StoryEditor
Zagoradilema

Što kad hitno morate na WC u Sinju? Kafići ne rade, a javni zahodi više su zatvoreni nego otvoreni? Ništa drugo nego prekršiti zakon! Sila ne pita...

12. siječnja 2021. - 21:17
Jakov Prkić/arhiva/Cropix

Ključ u bravi ugostiteljskih objekata, ponajprije kafića koji su najbrojniji, uz istovremeno izostajanje javnog komunalnog standarda u obliku sanitarnih čvorova u gradovima, brojne građane dovodi u neugodne situacije i silom (ne)prilika ih navodi na počinjenje prekršaja.

Grad Sinj ima dva javna WC-a koji su više-manje radili neuredno, više su bili zatvoreni nego otvoreni, a ni održavanje često nije bilo niti na minimalno prihvatljivoj razini.

Na to se malo tko osvrtao jer u centru alkarskog grada gotovo svako druga ulazna vrata u neki od poslovnih prostora vodi u ugostiteljski objekt, a svaki od tih objekata ima sanitarni čvor čije se korištenje u pravilu ne priječi. Poslije primjene pandemijskih mjera temeljem kojih je zabranjen rad takvih ugostiteljskih objekata građani koji bi se našli u centru grada i morali hitno na toalet nalazili su se u problemu.

Pa su, kažu nam, 'bauljali naokolo' i u pravilu bi završili u Gradskom parku i usred dana. Zbog toga su poslije spoznaje problema reagirali iz sinjske gradske vlasti.

image
Jakov Prkić/arhiva/Cropix

Od javne komunalne tvrtke, koja upravlja i s dva javna sanitarna čvora, zatražili su da se ti WC-i drže stalno otvorenima i primjereno održavaju, a što se u praksi i čini. U većim gradovima problem je puno veći.

Priča mi prijatelj da je zbog nekog posla morao iz Sinja u Split. Već je stariji i prostata mu češće nalaže pražnjenje mjehura.

Gleda, kaže, u okolici svi ugostiteljski objekti u kojima je ne jednom bio gost i koristio ih, uz ostalo i njihov WC, zatvoreni. Javnog zahoda nigdje na vidiku. Počeo se raspitivati kod slučajnih prolaznika i saznao da na udaljenosti od nekih 200-300 metara ima kemijski WC postavljen upravo poslije zabrane rada ugostiteljskih objekata.

Pošao je tako moj prijatelj prema tom WC-u.

- I, zamisli, kakav sam peh imao. Dođem ja do toga WC-a kad tamo red u kojemu 'stupću' kao i ja. Vidio sam da ne mogu dočekati red pa sam otišao do obližnjeg stabla, zaklonio se koliko je to bilo moguće i olakšao se – priča prijatelj.

- Jasno ti je, uzvraćam, da si počinio prekršaj – velim mu.

- Naravno da mi je jasno. Znao sam to, ali sila me natjerala – pravda se.

- Dobro da se nisi našao u fokusu policijskog pozornika. Kada se prekršitelje zatekne u činjenju prekršaja postoji zakonska ovlast oduzimanja sredstva kojim je prekršaj napravljen.

Zamisli da si došao u takvu (ne)priliku – zaključio sam razgovor s prijateljem. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 21:38