StoryEditorOCM
S mora i krajaNAKON 22 GODINE

Petrina dobio rat protiv mađarskih investitora: ‘To su bili okupatori, ostavili su nam dug od 110 milijuna eura‘

Piše DALMACIJA SD
25. listopada 2024. - 09:04
Petrina: Pobijedili smo mađarske okupatore, pomorsko dobro vraćeno je hrvatskim građanima!Cropix, privatni album

Pune 22 godine nezakonito se okupiralo pomorsko dobro od strane Mađara koji su ostvarivali milijunsku dobit na štetu hrvatskih građana, tvrdi Stipe Petrina koji nije odustao već se borio do kraja i uspio!

- Za vrijeme trajanja nadzora neposrednim opažanjem je utvrđeno da Ovlaštenik koncesije, društvo Cirus d.o.o. na prostoru koji se nalazi u obuhvatu koncesije položio građevinski iskopni materijal (rasuti cca 150-200m3), izvršio protuzakonito ograđivanje plaže, na pomorskom dobru postavio građevinu (ronilački klub).

Nadalje, utvrđeno je i da na prostoru koji nedvojbeno predstavlja pomorsko dobro, ali nije u obuhvatu koncesije, egzistira građevina koja ovlašteniku koncesije služi kao caffe bar, te odbojkaško igralište i sprave za vježbanje, na kat. čest. 14909/3, K.O. Primošten, te da na prostoru koji nedvojbeno predstavlja pomorsko dobro, ali nije u obuhvatu koncesije, egzistira 7 postavljenih montažnih kućica u svrhu iznajmljivanja istih, na kat. čest. 14909/3, K.O. Primošten - potvrdio  je za Morski.hr načelnik Petrina.

Načelnik Općine Primošten je dana 9. siječnja 2023. godine uputio Šibensko-kninskoj županiji Upravni odjel za pomorstvo, promet i otočni razvoj kao i Lučkoj kapetaniji Šibenik prijedlog za poništenje Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže ispred autokampa "Adriatik " Općina Primošten, te raskid Ugovora o koncesiji na pomorskom dobru. Radi se o Ugovoru sklopljenom između Šibensko kninske županije i društva CIRUS d.o.o.

image

Stipe Petrina

Niksa Stipanicev/Cropix

Kako kaže, Općina Primošten je poduzela mjere radi zaštite pomorskog dobra, tj. uputila zahtjev za ukidanje koncesije i raskid Ugovora o koncesiji, ali odgovor od nadležnih institucija nije stizao.

Petrina se nije predavao i nastavio je vršiti  pritisak na institucije.

- Imali smo niz sastanaka, a ja sam na svakom ponavljao isto pitanje. Kako je moguće da ovo društvo preko 20 godina nezakonito koristi 60 tisuća metara kvadratnih bez ikakve koncesije. Kako je moguće da devastiraju, okupiraju i pritom zarađuju - poručio je primoštenski načelnik.

Na koncu, prije 20-ak dana stiglo je rješenje kojim se navodi da se sporna čestica upisuje na Republiku Hrvatsku. Naime prvi put je Pomorsko dobro uknjiženo na Republiku Hrvatsku i to sporna čes. 14909/3  Ko.  Primošten i  14867/1 te čes.zgr. 1262.

- Pomorsko su dobro opteretili s kreditima i sad to Općina mora rješavati. Radi se o dugu od 110 milijuna eura - kazao je za Morski.hr Petrina.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2024 09:05