stdClass Object ( [id] => 1358262 [title] => Most nad Krkom bio bi atrakcija svjetskih razmjera, čitav bi kraj oživio! Zašto se više ne spominje? Evo gdje je zapelo [alias] => most-nad-krkom-bio-bi-atrakcija-svjetskih-razmjera-citav-bi-kraj-ozivio-zasto-se-vise-ne-spominje-evo-gdje-je-zapelo [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada bude izgrađen, viseći most nad rijekom Krkom koji će spojiti srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj imat će sve adute da postane prava atrakcija! Na visini od 140 metara od rijeke i dugačak 454,2 metra, most će po dužini slobodnog raspona svojih nosivih užadi biti drugi po veličini u Europi, a treći u svijetu kada je riječ o pješačkim visećim mostovima!

Rijeka Krka do sada je, naime, premoštena na četirima mjestima: na ulazu u Knin, preko vode Brljana, na Roškom slapu te nedaleko od Skradina, gdje njezine obale povezuje Skradinski most, i to na mjestu gdje se ova kraška ljepotica počinje spajati s morem.

U NP Krka već dulje vrijeme planiraju i najavljuju gradnju petog, visećeg pješačkog mosta koji bi nakon gotovo četiri stoljeća ponovno povezao utvrde Nečven i Trošenj koje su bile srušene u Kandijskom ratu. Gornji tok rijeke Krke zaslužuje takvu atrakciju, isticali su više puta u upravi NP Krka koji, usput rečeno, upravo ovih dana, 24. siječnja, slavi svoj 39 rođendan! Taj bi most pridonio i proširenju mreže poučnih pješačkih staza u samom parku, ali bi povezao i općinu Promina na lijevoj i Kistanje na desnoj obali Krke te potaknuo, u što vjeruju i čelnici tih općina, njihov turistički, a time i gospodarski razvoj.

Projekt visećeg mosta između Nečvena i Trošenja javnosti je prvi put predstavljen u siječnju 2019. godine, gotovo na samom kraju mandata tadašnjeg ravnatelja NP Krka Krešimira Šakića koji je pokrenuo cijelu priču. Vrlo brzo na toj funkciji zamijenila ga je Nella Slavica, a njezin izbor i kontroverzije koje su ga pratile dulje su vrijeme podizali prašinu i privlačili pozornost medija. Kada se prašina slegla i Slavica čvrsto zasjela u fotelju drugog nacionalnog parka u državi po broju posjetitelja, o projektu visećeg mosta u javnosti se više nije puno čulo.

---

image

Nella Slavica: Projekt je u visokoj spremnosti, ali privatno vlasništvo osjetljivo je pitanje

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Upravo stoga zanimalo nas je kakva je sudbina iščekivane atrakcije? Ravnateljica NP Krka Nella Slavica nije bila voljna previše detaljno govoriti o tome, ali je istaknula kako nema ni riječi o tome da se od projekta odustalo. Prema njezinim riječima, sve je zapelo na imovinskopravnim pitanjima.

- Projekt je u visokoj spremnosti, a ključno je da se dio mještana Nečvena koji su vlasnici zemljišta, odnosno pristupnog puta i terena na kojem bi se postavljali upornjaci mosta, protivi njegovoj gradnji, odnosno nisu riješeni imovinskopravni odnosi. Već četiri godine s njima komuniciramo i nismo se mogli dogovorili, a kada bi se išlo u postupak izvlaštenja, to bi dugo trajalo. Problem je što neki od mještana zapravo nisu upisani u zemljišne knjige, odnosno što se na nekim česticama nalazi više suvlasnika - kratko je rekla Slavica.

Napominje kako u NP Krka ne žele ništa raditi na silu te da je privatno vlasništvo osjetljivo pitanje. Naglasila je i kako NP Krka ne misli odustati od projekta visećeg mosta, ali što će se dalje poduzimati i kako će biti riješeni navedeni problemi, nije željela objasniti.

