StoryEditor
ZagoraUVOĐENJE REDA

Sinj pronašao elegantan način kako obuzdati ‘bujanje‘ štekata, zadovoljni su čak i ugostitelji: ‘Mene je ovo oduševilo, samo da ostane ovako...‘

Piše Toni Paštar
17. veljače 2020. - 18:25
Toni Paštar

U petak su na Trgu kralja Tomislava u Sinju, popularnoj Pijaci, koja je svojevrsni dnevni boravak žitelja alkarskoga grada, postavljene žardinijere kojima se ograničavaju štekati ugostiteljskih objekata.

Cijela je Pijaca, zapravo, pretvorena u štekat. Iako su ugostitelji u pravilu imali pravo postaviti dva reda stolova, u praksi su postavljali tri, pa i četiri, te su se stolovi s obje strane Pijace gotovo dodirivali. U takvim okolnostima prolaznici preko Pijace morali su zaobilaziti barijere. Pojedini su se ugostitelji oglušivali na sva upozorenja, tvrde iz gradske vlasti, a nisu pokazali ni spremnost da plate prostor koji su zauzeli.

Građani su s razlogom bili nezadovoljni takvim stanjem i opravdano su prozivali gradsku vlast i optuživali je da je dopustila anarhiju.

– Ulagali smo puno truda u pokušaju uvođenja reda, ali nije išlo. Zbog toga smo novom gradskom Odlukom o komunalnom redu i odlukama koje preciziraju postavljanje štekata na javne površine stvorili pravnu osnovu koja nam je omogućila ovakav zahvat. Pijaca će i ubuduće biti naš dnevni boravak. Ničim nismo ugrozili poslovanje naših ugostitelja, ali smo štekate sveli na ugovoreni prostor i istovremeno omogućili da Pijacu nesmetano koriste i građani koji su samo prolaznici i koji ubuduće neće hodati kao da voze slalom – kaže gradonačelnica Kristina Križanac.

image
Dopremanje i postavljanje žardinijera
Toni Paštar

Žardinijere su teške oko 400 kilograma. U njih će još doći zemlja u koju će se zasaditi cvijeće, pa će njihova težina biti oko pola tone. To je jamstvo da ih se neće moći tek tako micati. Unatoč kiši koja je u petak prijepodne lijevala kao iz kabla, postavljali su ih radnici “Čistoće Cetinske krajine”. Sa strane su bili policajci, kao asistencija u slučaju da nezadovoljni pokušaju iskaliti nezadovoljstvo na radnicima. Pohvalno je da policajci nisu imali potrebu za baš nikakvom intervencijom. Što misle o postavljanju žardinijera, pitali smo građane i ugostitelje koji su vlasnici kafića na Pijaci.

– Mene je ovo oduševilo. Samo da ostane ovako. Bojim se da će pojedinci micati žardinijere bez ikakvih posljedica – kaže Blaženko Bobo Delonga.

– Ja sam za uvođenje reda, ali na način da bude pravedan i da se zadovolje interesi svih, a ne jednih nauštrb drugih – kaže ugostiteljica Jelena Rančić.

– Ovo je dnevni boravak većine Sinjana. Dugo nisam bila na Pijaci, na kojoj i ja rado provodim slobodno vrijeme. Jako me je razveselilo kad sam vidjela da se konačno počinje uvoditi red. Nadam se da će nam ubuduće na Pijaci biti još ljepše – kaže Ivana Šabić, nezavisna gradska vijećnica.

– Sviđa mi se ovo što rade i to je potpuno u redu. Do sada smo imali totalni nered. Ja sam uvijek držao samo dva reda stolova, dok su drugi imali i dvostruko. Gradska vlast se napokon sjetila uvesti red. Nadam se da će vlast ekspresno reagirati ako nezadovoljni pojedinci budu micali pitare s namjerom širenja štekata – kaže ugostitelj Tomislav Ćurković.

#SINJ#UGOSTITELJI#ŠTEKATI

Izdvojeno

06. lipanj 2020 04:50