StoryEditorOCM
ZagoraPALI MIŠALICU!

Imoćani bježe od jugonostalgije kao vrag od tamjana, ali su sada zasukali rukave kao u zlatno doba radnih akcija

Piše Braco Ćosić
8. svibnja 2023. - 11:58

Sjećate li se radnih akcija? Stariji stanovnici Imotske krajine pamte ih, dijelom i s nostalgijom, ali većinih mlađih je to gotovo pa nepoznat pojam.

Bila je to itekako korisna praksa ljudi iz istog mjesta, zajednički su radili za svoju korist i korist svoga mjesta. Time se čeličilo prijateljstvo i zajedništvo, jer u radnim akcijama niste bili sami, već ste bili dio čvrstog kolektiva.

Samo u Imotskom na taj je način izgrađen je današnji Dom kulture, pa gradsko kino i polovina radova na stadionu Gospin dolac docu, da ne govorimo o svim današnjim općinama oko grada gdje su izgrađeni kilometri prometne i komunalne infrastrukture.

Danas vrlo rijetko imamo organizirane akcije mještana, a ako se i organiziraju, onda se one završe feštama kao da je to nešto nepoznato i nikad viđeno. I zato izdvajamo aktualni angažman mještana Biokovskog sela i Krstatica.

Tim vrijednim ljudima, a 95 posto njih su građani starije dobi, Općina Zagvozd kojoj teritorijalno pripadaju donirala je 42 kubika cementa i pijeska, te 42 željezne "mate", a oni su zasukali rukave i krenuli na posao.

- Radnim akcijama smo betonirali stari i razrovani put prema brdu Vitrenik gdje je naša zavjetna crkvica svetome Anti Padovanskom. Betonirali smo oko 170 metara puta širokog tri metra, a pred nama je još jedna akcija da dovršimo betoniranje i dodatnih 70 metara puta.

Ako Bog dade zdravlja i to ćemo srediti do blagdana svetog Ante 13. lipnja, jer je naša crkvica uz onu veliku crkvu u Vinjanima Gornjim i najpoznatija na našim prostorima. Pivali smo gange, zajednički smo marendali, jer je svatko od svoje kuće ponio nešto, popili smo dobroga vina i učinili vridan posao.

I uvik ćemo tako - veli nam Tomislav Bakota, jedan od onih koji su i pokrenuli akciju. E, pa svaka čast, ljudi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:24