StoryEditor
Zagoraprimjer razvoja

Premijer Plenković otvorio nove prostore Galensko-analitičkog laboratorija te upravnu zgradu Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije u Dugopolju

Piše Mia Sesartić/Promo SD
26. svibnja 2020. - 20:37
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

- Drago mi je da smo ponovno zajedno ovdje u Dugopolju i da je nakon tri godine ova investicija vrijedna 70 milijuna kuna dovršena. Čestitam svima koji su uložili svoj trud, ovo je odličan primjer razvoja, a siguran sam da nam upravo ovakvi laboratoriji mogu pomoći i u budućnosti za suočavanje s nepredviđenim izazovima kao što je pandemija Covida–19, kazao je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković otvarajući u utorak nove prostore Galensko-analitičkog laboratorija te upravnu zgradu Ljekarne Splitsko–dalmatinske županije u Dugopolju, za koji je i položio prvi kamen temeljac u svom mandatu prije tri godine.

Uz premijera objekt je u ime osnivača otvorio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji je kazao kako je posebno sretan zbog ovog događaja.

- Sretan sam jer svima onima koji politiziraju i govore ovakve ili onakve objede, možemo danas odgovoriti jednim ovakvim projektom. Ovo je najkvalitetniji odgovor na sve, ovo je ono što će iza nas ostati prepoznatljivo. Nadam se da ćemo i dalje, uz potporu naše Vlade, u suradnji gradova, općina i Županije, nastaviti realizirati naše aktivnosti istim tempom - poručio je, među ostalim, Boban.

- Ukupna bruto površina objekta iznosi 3473 metara četvornih u sklopu kojeg se nalazi proizvodni, skladišni i administrativni dio. Objekt je sagrađen u skladu s načelima dobre proizvođačke prakse, zadovoljava najstrože standarde farmaceutske industrije te predstavlja embrijo buduće tvornice lijekova. Radi se o tehnološki najsloženijem objektu na području Splitsko–dalmatinske županije. U sklopu proizvodnog dijela oprema se moderni analitički i mikrobiološki laboratorij koji je zadužen za provjeru kakvoće svih pripravaka.

Ukupna planirana vrijednost investicije iznosi 100 milijuna kuna s PDV-om, od čega je do danas uloženo 70 milijuna kuna s PDV-om iz vlastitih sredstava.

U narednom razdoblju kroz tvrtku kćer "Pharmagal" se planira dodatno ulaganje u specijalističko educiranje kadra, istraživačko-razvojni laboratorij, nabavu dodatne opreme i razvoj logistike kako bi bili spremni na izlazak s proizvodima i na tržišta izvan ljekarničke djelatnosti, o ovim detaljima nazočne je upoznao ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije dr.sc. Ante Mihanović.

- Nakon tri godine kao što smo i obećali, ostvarili smo desetljetni san svih farmaceuta naše županije, a i šire. Ovo je zgrada u kojoj će raditi visoko obrazovani kadar i taj kadar smo također paralelno gradili budući da smo naše zaposlenike slali i na razne specijalizacije. Ova zgrada nije samo ponos svima nama, ova zgrada je i poruka da ovdje, u Splitu i Dalmaciji, nismo vezani isključivo na turizam, ugostiteljstvo i dobru zabavu, već ovdje možemo raditi i vrhunsku znanost, visoko tehnološki zahtjevne proizvode poput lijekova – kazao je Mihanović istaknuvši pritom značajnu suradnju sa Sveučilištem u Splitu.

Uputio je zahvalu i svim županima koji su sudjelovali u projektu počevši od Ante Sanadera, Zlatka Ževrnje do Blaženka Bobana, kao i Županijskoj skupštini koja je, kako je rekao, svo vrijeme jedinstveno podržavala projekt.

- Želim se zahvaliti na marljivosti svim djelatnicima Ljekarne SDŽ jer je projekt financiran iz vlastitog poslovanja, a posebno voditelju našeg laboratorija, magistru farmacije Tihomiru Panduriću, te našem mentoru, magistru farmacije Mati Krci. Njegovo iskustvo i naša energija dovela je do jedne ovakve značajne zgrade važne za budućnost ljekarništva u Hrvatskoj – istaknuo je Mihanović o ulozi njegova zamjenika Krce u ovom projektu, a da je ovo veliki dan i za splitsko Sveučilište potvrdio je i rektor, prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

- Ovim projektom dobili smo bazu Sveučilišta iz koje će niknuti novi projekti. Drago mi je da su ovdje i dekani medicine i farmacije koji zajednički ostvaruju samostalni studij farmacije u okviru našeg Sveučilišta, jer upravo ova ovdje zgrada treba stručnjake. Ovo je jedan veliki napredak, ne samo za našu sredinu nego i šire, kazao je Ljutić.

Prostore je blagoslovio i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije msgr. Miroslav Vidović, a otvorenju je nazočilo i dugopoljsko vodstvo na čelu s načelnikom općine Pericom Bosančićem.

Preko 900 partnera


Galenski laboratorij svojim proizvodima opskrbljuje preko 900 partnera na području RH te je u proteklih pet godina upeterostručio proizvodnju i prodaju vlastitih pripravaka. Važnost Galenskog laboratorija je potvrđena i tijekom COVID 19 krize kada je u vrlo kratkom roku koristeći znanja i iskustva naš laboratorij uspio proizvesti i opskrbiti sa preko 150 tona antiseptika i dezinficijensa sve partnere na području RH, veli Mihanović.

#LJEKARNE SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 20:08