No bez sređenih imovinskopravnih odnosa i otkupljenog zemljišta, nema ni građevinske dozvole za gradnju mosta, a samim tim ni viseće atrakcije!

---

image

Utvrda Trošenj

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Jedan od stanovnika Nečvena i vlasnik najvećeg dijela pristupnog puta do istoimene utvrde je i Ivan Perica. Nečven je zapravo njegova povremena, uglavnom ljetna adresa, a ona stalna je u Zagrebu, gdje su ga život i posao davno odveli. U Nečvenu je, kaže, obnovio rodnu kuću nakon što je u ratu bila zapaljena. Kako su mu roditelji umrli još prije Domovinskog ratu, nije imao pravo na sufinanciranu obnovu, pa je krajem 90-ih kuću obnovio svojim rukama i svojim novcem.

Čak je, na veliku radost svoje dvoje djeca i još veće čuđenje mještana, izgradio i mali bazen! Preteču svih bazena u Zagori, reći će Perica uz smijeh kao da je slutio da će se i ovaj kraj okrenuti turizmu pa su apartmani i kuće za odmor s bazenima kasnije niknuli posvuda i odavno su prestali biti čuđenje. Štoviše, sve su atraktivniji i traženiji, pa su svoju priliku u turizmu prepoznali i neki mještani Nečvena, a viseći most Nečven-Trošnje nad kanjonom Krke nesumnjivo bi privukao i mnoštvo turista. Procjene govore kako bi se moglo očekivati i do 200 tisuća posjetitelja godišnje.

Ivan Perica, međutim, nije jedan od onih koji se bave turizmom niti to planira. Nema ni obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kakva vode dvojica od četvorice njegovih imenjaka i prezimenjaka u selu. Ipak, zdušno zagovara gradnju mosta Nečven-Trošenj. Vjeruje u veliki razvojni potencijal koji bi most donio cijelom kraju uz granice NP Krka. Zbog toga je često kontaktirao s gotovo svim bivšim ravnateljima, pa tako i sadašnjom ravnateljicom NP Krka.

---

image

Utvrda Nečven

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Predlagao je i zagovaro čišćenje i uređenje zaraslih pješačkih i zaprežnih putova koje su nekada koristili stanovnici Nečvena kako bi odlazili do svojih vrtova ili da bi pokosili i skupili sijeno na parcelama uz Krku. Stoga, kaže, ni trenutka nije dvojio da NP Krka proda svojih stotinjak metara pristupnog puta do utvrde Nečven, dugog oko 250 metara. Svoju je česticu očistio i u zemljišnim knjigama upisao se kao jedini vlasnik, a i suvlasnike na ostalom dijelu poticao je da to isto naprave kako bi ta, čini se za sada jedina, prepreka za gradnju mosta mogla biti otklonjena.

A budući da je sa svima u rodu ili su mu kumovi, nekima je, koji su stariji do njega, i sam "ganjao papire" da bi se razriješile katastarske i zemljišne zavrzlame! Sada je, kaže, gruntovno čist najveći dio puta – oko 220 metara, a na preostalih 30-ak metara dio suvlasnika voljan je prodati u zatečenom stanju, što znači da bi katastarsko-zemljišnu proceduru morao obaviti sam nacionalni park. Jedino spornim Perica vidi situaciju oko dvoje suvlasnika koji među sobom vode sudski spor. Inače, po Peričinim riječima, zadnja ponuda NP Krka od prije godinu i pol za kupnju zemljišta bila je 7,6 eura po metaru četvornom.

- Žao mi je što se sve ovo sporo rješava jer mislim da je most mogao biti već izgrađen. Već se moglo hodati po njemu! Od početka sam zbog toga često u kontaktnu s načelnikom naše općine Promina Tihomirom Budankom, a tako i s gospođom Nellom Slavicom. Iz NP Krka su me i molili da okupim te ljude koji su suvlasnici pristupnog puta, jer bez rješenja puta ne može se dobiti ni građevinska dozvola.

