StoryEditorOCM

Šveđani će uložiti 18 milijuna eura

Piše PSD.
29. kolovoza 2012. - 22:15
Švedski poduzetnici, vlasnici nekoliko velikih tvrtki - od onih za proizvodnju i montažu solarnih panela, montažu tipskih kuća koje posjeduju kompletnu vlastitu infrastrukturu od grijanja, do sanitarnog čvora, potom proizvodnja i montaža uređaja za pretvaranje morske u pitku vodu, do firmi koje se bave i uređenjem i opremanjem rekreacijsko-sportskih sadržaja - spremni su na ulaganje u Imotski, ali i u našu županiju.

Predlažu osnivanje švedsko-hrvatskog konzorcija koji bi osmišljavao programe, pratio njihovu realizaciju te bio dugoročna poslovna veza među dvjema zemljama.

Zaključak je to s radnog sastanka nekoliko švedskih poduzetnika, među kojima su bili vlasnici “Solar technology Sweden AB” Thore Kinnander i Peter Fallenius, te hrvatski poduzetnik Miljenko Eljuga, koji već živi i radi u Švedskoj.

Osim njih, na sastanku je bio i Mario Ćorić, poduzetnik iz Mostara, koji je kao predstavnik pet inozemnih tvrtki iz Njemačke, Rumunjske i BiH već uplatio jamčevinu na šest parcela u Radnoj zoni grada Imotskog u Vinjanima Gornjim. S hrvatske strane bili su gradonačelnik Ante Đuzel, župan Ante Sanader te saborski zastupnik HDZ-a Ante Babić.

- Ono što smo čuli u Imotskom čini mi se da je vrlo kvalitetna stvar. Šveđani su zainteresirani za ulaganja, a mi smo im kazali da će u roku od 60 dana imati sve potrebne dozvole. Mislim da je i zajednički konzorcij dobra stvar i mi se tu nudimo kao ravnopravni partneri - rekao je župan Ante Sanader.

- Od 29 već ucrtanih parcela na 16 hektara u radnoj zoni u Vinjanima Gornjim, 25 njih već je rezervirano i uplaćena je jamčevina. Poduzetnika ima iz Njemačke, Švedske, Rumunjske, BiH. Ishodovali smo i građevinsku dozvolu za uređenje infrastrukture, danas se i raspisuje natječaj za njezinu realizaciju i Imotski će sa svojom radnom zonom živnuti - vjeruje Đuzel.

- Moji Švedski poduzetnici i ja zadovoljni smo sastankom i sa županom ćemo definirati neke stvari. U Imotskom sam se odgojio i želim da prvo Imotski nešto dobije, kaže Eljuga.

- Moja firma, kao i firme iz Njemačke i Rumunjske koje zastupam, a radi se o firmama “CTS Bitumen” d.o.o. Split, “Pulverem”, “Stefan Andrei Walther”, već smo rezervirali, uplatili jamčevinu za izgradnju nekoliko pogona. I ono najvažnije, kanimo samo u prvoj fazi zaposliti oko 60 ljudi i investirati odmah 18 milijuna eura - izjavio je Mario Ćorić.

Tekst i slika: Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 20:08