StoryEditorOCM
S mora i krajaPOLITIKA I MEDICINA

Najmoćniji čovjek splitskog zdravstva odlazi u mirovinu sa 70 godina, ali sudbina njegove supruge još je intrigantnija

Piše Sandra Barčot
28. lipnja 2023. - 10:33

Na pragu je novi ciklus zapošljavanja kadrova u ustanove i tvrtke Splitsko-dalmatinske županije, i to iz redova koalicijskih partnera vladajućeg HDZ-a, a to su članovi Domovinskog pokreta i Nezavisne liste Ivice Kukavice iz Imotskog.

Naime, većina u Županijskoj skupštini koju čine HDZ-HSP i HGS, ovisi o dva glasa, i to Marka Žaje, "domovinca" i bivšeg člana HDZ-a, te nezavisnog Ivice Kukavice, koji je na lokalnim izborima 2021. bio Mostov kandidat za župana, ali je koncem 2022. sklopio suradnju s DP-om.

Na tom tragu je u tijeku zaposlenje članova njegove liste u županijske ustanove, sve temeljem sporazuma između HDZ-DP-NL Kukavica koji je izašao u javnost prije nekoliko mjeseci i u kojem je bilo točno definirano tko ima kakve pozicije, koliko zapošljavanja, koliko mjesta u nadzornim odborima, upravnim vijećima, školskim odborima,...

- Ponavljam da ne postoji nikakav sporazum HDZ-DP i moje Nezavisne liste. To se pokazao kao medijski spin s ciljem diskreditacije. Jedini sporazum koji je aktualan je između DP-a i moje Nezavisne liste koji smo lani potpisali Ivan Penava, predsjednik DP-a i ja. Dezinformacija je da je četvero osoba sa moje liste primljeno u županijske ustanove, kao i jedna osoba u Dom zdravlja.

image

Ivica Kukavica, županijski vijećnik

Vladimir Dugandžić/Cropix

Jedino je Mara Gadžo s moje liste, koja je priključena javnoj ustanovi "Rera SD" kao stručna osoba, na određeno vrijeme, do Nove godine, na jednom projektu.

Moja nezavisna lista i ja smo trenutno angažirani u pripremi za nadolazeće parlamentarne izbore, zajedno s našim partnerima iz DP-a i ostalih opcija s desnice u Splitsko-dalmatinskoj županiji – ovako glasi pisani odgovor koji je na naša pitanja poslao Ivica Kukavica, potvrđujući kako je potpredsjednica njegove političke opcije "friško" zaposlena u županijskoj razvojnoj agenciji.

Zbog čega je baš ekonomistkinja iz Imotskog angažirana na tom projektu, nije poznato, jer natječaja nije bilo, premda saznajemo kako gospođa Gadžo ima sve potrebne referencije za provođenje ovog posla.

Tragom novih primanja u Domu zdravlja, odgovore smo potražili od dr. Marka Rađe, ravnatelja regionalne medicinske  ustanove. Na toj "adresi" ima i dosta odlazaka u mirovinu do sada nezamjenjivog kadra, kao što je prethodni dugogodišnji ravnatelj dr. Dragomir Petric, do dolaska pravnika iz istovjetnih ustanova iz druge županije, ali i djelatnika iz redova DP-a, za kojeg dr. Rađa nije propitkivao stranačku pripadnost.

- Tko je u kojoj političkoj stranci od mojih djelatnika, stvarno ne znam i ne pitam, to nije moja obveza. Ne znam tko ima koju stranačku iskaznicu – rezolutan je ravnatelj, inače HDZ-ov kadar, pa nastavlja iznositi "brojčanu" kartu djelatnika:

image

Dr. Marko Rađa, aktualni ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije

 

Joško Šupić/Cropix

- Zapošljavanja novih djelatnika u računovodstvu Doma zdravlja, bit će na jesen, jer još uvijek nije došla suglasnost za zapošljavanje. Šefica računovodstva je 17. svibnja napunila 65 godina života, te je tražena suglasnost za produženje njezina rada do kraja ove godine, u biti do konca veljače 2024. kako bi se neometano mogao napraviti završni račun za 2023. godinu.

