StoryEditorOCM
ZagoraNOĆNO VESLANJE

Skandal u Imotskom, građani su na nogama: ‘Ne dopuštamo da se netko radi brze zarade poigrava s našom svetinjom!‘

Piše Braco Ćosić
31. svibnja 2023. - 10:42

Imotskim je žestoko odjeknula odluka županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenih prirodnih vrijednosti "More i krš" koja je tvrtki "Forte nobis" iz Zmijavaca, u vlasništvu Josipa Gudelja, Zmijavčanina sa zagrebačkom adresom, dodijelila koncesijsko odobrenje za "djelatnost veslanja na dasci na području Modrog jezera".

Prema podacima iz sudskog registra, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću/tvrtka je osnovana u travnju prošle godine, a u registar je upisana 28. travnja ove godine.

Budući da je riječ o zaštićenom spomeniku prirode, brojni su građani ostali osupnuti takvom odlukom regionalne institucije iz koje tvrde da je riječ o "neškodljivoj sportskoj djelatnosti čiji je utjecaj na Modro jezero na razini utjecaja jednog kupača".

- Imajući u vidu specifičnosti Modrog jezera kao relativno malenog, zatvorenog i vrlo posjećenog lokaliteta, te višegodišnji suživot lokalnog stanovništva i jezera u vidu dnevnog kupanja, vodili smo se s željom kako pomiriti interes stanovništva s obogaćivanjem turističke ponude zanimljivom marketinškom pričom koja bi koristila izvrsnim brojkama rasta turizma u Imotskoj krajini, dodatno promovirala imotske bisere te održivi turizam kroz prakticiranje aktivnog odmora u prirodi.

S obzirom na navedeno, krenuli smo vrlo oprezno dopuštajući minimalan broj dasaka za veslanje (12 komada) i njihova korištenja isključivo u noćnom terminu kako ne bismo remetili dnevne kupače i posjetitelje. Znatno ograničeno koncesijsko odobrenje smatramo svojevrsnim pilot projektom, te ćemo u skladu s reakcijama javnosti i svih dionika u upravljanju Modrim i Crvenim jezerom prikupiti informacije kako bi smo donijeli zaključak hoćemo li odustati od navedene djelatnosti ili je eventualno proširiti i na dnevni termin i druge lokacije poput rijeke Vrljike, Prološkog blata i Zelenog jezera u Ričicama ako bude interesa - naglašavaju iz "Mora i krša" te dodaju:

- Jednogodišnje koncesijsko odobrenje dali smo krajem svibnja, kada se znatno popravila hidrološka situacija, uz ispunjene zakonske pretpostavke te uz pozitivno mišljenje Turističke zajednice Imota koja također smatra kako projekt "Paddle Imotski" može doprinijeti održivom razvoju turizma Imotske krajine.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Napominjemo kako je uvjetima iz odobrenja, koncesionar u potpunosti preuzeo obveze i snosi odgovornost za sigurnost posjetitelja (predviđeno je korištenje minimalne osobne rasvjete) te odgovornost u slučaju nastanka štete od nezgode prema korisnicima i trećim osobama. Također, svi posjetitelji trebaju imati odgovarajuću zaštitnu opremu i osiguranje od nesretnog slučaja.

U Turističkoj zajednici (TZ) Imota potvrđuju da su se suglasili s odlukom županijske ustanove o noćnom veslanju SUP-ovima po Modrom jezeru, jer "nisu sigurni kako bi izgledao suživot velikog broja dnevnih posjetitelja i od 12 do 20 dasaka za veslanje koje bi zajedno koristilo nekoliko desetaka četvornih metara plaže i plićaka".

- Snažno podupiremo svaku poduzetničku inicijativu koja doprinosi stvaranju novih turističkih sadržaja, razvoju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta. Sukladno tome, mišljenja smo da projekt može doprinijeti održivom razvoju turizma i promociji lokacija kao što su Zeleno jezero u Ričicama, Prološko blato, rijeka Vrljika...

Svakako da treba u idućim godinama izraditi i studiju nosivosti kapaciteta Modrog jezera u ljetnim mjesecima kako bi se prostorom moglo gospodariti na održiv način. Posjećenost jezera je iz godine u godinu sve veća, pa nam je, ako "More i krš" već namjerava dati koncesiju, prihvatljiviji noćni od dnevnog termina. Uostalom, naše mišljenje je neobvezujuće - kaže Luka Kolovrat, TZ-ov direktor.

Tražili smo mišljenje lokalne vlasti i javio nam se gradonačelnik Ivan Budalić (HDZ). Podsjetimo, prvi čovjek Imotskog je član iste stranke koja vodi Županiju splitsko-dalmatinsku i drži "vlast" u Upravnom vijeću "Mora i krša" u kojem, među petoricom članova, od početka veljače sjedi i Mario Milas.

Riječ je o nekadašnjem gradskom vijećniku u Imotskom koji je tada bio izabran s Nezavisne liste Bruna Rebića s koje je, ne manje važno, na lokalnim izborima u proljeće 2021. godine u imotsko Vijeće izabran i Ivica Kukavica, aktualni županijski zastupnik koji je krajem 2022. sa svojom Nezavisnom listom potpisao suradnju s Domovinskim pokretom koji je (ne)formalni HDZ-ov koalicijski partner u Županiji. S druge strane, Kukavica i suradnici su na lokalnoj razini žestoka oporba HDZ-u.

- Grad Imotski je zaprimio zahtjev za davanje suglasnosti na koncesijsko odobrenje na koje nije pozitivno odgovoreno prvenstveno uzimajući u obzir aspekt sigurnosti posjetitelja, a potom i zaštitu samog jezera.

Kao rođeni Imoćanin i gradonačelnik uvijek se dičim jezerom kao našim "dnevnim boravkom". Kao takvog ga trebamo ostaviti i brinuti se o njemu i štititi ga kao i do sada.

image

Ivan Budalić (HDZ), imotski gradonačelnik

Duje Klarić/Cropix

Budući da se već duže vremena razmišlja o ograničavanju broja kupača, ovakva odluka Javne ustanove je iznenađujuća pogotovo ako je donesena bez ikakvih prethodnih analiza kao i bez suglasnosti građana,niti njihovih predstavnika - ističe Budalić.

Na prvo davanje bilo kakve koncesije o korištenju prirodnih resursa Modrog jezera vrlo ošto je reagiralo i vodstvo udruge za zaštitu prirodnih kulturnih I baštinskih vrijednosti grada "ŽIVIMOTSKI".

- Oštro prosvjedujemo na odluku o davanju koncesijskog odobrenja za korištenje resursa Modroga jezera, prvog takvog u povijesti našega prirodnog bisera, za bilo kakve aktivnost, a noćne posebno, budući da "More i krš" nije u stanju osigurati ni bilo kakve dnevne aktivnosti na toj lokaciji, pa i samo kupanje građana.

Budući da se radi o iznimno ranjivom lokalitetu, jer Modro jezero je sastavni dio svakodnevice Imoćana, smatramo da se ovako ishitrene odluke ne mogu i ne smije donositi bez suglasja stručnih tijela, ali i građana Imotskog. Naprosto zapanjuje lakoća s kojom je donesena tako bitna odluka.

Ako se projekt veslanja na dasci realizira spremni smo pokrenuti niz zakonskih aktivnosti od peticija, preko građanskog neposluha, do prosvjeda - navode iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:22