StoryEditorOCM
ZagoraCIRKUS U GLAVINI

Šokirani Imoćani svjedoče neredu: ‘Radove su otvorili u ožujku, pa će ih uskoro opet - otvoriti!? Gužve su već grozne‘

Piše Braco Ćosić
29. svibnja 2023. - 12:13

Ako su Imoćani zbog nečega spremni puhati i na hladno, onda je to sigurno prognoza početka i završetka radova na budućem kružnom kod Vukadinovića kuće u Glavini Donjoj, gdje se pod pravim kutom križaju državna i županijska cesta, a priključuje i lokalna.

Nakon posljednjeg niza (ne)očekivanih odgoda i otvaranja, što je trajalo još od početka ožujka, radovi su konačno i počeli, ali ne na izgradnji cestovnog "rotora" nego na dijelu kanalizacijskog sustava koji se, kako navode iz stručnih krugova, "kosi" s prometnim objektom.

Sam kružni tok je bio tema razgovora i obećanja prije gotovo četvrt stoljeća, a o njemu se ozbiljnije počelo pričati 2011. godine kada je bilo potpuno jasno kako je to raskrižje vrlo opasno i kako će zbog povećanja prometa biti nužna izgradnja takvog objekta. Novi ciklus najava i odgoda počeo je 2. ožujka ove godine kada se kod Vukadinovića kuće pojavio i sam ministar prometa Oleg Butković (HDZ), dan kasnije su se pojavili i bageri izvođačke tvrtke "Patrlji", ali ništa nisu (od)radili.

Tjednima nakon toga vladalo je zatišje, pa su građevinari srušili staru kuću na prostoru projekta, da bi iz "Vodovoda Imotske krajine", tvrtke koja je investitor projekta vodoopskrbe i odvornje, priopćili kako imaju "velikih problema sa nabavom velikih cijevi iz inozemstva".

image
Braco Ćosić

Priča je, blago rečeno čudna, da ne kažemo tragikomična, jer je žalosno slušati da svi nadležni prije početka radova ne znaju što im se nalazi u obuhvatu projekta. Naravno, onda je počelo prebacivanje krivnje na novinare, te s jednog investitora na drugog.

- Kako "Hrvatske ceste" (HC) nisu znale da i mi imamo tu raditi, zašto ne pišete da je izvođač radova u zadnji trenutak odustao o izvršenju poslova u našoj nadležnosti, pa smo morali raspisivati natječaje za novog izvođača. Jesmo li mi krivi što u Hrvatskoj nema cijevi profila koji nam treba, jesmo li znali da će poznata inozemna tvornica cijevi velikog profila gdje smo ih naručili propasti gotovo preko noći pa širom Europe tražili druge načine nabave.

U konačnici ispada da smo eto mi za sve krivi - lavina je opravdavanja koja stiže iz "Vodovoda Imotske krajine".

image
Braco Ćosić

Što se tiče HC-a, drugog investitora na području kružnog toka kod Vukadinovića, oglasili su se ovim riječima:

- Nakon uvođenja u posao tvrtka "Patrlji" počela je s pripremnim radovima. Istovremeno je izvođač obavljao precizno lociranje i snimanje postojećih instalacija u zoni zahvata, te dogovaranje izmještanja i zaštite (HEP i HT). U slučaju postojećih, a posebno planiranih budućih instalacija u sklopu vodovoda i odvodnje šireg područja, ustanovljeno je da su pojedini radovi i instalacije budućeg rotora i aglomeracije u koliziji.

Stoga se pristupilo koordinacijama i izmjenama dijelova projektnih rješenja, te dogovoru oko detalja izvedbe i financiranja, a sve kako ne bi došlo do izvođenja radova na aglomeraciji nakon završenog rotora što bi bilo neprihvatljivo. Slijedom navedenog, odlučeno je kako će investitor aglomeracije izvesti svoje radove, a za vrijeme kojih će izvođač na projektu rotora izvoditi ostale radove koji neće utjecati na spomenute.

U konačnici, nitko nije objasnio zašto se pri otvaranju radova, kada je u Imotski došao i resorni ministar, nije znalo da se mora izgraditi i komunalni dio projekta. Bez obzira na to, Imoćani sada moraju živjeti s kolonama koje nastaju zatvaranjem županijske prometnice prema Donjem Prološcu zbog čega su vozilima napunjene Mršića strana i Ulica dr. Mladinova, a tek predstoji po mnogima rekordna turistička sezona i ko što će biti gužve do iznemoglosti.

Izgradnja samog kružnog toka krenut će za otprilike četiri mjeseca, odnosno početkom listopada. Znači, ući će se u razdoblje jeseni, kiša, pa i zime i niskih temperatura koje su posebno problematične za asfaltiranje kolnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:17