Nova osoba koja će je zamijeniti, neće na toj funkciji biti prije kolovoza, rujna ili listopada! Ovisit će datumi objave natječaja i cjelokupne procedure o trenutku kada će nam stići suglasnost za novo zapošljavanje. A tko će se prijaviti na natječaj, stvarno nemam pojma.

Prvi čovjek regionalne zdravstvene ustanove precizira promjene u Službi za pravne poslove:

- Dom zdravlja je iz Doma zdravlja Zagreb-Zapad preuzeo pravnika u prosincu 2022. godine, znajući kako gospođa Jadranka Mudrinić (supruga bivšeg ravnatelja dr. Petrica, op.a.), šefica pravnih poslova ide u mirovinu. Znači, za to mjesto nema novih kandidata nego preuzimamo postojećeg djelatnika iz zdravstvenog sustava, jer se "prebacivanje" zaposlenika jednog Doma zdravlja u drugi, uz suglasnost Ministarstva zdravstva, obavlja bez natječaja.

Ujedno dr. Petric, koji je godinama bio ravnatelj, a od ulaska u 65. godinu života pa sve do 70. godine je obavljao dužnost pomoćnika ravnatelja zaduženog za kvalitetu, ide zajedno sa suprugom s radnog mjesta krajem lipnja, odnosno od 26. lipnja ih nema na svojim radnim mjestima.

image

Dr. Dragomir Petric, bivši čelnik regionalne ustanove i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu

Nikola Vilić/Cropix

No, formalno njihov odlazak u mirovinu je okvirno sredinom kolovoza, nakon korištenja godišnjih odmora – precizira dr. Rađa, nižući i brojke:

- Prošlu godinu smo završili sa 840 stalno zaposlenih, od toga je nezdravstvenog kadra 52, s tim da sam taj kadar i ja kao ravnatelj, i glavna sestra i moja zamjenica, iako smo nas troje u stvari zdravstveni kadar no trenutno ne obavljamo te funkcije.

Imamo oko 950-960 djelatnika, kada su sve zamjene uključene, što je u postotku nekih šest posto zaposlenika koji ne pružaju zdravstvenu zaštitu pacijentima.

Pojasnio nam je sugovornik i minus u poslovanju koji se generira godinama:

- Godinu 2022. smo završili sa 10 milijuna kuna minusa, a ukupno akumulirani minus je nešto manje od 15 milijuna kuna iznosio 31. prosinca 2022. godine. Stoga nam donacija NZJZ-a od 2,1 milijun eura pokriva sve neplaćene dospjele obveze do 15. svibnja 2023. godine.

Nažalost, HZZO plaća tako kako plaća, a porast osobnih dohodaka je u zdravstvu konstantan, dok prihodi od HZZO-a taj dio ne prati. Hoće li u budućnosti bili malo drugačiji odnos HZZO-a prema plaćanju našeg rada, tek treba vidjeti. Proći će nekoliko mjeseci za saznati je li HZZO popratio ovaj put povećanje plaća zdravstvenih djelatnika, sa podizanjem cijena usluga.

Oštećenim radnicima moraju isplatiti gotovo 700 tisuća €


Gotovo 700 tisuća eura Dom zdravlja će isplatiti djelatnicima koji su tužili ustanovu zbog korekcije osnovice plaća iz 2016. godine.

- Oko 350 djelatnika je tužilo Dom, od čega je oko 150 tužbi ostalo neriješeno. Sve zajedno kada se i ove tužbe riješe, će u konačnici Dom zdravlja koštati oko 5 milijuna kuna. Isplaćeno je do sada nešto više do 2 milijuna kuna, te čekamo ostale presude i nastavak isplata – pojašnjava dr. Rađa, dodajući kako Dom zdravlja sve i da je htio isplaćivati po osnovnici nije mogao, a sada čekaju i pomoć Vlade i Ministarstva zdravstva za nadoknadu ovih isplata:

- Ne znam kada će i doći nadoknada za isplatu na naš račun, no u planu je 12 milijuna eura za cijelu Hrvatsku, za sve zdravstvene ustanove, dok samo na našu otpada 5 milijuna kuna, odnosno oko 660 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:19