StoryEditorOCM
S mora i krajaZBOGOM KNJIŽICAMA

Prijeti li Dalmaciji ovog ljeta trovanje hranom iz šporkih restoranskih kuhinja?! Briga o tome prepuštena ugostiteljima

Piše Maja Rilović Koprivec
21. veljače 2024. - 09:30

Sanitarni pregledi i tečajevi tzv. higijenskog minimuma kojima se u ugostiteljskim i drugim objektima s pripremom hrane prevenira pojava i širenje zaraznih bolesti ili trovanja hranom, mogli bi doći u pitanje.

Naime, primjenom Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja za ovu godinu koji predviđa smanjenje tih naknada, regionalni zavodi za javno zdravstvo ostati bez značajnih prihoda.

Akcijski plan predviđa 50-postotno smanjenje naknade za zdravstveni pregled na kliconoštvo osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom, tzv. sanitame iskaznice, te istovjetni pad cijene edukacije o higijeni osoblja koje radi u neposrednom kontaktu s hranom, tzv. higijenskog minimuma. Rok provedbe je do kraja ožujka.

U pojedinim zavodima za javno zdravstvo procjenuju da će im godišnji prihod sada pasti za oko 10 posto. Pitali smo u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije koliko će ovo otežati njihov rad, naročito ususret turističkoj sezoni kada je kontrola zdravlja i izdavanje sanitarnih iskaznica u punom jeku.

image

Ravnatelj Županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić

Cropix/Cropix

Ravnatelj dr. Mato Lakić obećao je uskoro odgovoriti, a nema sumnje da njegov stav očekuju i brojni poslodavci u ugostiteljstvu, naročito oni koji su za predstojeću sezonu morali zatražiti dozvole za strane radnike.

Sanitarni pregledi i tečajevi higijenskog minimuma doprinose sprečavanju nastanka i širenja epidemija, kao i trovanja hranom i često su jedini zdravstveni nadzor radnika koji uglavnom rade u uslužnim djelatnostima - turizmu, ugostiteljstvu i graditeljstvu.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata sada bi se ostavilo na slobodnu volju da vode brigu o tome, pod prijetnjom kazni u slučaju izbijanja bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:30