StoryEditor
ZagoraSTOPIRAN NATJEČAJ

‘Lećevica‘ na čekanju: žalba građevinara iz Grubina ponovno odgodila otvaranje ponuda za izvođača

Piše Sandra Barčot
3. lipnja 2020. - 15:41
Na predjelu Šilovića dolac u Lećevici nema pomaka koji bi upućivao na skoru realizaciju projekta  Mario Todorić/HANZA MEDIA

– Ma zamorno nan je više i slušat tu priču oko Lećevice. Idu izbori pa će opet trabunjat o tvornici smeća u našem kraju, di će se zbog radnih mista vratit mladi, općina će procvat, oživit će sve...

A ni danas, nakon 20 godina, i dalje nemamo ni struje ni vode ni ceste do toga famoznog centra za otpad. Pa nisu ni zemlju od ljudi otkupili, a oni bi gradili. Puno smo mi očekivali, pretrpili svašta u mistu, i prosvjede i poruge, a evo i sad se projekt kilavi! Niko van od nas domaćih više ne viruje u Lećevicu, neće kod nas biti gradnje – ogorčeno, razočarano zbore nam mještani općine Lećevica nakon još jednog saznanja kako će gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Šilovića docu kod Kladnjica opet – po tko zna koji put – biti odgođena!

I sada je razlog opet žalba, još jedna u nizu mnogobrojnih koje su pisane minulih dva desetljeća, otkad se uopće startalo s projektom moderne dalmatinske "tvornice smeća" kojom bi se riješio problem odvajanja otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji. I kada se činilo kako se sve polako privodi kraju, jer Europa daje 71 posto za investiciju "tešku" 72 milijuna eura, pa još kada je objavljena javna nabava za izvođača radova za "Projektiranje i građenje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji", sve je obećavalo kako ćemo napokon imati postavljen, političarima omiljen, i kamen temeljac u Kladnjicama. No ne leži vraže – umjesto da se krene 1. lipnja, što je bio posljednji rok za prijavu te otvaranje ponuda za izvođača, sada se opet razmatra nova žalba.

Što znači nove odgode i opet produljenje roka, pa ćemo 2022., ako Centar ne bude izgrađen, svi mi plaćati penale Europskoj uniji. A zbog čega je sada podnesena žalba, doznali smo od Nediljka Karina, direktora tvrtke "Izvođač-niskogradnja" d.o.o. iz Grubina.

– Žalili smo se zbog izmjena dokumentacije tijekom natječaja jer je u njima bilo dosta nelogičnosti. I nismo vam mi nikakva fantomska tvrtka koja reda radi provodi žalbe i odgađa postupak. Pa moguće je aktivirati i bankovni zalog od čak jedan milijun kuna, a već vam taj iznos govori kako smo ozbiljna tvrtka za izvođača. Zajedno s našim partnerima mi želimo raditi na zemljanim radovima – kazuje nam Karin, potkrepljujući sve to navodima kako upošljavaju 48 djelatnika, a lani su imali promet od 22 milijuna kuna.

– Tijekom korona-izolacije smo radili i uposlili još deset djelatnika, a kao podizvođač bili smo angažirani i na sanaciji splitskog deponija Karepovac. Iskustva imamo, a i želimo raditi u našoj županiji.

Kazuje nam još Karin kako očekuje i brzu reakciju Državne komisije spram rješenja njihove žalbe, te smatra kako sve to ne bi trebalo previše utjecati na vrijeme potrebno za izbor izvođača radova za gradnju Lećevice.

Hoće li Karinova prognoza biti i točna, pa će se brzo navodi iz ove žalbe ili prihvatiti ili odbaciti, vidjet ćemo skoro. No jedno znamo – opet je stopirana javna nabava za radove čija je procijenjena vrijednost 412 milijuna kuna. Radove koji bi trebali biti okončani za 18 mjeseci, no očito je kako je do prve lopate u Šilovića docu još daleko. "Ulupano" je u projekt više od 20 milijuna kuna, dvadeset godina je prošlo od ideje, a od realizacije nema ni – "r"!

Ne nazire se ni početak radova, a kamoli kraj!

image
Centar za gospodarenje otpadom još uvijek samo u 'simulaciji'

Podsjetimo se kako je sve to počelo daleke 2000. godine, kada je Županijska skupština 28. lipnja donijela "Program postupanja s otpadom Splitsko-dalmatinske županije". Zatim je 29. travnja 2005. godine osnovan Regionalni centar čistog okoliša d.o.o., županijska tvrtka za gospodarenje otpadom! I od tada smo se naslušali raznih obećanja. Promijenila su se, naime, i tri župana otkad se počelo s pričom o modernom postrojenju za gospodarenje otpadom – u dva mandata bio je Ante Sanader, pa Zlatko Ževrnja i sada aktualni Blaženko Boban. I svima je Lećevica bila kost u grlu, jer se u mnogo prilika pompozno najavljivala realizacija megaprojekta neophodnog za rješenje problema sa smećem za pola milijuna stanovnika u županiji, plus gotovo dva milijuna turista, u 55 jedinica lokalne samouprave, koji godišnje stvaraju 230.000 tona otpada, a koji odlažemo na 15 neusklađenih deponija.

Pa je infrastrukturni projekt za gospodarenje otpadom došao kao slamka spasa, po kojem bi se godišnje u sekundarnoj selekciji otpada skladištilo 109.000 tona u Centru izgrađenom na 25 hektara površine u Kladnjicama. I sve bi se realiziralo zahvaljujući nepovratnoj financijskog injekciji iz EU fondova, preciznije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., ukupne vrijednosti 454.129.208 kuna. A investicijom, "teškon" 72 milijuna eura – 71 posto sredstava EU-a, 19 posto Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te 10 posto Splitsko-dalmatinske županije – izgradio se bi se Centar i šest pretovarnih stanica: Split, Sinj, Zagvozd, Brač, Vis i Hvar, dok bi se na otoku Šolti, zbog male količine otpada, pretovar odvijao direktno iz kamiona u kamion.

No evo nas i na početku lipnja 2020., a još nemamo ni izvođača radova...

#LEĆEVICA#CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Izdvojeno

16. lipanj 2020 23:40