---

image

Načelnik Općine Promina Tihomir Budanko

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

A zašto se most ne bi izgradio? U Nečvenu stalnih stanovnika ima osam, a preko ljeta, oko Velike Gospe, bude nas 50-ak. Kome će onda dolaziti naša djeca? U prazne kuće? Ovako, kada bi bio taj most, bilo bi i života. Ljepote i atrakcije NP Krka bile bi nam puno bliže: Nečven, Trošenj, Manojlovac, Brljan, Burnum i kampus u Poljanima. Sve bi se moglo obići za dva sata šetnje. Zbog mosta netko bi otvorio, recimo, kafić i zaposlilo bi se dvoje ljudi. Neki bi radili i na samom mostu. Most bi ovom kraju značio život – uvjeren je Perica.

Turizam ne zanima ni Vladu Bračića u susjednom selu Puljane kroz koje cesta vodi do Nečvena. Možda bi se time bavio da ima 20 godina manje, kaže.

- Meni ne smeta da se gradi taj viseći most. Samo o tome se već dugo govori. Tko zna što će biti - pomalo je skeptičan.

Njegov prezimenjak Josip Bračić sa svog prozora utvrdu Nečven gleda svaki dan, ali u gradnju visećeg mosta nimalo ne vjeruje.

- To je ogromna investicija, ljudi moji! Teško da će to biti izgrađeno!

---

image

Portal mosta prvotno je zamišljen od kamena, kasnije je na traženje konzervatora promijenjen u čeličnu kosntrukciju

---

No, načelnik općine Promina Tihomir Budanko viseći most nad kanjonom Krke željno iščekuje. Smatra to atraktivnim projektom u koji je od početka aktivno uključen i sve što je do sada trebalo obaviti, a bilo je u njegovoj ingerenciji, sve je napravio. Općina se već godinama priprema i radi na projektima koji bi pridonijeli razvoju ruralnog turizma, a time zadržavanju, možda čak i vraćanju život na tom području.

Kao primjer Budanko, među ostalim, navodi ekokampus u Puljanima te obnovu nakadašnjih školskih zgrada na području općine koje bi mogle dobiti novu funkciju kao, primjerice, interpretacijski centar kulturne i prirodne baštine Promine. I sam se upravo na primjerima 11 nekadašnjih škola osvjedočio koliko je zahtjevno i mukotrpno "čistiti" parcele. No, turističkoj priči u općini Promina izgradnja pješačkog mosta Nečven-Trošenj bila bi snažan zamašnjak!

Koliko će trebati čekati da se pokrene, nitko pouzdano ne zna. Ravnateljica NP Krka Nella Slavica, u čijim je rukama odgovor, osim šture izjave na početku teksta, o mogućim rokovima, naposljetku i vrijednosti cijele investicije, kao i o tomu kako će se gradnja mosta financirati, za sada šuti.

---

image

Viseći pješački most bio bi drugi po dužini u Europi, treći u svijetu

---

---

Most za 1000 posjetitelja

Glavni projektant pješačkog visećeg mosta Nečven - Trošenj mr. sc. Petar Cota, kojemu je otac podrijetlom iz prominskog kraja, rekao je da je u veljači 2019. izrađen idejni projekt, a u rujnu iste godine dobivena lokacijska dozvola.

Sljedeće godine, u lipnju 2022., izrađen je i geotehnički projekt, a glavni projekt mosta pak dovršen je u studenom, da bi u prosincu 2022. bilo zatražena građevinska dozvola. Njezino izdavanje, napominje, očekuje se nakon završetka otkupa zemljišta.

