StoryEditorOCM
Zagorapali grad

Počast gradu heroju odala se i u Imotskom i Žeževici, pogledajte prizore paljenja svijeća za Vukovar

Piše Braco Ćosić/Mladen Nejašmić
17. studenog 2021. - 22:11

Tradicionalno uoči obilježavanja obljetnice pada Vukovara učenici imotskih osnovnih i srednjih škola na poseban način odaju počast gradu heroju, ali i svim žrtvama u Domovinskom ratu. Tako je bilo i u srijedu predvečer kada su učenici osnovnih škola cijele Imotske krajine u okružju svojih škola, te u središtu svoga mjesta upalili na tisuće svijeća.

image
Braco Ćosić

U Imotskom su učenici dviju najvećih osnovnih škola Stjepan Radić i Vergilije Perić sa svojim nastavnicima prvo zajednički položili cvijeće i upalili svijeće na spomen križ na Topani da bi potom na središnjem trgu zapalili svijeće i s njima oblikovali ime Vukovara s velikim srcem i brojem 30.  Svijeće su upaljene i  po ulicama i trgovima Imotskog.

image
Imotski
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić

Počast Vukovaru odala se i u Žeževici. 

Žitelji Žeževice i trideset godina poslije, paljenjem svijeća podno velikog križa u zaseoku Bolčići sjećaju se žrtve Vukovara i Škabrnje. Osamnaest dug i sedam metara širok plamen svijeća u obliku vukovarskog vodotornja obasjava cijelo selo čiji žitelji triju žeževačkih zaseoka Eremuti, Šakići i Bolčići, već nekoliko dana rade na pripremama za Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

image
Slobodan Eremut

Inicijator cijela akcije Slobodan Eremut zajedno sa svojim sumještanima upalili su preko sto pedeset lampiona, jer jedna upaljena svijeća u tamnoj noći ne daje mnogo svijetla, ali kada se udruži cijelo selo njena snaga jednaka je onoj branitelja Vukovara i Škabrnje koji su se također udružili i svojom hrabrošću i odlučnošću u tim ratnim tamnim noćima dali svjetlost cijeloj Domovini.

image
Slobodan Eremut
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 07:11