StoryEditorOCM
Zagoranešto tu smrdi

Unatoč velikim ulaganjima, fekalije u mlazovima teku u rijeku Vrljiku, smrad je strašan, a Imoćani je i dalje piju

Piše Braco Ćosić
3. svibnja 2023. - 21:56

Rijeka Vrljika, imotska hraniteljica života, kako joj od milja znaju tepati Imoćani, ponovno je zagađena. Još u poslijepodnevnim satima samo stotinjak metara nizvodno od glavnog izvorišta i vodocrpilišta Opačac, u rijeku se ulijevaju fekalije koje su se nakupile uz sam rub desne obale rijeke.

- Ovo je već prešlo sve mjere, ovakvi prizori, ovakav nesnošljiv smrad bio je i prije deset i petnaest godina i ponavlja se iz godine u godinu. Nikako da se i konačno riješi ovaj jad, ljutito nas je dočekao na mjestu gdje se fekalije ulijevaju u rijeku, mještanin Glavine Donje Zdravko Rašić.

image

Mještani su s razlogom ogorčeni stanjem u Vrljici

Braco Ćosić

- Mislim, a to je već sto puta i potvrđeno, pumpna stanica koja je tek stotinjak metara istočno od ovoga ispusta sigurno je u kvaru i fekalije se vraćaju prema mjestu odakle dolaze, to jest prema zapadu. Baš ovdje, samo nekoliko metara od korita Vrljike, se sakupljaju i onda ulaze u samu rijeku. Rekoh, nije ovo prvi put, a silni novci su se utrošili da bi se uredila kanalizacijka mreža koja ide ispod same rijeke.

što će biti s mekousnom pastrvom?

Ovo je počelo poslije podne, a vidite kako je sada eskaliralo, zagadit će rijeku nizvodno, a upravo se razmnožila mekousna pastrva koja jedino u čistoj vodi može opstati, govori Zdravko Rašić. On upozorava da jedino četiri kuće uz samu rijeku nisu ušle u plan aglomeracije i njima neće biti riješena kanalizacija.

image

Voda koja se zadržava strašno smrdi

Braco Ćosić

Na licu mjesta uvjerili smo se kako fekalije u mlazovima odlaze u rijeku, a nesnošljiv smrad širi se okružjem Vrljike.

Treba napomenuti još jednom da je voda za piće iz vodocrpilišta zdrava, a budući da je nizvodno od vodocrpilišta, ovaj ekološki ekces neće utjecati na zagađenje. Ipak sve ovo događa se u zaštićenom ihtiološkom rezervatu. Mještani koji žive uz rijeku tijekom četvrtka očekuju hitnu sanaciju kanalizacijskih ispusta uz samu rijeku.

image

Romantično okruženje rijeke Vrljike raj je za oči, a pakao za nos

Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:18