- Konstruktivni nosivi sklop pješačkog visećeg mosta Nečven - Trošenj sastoji se od dviju lančanica sa svake strane mosta, od kojih je svaka sastavljena od para čeličnih užadi zavješenih na čelične portale te prepuštenih preko portala i usidrenih u nosivo tlo - opisao je svoj projekt Cota.

Dodaje kako bi u istom trenutku na mostu moglo biti najviše 1000 ljudi. Broj posjetitelja pratio bi se elektroničkim brojenjem na ulazima na most, uz mogućnost zaprječivanje daljnjeg ulaska u slučaju popunjenosti dopuštenog broja posjetitelja.

---

---

Dio mosta za ljubitelje adrenalina

Portali, odnosno ulaz na most kod obje utvrde, prvotno su bili zamišljeni kao armiranobetonski s kamenom oblogom, ali su šibenski konzervatori zatražili da se to promijeni i da konstrukcija portala što više odudara od okruženja

kamenih utvrda, kako posjetitelji ne bi pomislili da je riječ o istoj gradnji. Stoga su zatražili jasnu distinkciju između stare i nove gradnje, srednjovjekovne utvrde i novoga mosta, tako da će konstrukcija portala biti od čelika. Također, kako bi se spriječilo svjetlosno onečišćenje, most će imati ekološki prihvatljivu rasvjetu samo kod ulaza, ali ne i cijelom svojom dužinom.

- Predviđena širina gazne površine pješačkog hodnika je 140 centimetara. Ukupna širina je 160 centimetara, zbog dvaju drvenih rubnjaka debljine 10 cm na rubovima pješačkog hodnika. Time širina pješačkog hodnika odgovara posebnom uvjetu o zaštiti prirode, ali još uvijek predstavlja najširi poprečni presjek ovakve vrste pješačkog mosta, čime je omogućen nesmetan dvosmjeran prolaz pješacima.

Pješački hodnik od drvenih platica presjeka 6x16 centimetara izabran je iz dva razloga. Prvi razlog je da se, isto kao i kod rukohvata, posjetiteljima umanji dojam čeličnog okruženja, a drugi razlog je da se izbjegne prozirnost pješačkog hodnika i time smanji neugoda hodanja na visini od 140 m iznad rijeke Krke.

Ipak, prema posebnim uvjetima zaštite prirode, na dužini od 50 m na srednjem dijelu mosta iznad same rijeke Krke predviđena je izvedba "prozirne" gazne površine od armiranog akrilnog stakla u širini polovice pješačkog hodnika, odnosno jedne pješačke staze na nizvodnoj strani mosta.

Ovakvo rješenje omogućilo bi nesmetan prolazak sredinom mosta posjetiteljima kod kojih proziran pod stvara nesavladivu prepreku na visini od 140 m, koji bi koristili pješačku stazu na uzvodnoj polovici pješačkog hodnika.

S druge strane, posjetiteljima sklonima adrenalinskom doživljaju krajolika omogućit će se i taj način uživanja u pogledu na prirodna bogatstva kanjona i same rijeke Krke korištenjem prozirne gazne površine 50 x 0,72 metara - kazao je Cota.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => projekt na čekanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => projekt na čekanju 2 0 8587 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-22 14:52:56 [created_by] => 3164 [created_by_alias] => Marija Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-25 11:05:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-25 11:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Most nad Krkom bio bi atrakcija svjetskih razmjera, čitav kraj bi oživio! Zašto se više ne spominje? Evo gdje je zapelo page_title=Most nad Krkom bio bi atrakcija svjetskih razmjera, čitav kraj bi oživio! Zašto se više ne spominje? Evo gdje je zapelo [metakey] => viseći most nad krkom, most na krkom, most nečven trošenj, NP Krka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26427310.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/24916654.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26440557.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26405643.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26405644.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26405636.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26405624.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26405641.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26427311.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26427312.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26427317.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26427321.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26427322.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26427323.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26427324.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vizualizacija projekta vise\u0107eg mosta Ne\u010dven-Tro\u0161enj, glavnog projektanta mr. sc. Petra Cote<\/p>","

