StoryEditorOCM
DalmacijaBorba za o(p)stanak

Splitsko-dalmatinska županija nudi do 100 tisuća kuna za gradnju kuće uz uvjet da ostanete na selu; Pročitajte iskustva obitelji koje su grad zamijenile malim mjestom u Zagori

19. veljače 2019. - 22:44

– Kad smo usporedili ono što nudi grad, a koje benefite pruža selo, prevagnulo je selo, iako smo i supruga i ja iz grada. Sada u Cisti Provo otvaram privatnu tvrtku, supruga je na porodiljnom s trećim djetetom, pa smo itekako zainteresirani za pomoć za mlade obitelji koju najavljuje župan i načelnik. Davat će dodatna sredstva za stambeno zbrinjavanje, što bi nama napokon riješilo naš improvizirani smještaj – u jednom nam je dahu, s konkretnim planom, odgovorio 32-godišnjak što misli o novoj poticajnoj mjeri za mlade iz blagajne Splitsko-dalmatinske županije i Općine Cista Provo.

Kako bi se – kad se već ne može spriječiti – smanjio egzodus mlađe populacije, redom radne snage, iz ruralnih krajeva Dalmacije, čelnici jedinica lokalne samouprave odlučili su donekle olakšati život onima koji žele ostati na grudi svojih pradjedova, pa makar i minimalnim sredstvima.

Stoga je župan Blaženko Boban uveo novu mjeru za koju se dovršavaju detalji natječaja, a obiteljima će se ponuditi od 60.000 do 100.000 kuna kako bi krenuli u gradnju nove obiteljske kuće ili adaptaciju starog objekta. Uz jedan uvjet – da ostanu u ruralnom kraju!

Boban se nada da će zainteresiranih biti i više od ovogodišnjih planiranih sredstava, što bi se u konačnici riješilo – bude li potrebe – rebalansom proračuna. Spremni su u Županiji naći još novca, samo da borba za o(p)stanak u napuštenoj Zagori urodi plodom.

A što bi to sve značilo za obitelj, odmah nam je naveo naš sugovornik Krešo:

– Završetak kuće i proširenje obitelji. Imamo troje djece, dvije curice, jednu od sedam i drugu od tri godine, te jednogodišnjeg sinčića. Prije tri godine počeli smo s gradnjom nove obiteljske kuće, digli smo kredit i krenuli. No, nismo uspjeli okončati gradnju, pa bi nam ova sredstva znatno olakšala financijski teret. Ako i naša Općina daje dodatnih 25 posto od sredstava koje na natječaju dobijemo od Županije, sve bi nam to bio dodatni vjetar u leđa za proširenje obitelji.

Naime, 29-godišnjakinja i njezin tri godine stariji suprug slučajno su izabrali život na selu. Jedan godišnji odmor proveli su u Cisti Provo, u staroj obiteljskoj kući, pa su odlučili ostati još malo, dok ne zahladi, pa se to malo protegnulo na – stalno.

– Četiri godine putovao sam na posao u Split, a sada ulažem u svoju firmu. Izabrali smo Cistu Provu za život s djecom. Ovdje nam ništa ne nedostaje. Počeli smo iz hobija uzgajati zdravu, ekološku hranu, sve je krenulo spontano i sada kontroliramo što nam djeca jedu. Nema straha od otrova i smeća koje se sve nudi pod egidom "hrana". A rad na zemlji vas i opusti – tek neke od prednosti zdravog života broji nam "glava" mlade obitelji koja je odlučila svoju budućnost graditi u Zagori.

Naime, ni djeci ništa ne nedostaje. Možda je malo manje izbora nego u gradu, no Cista Provo ima i vrtić i školu, a treneri iz Sportske škole Imotski dolaze u obližnji Lovreć, u sportsku dvoranu, pa su im curice već uključene u sport.

– Selo ima svoje prednosti pa ja često svojim vršnjacima, i onima koji dvoje hoće li ostati na zemlji djedova, kažem kako se ne treba bojati. Svi se nešto žalimo, a ništa konkretno ne radimo. Treba odlučiti i pokušati. A onima koji vode općine, gradove i županije još jednom kažem kako je ključ ostanka i života na selu integracija, zajednički program više općina. Treba osnovati klastere, osmisliti programe i sadržaje za više sela, pa nek se zna da ćemo u jednom selu imati sportske klubove i mogućnosti za treninge, a u drugom školu stranih jezika, pa glazbenu školu... Tako bi naša djeca imala sve kao u gradu, uz zdraviji i mirniji, kvalitetniji život od onoga koji im se nudi u velikim naseljima – ponudio je 31-godišnjak rješenje dijela problema koji su prepreka za ostanak na selu, a koje se tako lako može provesti.

