StoryEditor
ZagoraStrava u Zagori

Nisu ga uspjeli spasiti: uginuo bolesni, zapušteni i napušteni bik u Sinju, društvenom mrežom šire se strašni prizori, ljudi pozivaju na odgovornost. Tko je zakazao?

Piše Toni Paštar
21. prosinca 2021. - 12:02

U ponedjeljak poslijepodne uginuo je bik iz stada Slavka Domazeta. Uginula životinja iako bolesna bila je zapuštena i napuštena bez osnovne skrbi poput redovne prehrane, pojenja i liječenja. Posljednjih dana muke su joj, u okviru svojih mogućnosti, umanjili dvoje aktivista, jedna djevojka i mladić. Oni su bolesnu životinju hranili, pojili, a donijeli su i deke kojom su je pokrivali jer je ležala nemoćna pod vedrim nebom dok su se temperature tijekom noći spuštale do 4-5 stupnjeva Celzijusovih ispod nule.

image
Martina Jukica

Isti postupak dvoje drugih aktivista primijenilo je na kravu koja nepomično leži danima i koju, ako se ne poduzmu radikalne mjere, vjerojatno čeka isti iahod kao i uginulog bika.

Aktivisti su u ponedjeljak pokušali angažirati veterinare kako bi se bolesnoj životinji pomoglo liječenjem. Iz veterinarske ambulante su izrazili žaljenje zbog patnje životinje, ali su dodali da ne mogu izići na lice mjesta bez veterinarske inspekcije i policije.

Užasne scene iz Sinja, gladne krave leže po livadama, ne mogu se uopće dignuti, vire im kosti, nemaju skloništa od zime! Bulj se s kravama naslikavao ovo ljeto, ali gdje je sada?

Na društvenim mrežama sada se pripremaju podizati kaznene prijave, a uz vlasnika životinja na udaru su najviše veterinarski inspektori. A na udaru bi, zapravo, trebali biti nedorečeni i neprovedivi zakoni. Veterinarski inspektori davno su izdali rješenja, koja su pravomoćna, po kojima je vlasniku stoke bilo naloženo da životinjama osigura natkriveno sklonište. Kako se dotični oglušio veterinarski inspektori su podnijeli odgovarajuće prijave prekršajnom sudu. Sud, kako smo saznali, nije donio rješenje jer je vlasnik stoke nedostupan, nije mu uručen poziv jer nije zatečen na adresi...

image
Facebook

Na drugoj strani iz nadležnih ministarstava su, da bi rasteretili svoje službe i sa sebe skinuli odgovornost, nadležnost prenijeli na jedinice lokalne samouprave i njihovo postupanje po komunalnom redu. Ako bi se udružile nadležne inspekcije i u konkretnom slučaju Grad Sinj vlasniku bi u korist dobrobiti životinja iste mogle biti oduzete, ali se postavlja pitanje gdje bi ih se moglo smjestiti. Nema nastambe u kojoj bi se oduzete životinje mogle zbrinuti. Ako bi se i pronašao nekakav OPG koji bi imao uvjete sigurno neće prihvatiti da s jedne strane ima posla s vlasnikom životinja, a s druge će odbiti zbog loše dosadašnje prakse.

Svojevremeno je, naime, bila oduzeta stoka jednom mještaninu u Otoku. Primio ju je vlasnik jednog OPG-a u Trilju. Preuzeta stoka kod njega je bila godinama, dok nije uginula od starosti. Nitko mu, međutim, nije dao nikakav novac niti za pokriće izravnih troškova za hranu koju su pojele te životinje. Slučaj je poznat cetinskim stočarima pa svi pušu i na hladno.

Sličan slučaj ovome u Sinju donedavno je, kažu upućeni, egzistirao na području Gospića. Prema raspoloživim informacijama Ličani su problem rješili, ali u Sinju još ne znaju kako.

Vratimo se na u ponedjeljak uginulog bika. Očekuje se da će ovoga utorka na lice mjesta izići veterinarska inspekcija, veterinari iz ambulante kojima je (i) Sinj epizotiološko područje, sinjski komunalci i vrlo vjerojatno policijski službenici koji će biti pozvani asistirati radi sigurnosti inspektora, veterinara i komunalaca. Kako nam je rečeno, pozvat će se Agroproteinka koja bi trebala strvinu odvesti u kafileriju. Što će se dalje događati i hoće li vlasniku biti dopušteno da i dalje drži stoku gdje je sada stacioniran, na rubu Sinja gdje po važećim gradskim odlukama nije dopušteno držanje nikakve stoke, ostaje tek vidjeti.

image
Martina Jukica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 21:45