StoryEditor
ZagoraNOVO LICE ‘BONAČIJA‘

Krov koji prokišnjava, potres i godine neulaganja ugrozile su ustanovu u Zagori koja skrbi o djeci i mladima s razvojnim teškoćama, stižu milijuni za njezinu obnovu

Piše Toni Paštar
19. siječnja 2022. - 09:52

Centar "Juraj Bonači" iz Splita objavio je natječaj za izbor izvođača radova na rekonstrukciji, adaptaciji i dogradnji objekata ove odgojno-obrazovne ustanove u Splitu, Sinju i Makarskoj.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 8,8 milijuna kuna, a gotovo dvije trećine novca, odnosno oko 6,3 milijuna kuna, planiraju se uložiti u podružnicu u alkarskom gradu. Novac je osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt "Korak bliže zajednici".

Ustanova u kojoj se obrazuju djeca i mladi s teškoćama u razvoju i do sada je bila među korisnicima sredstava iz blagajne u Bruxellesu, ali ovo bi trebao prvi bespovratni novac koji s te adrese stiže u njihovu sinjsku podružnicu.

- Mi smo u ovom prostoru 18 godina, a dobili smo ga adaptacijom i rekonstrukcijom jedne od zgrada nekadašnje vojarne koju nam je ustupio Grad. Od tada se u objekte nije gotovo ništa ulagalo, osim što je zamijenjen krov koji je prokišnjavao.

Vrijeme i potresi koji su se u međuvremenu događali ostavili su vidne tragove. U našoj podružnici trenutno imamo 92 korisnika s kojima radi 13 stalno zaposlenih, a po potrebi dolazi još šest djelatnika iz splitske središnjice – kaže diplomirana defektologinja Andrea Milošević, predstojnica sinjskog dijela "Jurja Bonačija".

Prema njezinim riječima, rekonstruirat će se i u skladu s potrebama adaptirati cijeli prostor koji koriste.

- Uz to će se dograditi prizemni prostor za još jedan kat i izjednačiti s visinom ostalog dijela zgrade. Na dijelu dvorišnog prostora izgradit će se multifunkcijska dvorana koja nam toliko nedostaje.

Ukupno bismo trebali dobiti dodatnih oko 150 četvornih metara radnog prostora, 40 kvadrata u nadogradnji i 110 kvadrata dvorane – kaže predstojnica Milošević.

Planirani radovi bi se, od uvođenja izvođača u posao, trebali obaviti u roku od 12 mjeseci, a završetak ovoga EU projekta planiran je u lipnju 2023. godine.

Još jedan problem sve više opterećuje korisnike-putnike sinjske podružnice "Bonačija". Za njih posebno prilagođeni autobus prisiljen je pri dovoženju u centar i odvoženju kućama zaustavljati se na kolniku vrlo prometne gradske ulice.

Budući da se radi o ozbiljnoj prijetnji sigurnosti korisnika, iz ustanove su zamolili Grad da im pomogne u rješavanju toga problema. Čelnici su odmah reagirali, pripremili dokumentaciju i kroz postupak javne nabave već izabrali izvođača radova pa će ugibalište za sigurno zaustavljanje i stajanje autobusa biti izgrađeno u najkraće vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 23:45