StoryEditor
ZagoraSPONTANI PROSVJED

Proložani ogorčeni potezom Hrvatskih voda: Spasimo Badnjevice! Vratite nam naše kupalište ili ćemo blokirati promet na Prološkom mostu

Piše Braco Ćosić
2. lipnja 2020. - 15:29
Poruke ispisane na transparentima poslane Hrvatskim vodamaBraco Ćosić

"Spasimo Badnjevice", "Prestanite prirodu uništavati i život nam zagorčavati", "Vratite Malu Mostinu" – našu baštinu," Želimo da se sve vrati u prvobitno višestoljetno stanje".

Ovo su samo neki tekstovi na transparentima koji su nosili ogorčeni mještani Prološca na prosvjednoj šetnji u utorak. Sve je, naime, krenulo spontano. Hrvatske vode izvodile su već nekoliko dana radove u poznatom kanjonu Badnjevice prirodnom identitetu samoga Prološca. I sve je, kako tvrde mještani, teklo u redu dok strojevi nisu počeli kopati zemlju i pijesak na lokalitetu Male Mostine, tik uz veliki pregradni kameni zid u okružju kojeg je bilo poznato kupalište mještana. Vidjevši da radovi izmiču kontroli u smislu kompletnog zatrpavanja kupališta, mještani su se digli na noge. U utorak ih se samo preko poziva i Facebooka okupilo više od 400, a već u nedjelju ako se radovi na tom lokalitetu ne obustave i sve vrati u prvobitno stanje, najavljuju masovan prosvjed i zaustavljanje prometa na poznatom Prološkom mostu. Dodatna kap na već upaljenu vatru mještana bila je i izjava čelnih ljudi prološke lokalne samouprave u kojoj tvrde da su i oni zatečeni načinom radova kod Male Mostine.

– Da, i ja kao načelnik sam zatečen isto kao i mještani ovim radovima na Malim Mostinama u Badnjevicama. To je omiljeno kupalište generacija Proložana. Ono što mi kao općina radimo jeste izgradnja pristupnih prometnica, pješačkih staza i odmorišta, kako bi turisti i rekreativci mogli sadržajnije uživati u ljepotama Badnjevica. Zatražili smo i očitovanje Hrvatskih voda o ovim radovima i o tome ćemo obavijestiti naše građane – riječi su načelnika općine Proložac Mate Lasića.

Vidljivo je na licu mjesta da je strojevima zatrpana nekadašnja rupa ispred kamenog zida davno izgrađenog kao jedne brane za zadržavanje brzaca iz samoga kanjona. Upravo na tom mjestu bilo je omiljeno kupalište generacija Proložana. Prosvjednici su najavili da će ući u prostor između kamenog zida i nasipa koji su postavile Hrvatske vode i svojim životima spriječiti daljnje nasipanje toga prostora.

– Zatečeni smo svi mi u Prološcu jer je ovo bilo naše izletište, ovdje se živjelo i uživalo. Ovo je stvarno težak udarac za sve nas i zahtijevamo da se sve ovo vrati u prvobitno stanje – veli nam Milan Buljan, jedan od prosvjednika.

U prosvjednoj šetnji sudjelovali su i članovi Hrvatskog planinarskog društva Imotski – sekcija Proložac, koji su do sada upriličili niz akcija uređenja Badnjevica.

– Da mi smo i markirali staze, čistili grane i uljepšavali Badnjevice i normalno da smo potaknuli ovu prosvjednu šetnju. Ako se na Malim Mostinama ne vrati u stanje od prije, sudjelovati ćemo svi na velikom prosvjedu u nedjelju koji će biti uredno i najavljen – veli nam Josipa Vlajčić.

– Iznenađeni smo i zapravo nitko od nas sada okupljenih ne zna što se događa, vidjeli smo samo da su Badnjevice devastirane. Mislim da je temeljni problem u tome što prije početka ovih radova na tako osjetljivom mjestu nije provedena javna rasprava, nisu se konzultirali mještani, konzervatori, a nije prezentiran ni projekt obnove, sanacije ili nečeg drugog. Vidimo da je naše staro kupalište uništeno. Mislim da je jedini izlaz da hitno za stol sjednu predstavnici Hrvatskih voda, Općine Proložac i građana Pološca, da se predstavi projekt radova u Badnjevicama, uvaže primjedbe. Jer nitko od nas neće pristati da se zemljom i kamenjem zatrpa naše omiljeno kupalište. U svemu ovome što smo vidjeli to nema nikakve svrhe – riječi su Tona Garca, potpredsjednika Općinskog vijeća Prološca.

Mirni prosvjed promatrali su sa strane i pripadnici policije, no tijekom prosvjeda nije bilo nikakvih problema. Novi veliki prosvjed planiran je za nedjelju.

Hrvatske vode: Ovim popravkom izbjeći će se havarija


Stigao nam je i odgovor iz Hrvatskih voda:

"Na bujici Suvaja popravlja se oštećeni dio kameno-betonske pregrade što se obavlja materijalom iz korita. Razlog za navedeni popravak je podlokavanje temeljne konstrukcije čime je ugrožena stabilnost pregrade.

Popravkom oštećenog dijela konstrukcije spriječit će se urušavanje, a time i poremećaji u vodnom režimu te izbjeći havarija na kameno-betonskim pregradama koja bi se mogla dogoditi prilikom ispuštanja vode iz akumulacije Ričice za potrebe navodnjavanja imotsko-bekijskog polja. Vrijednost usluge iznosi 4000 kuna bez PDV-a.

Područje na kojem se nalazi kameno-betonska pregrada ne nalazi se u zaštićenom krajoliku. "Kupalište" koje spominju građani su zapravo udubljenja u suhom bujičnom koritu koja se tijekom godine (najčešće jednom godišnje) napune vodom iz akumulacije Ričice i ona su kratkotrajnog karaktera."

#PROLOŽAC#PROSVJED#HRVATSKE VODE

Izdvojeno

05. srpanj 2020 15:07