Da je više volje, sve je lako napraviti. Jer, moramo znati – sve je već izmišljeno, samo treba prilagoditi svojim uvjetima...

– Raduje me što kod nas ima zainteresiranih za ove mjere. Mladi se raspituju, pa ćemo i mi pomoći s dodatnih 25 posto od iznosa koji dobiju iz Županije. Osigurali smo u proračunu 200.000 kuna za desetak obitelji, a bude li trebalo više, imat ćemo i rebalans – najavljuje nam Božo Čubić, načelnik Ciste Provo.

Povećao im se izvorni proračun s nekih dva milijuna kuna na aktualnih šest milijuna, što s novom poreznom reformom, što doprinosima iz vjetroparkova koji su na njihovim brdima, pa općinari žele pomoći svojim mještanima, kojih je oko dvije tisuće.

– Tražili smo od države da nam ustupi državno zemljište, ima nekoliko parcela gdje bi mlade obitelji mogle sagraditi dom, pa ćemo vidjeti kojom će se brzinom to realizirati – iznosi nam načelnik, objašnjavajući stanje na terenu:

– Vjerojatno će biti više zainteresiranih za adaptaciju i rekonstrukciju kuće, jer ima puno praznih kuća. To je lakše rješenje jer već imaju priključak vode, struje, ne treba čekati ishođenje građevinske dozvole, a jedini je uvjet za dobivanje pomoći da ostanu tu živjeti, da im se djeca školuju u Cisti.

U tom smjeru lokalna samouprava od lani provodi odluku o davanju 50.000 kuna za treće rođeno dijete u obitelji. U vrtiću, koji se brine za oko 40 djece, cijena je sufinancirana, pa roditelji za prvo dijete plaćaju samo 200 kuna, za drugo 100 kuna, a za treće ništa, nula kuna.

– Podržavamo mlade, pa studentima godišnje isplaćujemo 5000 kuna. Lani smo imali više od 40 stipendija, a za 2019. godinu natječaj je u tijeku. Plaćamo prijevoz, radne bilježnice... – s ponosom nam govori Čubić, zadovoljan brojnim mjerama koje provodi za svoje mlađe mještane.

Identična je priča i u cetinskome kraju, u Trilju, gdje živi oko 9000 ljudi, imaju 200 djece u vrtićima, 776 djece u osnovnoj školi, oko 400 srednjoškolaca i 200 studenata.

– Činimo sve da spriječimo negativne trendove iseljavanja – rezolutan je Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja i saborski zastupnik, koji će mladima pomoći financiranjem troškova građevinskih dozvola.

– Prema podacima iz županijskog Ureda za građenje, lani je izdano samo osam građevinskih dozvola za naše područje, pa smo odlučili početi sa sufinanciranjem građevinskih dozvola za triljske obitelji, prvenstveno za mlade, kojima želimo olakšati stvaranje uvjeta za izgradnju vlastitog doma, što je i demografska mjera.

Govori nam poteštat grada na Cetini kako je, prema prvoj procjeni i usporedbama, za kuću od oko 100 četvornih metara samo za komunalni doprinos, vodni doprinos i razne paušale treba izdvojiti između 15.000 i 18.000 kuna, a ako ima i više od tih kvadrata, taj je iznos i 20.000 kuna, pa i više.

– Spremni smo, uz preuzimanja tih iznosa na račun Grada, ubrzati i skratiti vrijeme do dobivanja građevinske dozvole. U pripremi je pravilnik koji će donijeti sve uvjete po kojima ćemo sufinancirati građevinske dozvole – kaže nam Šipić, pa nastavlja:

– Osigurali smo u proračunu 300.000 kuna i daj Bože da ova mjera privuče toliko obitelji da nam bude trebao rebalans. Koliko god bude sredstava potrebno za ovaj poticaj, osigurat ćemo ih! Makar skidali druge stavke u korist ove mjere.
Uz ovo obećanje, Šipić ističe da su s Ministarstvom državne imovine pokrenuli projekt kojim bi trebali stvoriti prvu stambenu zonu, s naglaskom na mlade obitelji:

– To je stambena zona Vedrine, gdje ćemo u idućim godinama po povoljnim uvjetima prodavati ili darovati građevinske parcele, a prednost će imati mlade obitelji s područja Trilja. Kreće i pozivni natječaj za iskazivanje interesa za kupnju POS-ovih stanova.
Sada, hoće li sve ovo uroditi plodom, od županijske poticajne mjere za mlade, pa gradskih i općinskih, brzo će se vidjeti. Šteta bi bilo da ne osiguramo pomoć onima koji su prepoznali kvalitetu života u prelijepoj Zagori, području kojem smo bez ikakve logike i zdravog razuma namijenili sudbinu pustoši i odumiranja...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:48