StoryEditorOCM
ZagoraU POHODE MATI SVJETSKOM U VRGORCU

Festival pustolova u Vrgorcu: stižu himalajac Mario Celinić, Bračani Ranko Dragičević i Daniel Lončar, putopisac Jurica Galić Juka i čuveni Mate Biljarista!

Piše Merien Ilić
18. kolovoza 2022. - 12:52

Godišnji susret putnika, putopisaca pustolova, avanturista i svih zaljubljenika u putovanja na rasporedu je u petak i subotu u Vrgorcu kada se odvija Festival pustolova “Mate Svjetski”.

U petak u Gradskom parku od 20 sati domaćin Stipe Božić ugostit će Zagrepčanina Marija Celinića, šestog Hrvata koji se popeo na najviši vrh svijeta - Mount Everest. Celinić je do sada osvojio najviše vrhove šest kontinenata, a već planira uspon na zadnji u niski Sedam vrhova, na Mount Carstens na Novoj Gvineji, gdje će ga pratiti i Božić.

Večer će bit će zanimljiva i zbog Mate Lončara, čuvenog Mate Biljarista koji je posjetio oko 110 zemalja svijeta te da je bio na oko 1800 međunarodnih letova. Susreo se i fotografirao s najpoznatijim osobama iz sportskog i medijskog života svijeta.Svjetski putnik prepoznatljivog izgleda iz Imotskog posebno je ponosan jer je u siječnju 2019. stigao u peruanski Machu Picchu, sveti grad Inka na 2350 metara nadmorske visine. Time je ostvario svoj dugogodišnji cilj da posjeti svih sedam novih svjetskih čuda. Uz Machu Picchu, to su Kolosej u Rimu, napušteni grad Petra u Jordanu, Kip Krista Iskupitelja u Brazilu, Taj Mahal u Indiji, Kineski zid i grad Chichen Itza u Meksiku.

Druga večer festivala održat će se u Stiljima kraj Vrgorca, u 20 sati kada gostuje splitski putopisac i fotograf Jurica Galić Juka koji će prikazati putopis “Drevna Nubija” prilikom kojeg je posjetio i snimio čak 30 lokacija, atrakcija i običaja u Sjevernom Sudanu od Kartuma do Soleba.

Nakon njega, posjetiteljima će svoju avanturu ispričati brački planinari Ranko Dragičević i Daniel Lončar koji su prehodali Via Adriaticu u sklopu humanitarne akcije “1100 kilometara za 1100 terapija” i pritom prikupili 169.800 kuna. Time su osigurali 1700 besplatnih terapija za djecu s teškoćama u razvoju sa svojeg otoka. Dragičević je o tome napisao i knjigu “Srcem kroz planine”. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 00:41