Nella Slavica:\u00a0Projekt je u visokoj spremnosti, ali privatno vlasni\u0161tvo osjetljivo je pitanje<\/p>","

Vlade Bra\u010di\u0107:\u00a0O tome se ve\u0107 dugo govori. A tko zna \u0161to \u0107e biti<\/p>","

Utvrda Tro\u0161enj<\/p>","","

Utvrda Ne\u010dven<\/p>","

Na\u010delnik Op\u0107ine Promina\u00a0Tihomir Budanko<\/p>","","

Vise\u0107i pje\u0161a\u010dki most bio bi drugi po du\u017eini u Europi, tre\u0107i u svijetu<\/p>","","","","","","

Portal mosta prvotno je zami\u0161ljen od kamena, kasnije je na tra\u017eenje konzervatora promijenjen u \u010deli\u010dnu kosntrukciju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_26427310_1920.jpg":"1920x1080","k_26427310_1280.jpg":"1280x1280","k_26427310_1024.jpg":"1024x1024","k_26427310_640.jpg":"640x640","k_26427310_480.jpg":"480x480","k_26427310_340.jpg":"340x340","k_26427310_220.jpg":"220x220","o_26427310_1280.jpg":"1280x720","o_26427310_1024.jpg":"1024x576","o_26427310_640.jpg":"640x360","o_26427310_480.jpg":"480x270","o_26427310_340.jpg":"340x191","o_26427310_220.jpg":"220x123","h_26427310_1280.jpg":"1280x854","h_26427310_1024.jpg":"1024x683","h_26427310_640.jpg":"640x427","h_26427310_480.jpg":"480x320","h_26427310_340.jpg":"340x227","h_26427310_220.jpg":"220x147","pp_26427310_1280.jpg":"1280x1628","pp_26427310_1024.jpg":"1024x1303","pp_26427310_640.jpg":"640x814","pp_26427310_480.jpg":"480x611","pp_26427310_340.jpg":"340x432","pp_26427310_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_24916654_1920.jpg":"1920x1080","k_24916654_1280.jpg":"1280x1280","k_24916654_1024.jpg":"1024x1024","k_24916654_640.jpg":"640x640","k_24916654_480.jpg":"480x480","k_24916654_340.jpg":"340x340","k_24916654_220.jpg":"220x220","o_24916654_1280.jpg":"1280x800","o_24916654_1024.jpg":"1024x640","o_24916654_640.jpg":"640x400","o_24916654_480.jpg":"480x300","o_24916654_340.jpg":"340x212","o_24916654_220.jpg":"220x137","h_24916654_1280.jpg":"1280x854","h_24916654_1024.jpg":"1024x683","h_24916654_640.jpg":"640x427","h_24916654_480.jpg":"480x320","h_24916654_340.jpg":"340x227","h_24916654_220.jpg":"220x147","pp_24916654_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916654_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916654_640.jpg":"640x814","pp_24916654_480.jpg":"480x611","pp_24916654_340.jpg":"340x432","pp_24916654_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_26440557_1920.jpg":"1920x1080","k_26440557_1280.jpg":"1280x1280","k_26440557_1024.jpg":"1024x1024","k_26440557_640.jpg":"640x640","k_26440557_480.jpg":"480x480","k_26440557_340.jpg":"340x340","k_26440557_220.jpg":"220x220","o_26440557_1280.jpg":"1280x874","o_26440557_1024.jpg":"1024x699","o_26440557_640.jpg":"640x437","o_26440557_480.jpg":"480x327","o_26440557_340.jpg":"340x232","o_26440557_220.jpg":"220x150","h_26440557_1280.jpg":"1280x854","h_26440557_1024.jpg":"1024x683","h_26440557_640.jpg":"640x427","h_26440557_480.jpg":"480x320","h_26440557_340