, obavljao sam "rudarski" posao priprema i dosta sam vremena provodio u planiranju i strateškom slaganju projekata, a Mile je više s građanima na ulici, predstavnicima udruga i u samim realizacijama projekata. Najviše se razlikujemo oko koncepta odnosa s javnošću – veli Pranić.

Repliciramo mu Hercegovim stavom da gradonačelnik ne može biti često na društvenim mrežama i da on to ne stiže jer nema zamjenika, ali smatra da se poslom PR-a treba profesionalno baviti jedna osoba koja bi radila odnose s javnošću i bila administrator službenih stranica. Time je očito aludirao na Pranićev način rada kroz stalnu komunikaciju preko društvenih mreža, dok to Herceg vrlo rijetko radi.

Smislene objave

– Nisam ja bio na mrežama jer to volim, nego smatram da je dužnost javne funkcije informirati javnost, pravodobno i smisleno. Time se postiže svakodnevna interakcija s građanima i veća transparentnost procesa i donesenih odluka. Jedino smislenim objavama možete potaknuti regionalne i nacionalne medije da se zanimaju za pozitivne procese i poslove u Vrgorcu. Sve drugo vodi u medijsku izolaciju, što generalno nije dobro za grad i građane.

Svoje društvene mreže sam vodio sam, kao što to rade i drugi gradonačelnici manjih gradova. Za dnevni post potrebna je jedna fotografija i manje od pet minuta vremena. Naravno, smisleno i strateški – odgovara nam bivši gradonačelnik i na kraju dodaje kako Vrgorac nije grad sa 100 tisuća stanovnika pa da ima profesionalne odnose s javnošću gradske uprave i administratora službenih stranica, i da bi zapošljavanje jedne osobe za taj posao bilo nepotrebno bacanje novca.

S druge strane, podržava profesionalni marketing vrgorskog potencijala u poljoprivredi i turizmu, ali kroz outsourcing.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 06:06