.jpg":"340x227","h_26440557_220.jpg":"220x147","pp_26440557_1280.jpg":"1280x1628","pp_26440557_1024.jpg":"1024x1303","pp_26440557_640.jpg":"640x814","pp_26440557_480.jpg":"480x611","pp_26440557_340.jpg":"340x432","pp_26440557_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26405643_1920.jpg":"1920x1080","k_26405643_1280.jpg":"1280x1280","k_26405643_1024.jpg":"1024x1024","k_26405643_640.jpg":"640x640","k_26405643_480.jpg":"480x480","k_26405643_340.jpg":"340x340","k_26405643_220.jpg":"220x220","o_26405643_1280.jpg":"1280x853","o_26405643_1024.jpg":"1024x682","o_26405643_640.jpg":"640x426","o_26405643_480.jpg":"480x320","o_26405643_340.jpg":"340x226","o_26405643_220.jpg":"220x146","h_26405643_1280.jpg":"1280x854","h_26405643_1024.jpg":"1024x683","h_26405643_640.jpg":"640x427","h_26405643_480.jpg":"480x320","h_26405643_340.jpg":"340x227","h_26405643_220.jpg":"220x147","pp_26405643_1280.jpg":"1280x1628","pp_26405643_1024.jpg":"1024x1303","pp_26405643_640.jpg":"640x814","pp_26405643_480.jpg":"480x611","pp_26405643_340.jpg":"340x432","pp_26405643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2837","hd_26405644_1920.jpg":"1920x1080","k_26405644_1280.jpg":"1280x1280","k_26405644_1024.jpg":"1024x1024","k_26405644_640.jpg":"640x640","k_26405644_480.jpg":"480x480","k_26405644_340.jpg":"340x340","k_26405644_220.jpg":"220x220","o_26405644_1280.jpg":"1280x1891","o_26405644_1024.jpg":"1024x1513","o_26405644_640.jpg":"640x945","o_26405644_480.jpg":"480x709","o_26405644_340.jpg":"340x502","o_26405644_220.jpg":"220x325","h_26405644_1280.jpg":"1280x854","h_26405644_1024.jpg":"1024x683","h_26405644_640.jpg":"640x427","h_26405644_480.jpg":"480x320","h_26405644_340.jpg":"340x227","h_26405644_220.jpg":"220x147","pp_26405644_1280.jpg":"1280x1628","pp_26405644_1024.jpg":"1024x1303","pp_26405644_640.jpg":"640x814","pp_26405644_480.jpg":"480x611","pp_26405644_340.jpg":"340x432","pp_26405644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26405636_1920.jpg":"1920x1080","k_26405636_1280.jpg":"1280x1280","k_26405636_1024.jpg":"1024x1024","k_26405636_640.jpg":"640x640","k_26405636_480.jpg":"480x480","k_26405636_340.jpg":"340x340","k_26405636_220.jpg":"220x220","o_26405636_1280.jpg":"1280x853","o_26405636_1024.jpg":"1024x682","o_26405636_640.jpg":"640x426","o_26405636_480.jpg":"480x320","o_26405636_340.jpg":"340x226","o_26405636_220.jpg":"220x146","h_26405636_1280.jpg":"1280x854","h_26405636_1024.jpg":"1024x683","h_26405636_640.jpg":"640x427","h_26405636_480.jpg":"480x320","h_26405636_340.jpg":"340x227","h_26405636_220.jpg":"220x147","pp_26405636_1280.jpg":"1280x1628","pp_26405636_1024.jpg":"1024x1303","pp_26405636_640.jpg":"640x814","pp_26405636_480.jpg":"480x611","pp_26405636_340.jpg":"340x432","pp_26405636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26405624_1920.jpg":"1920x1080","k_26405624_1280.jpg":"1280x1280","k_26405624_1024.jpg":"1024x1024","k_26405624_640.jpg":"640x640","k_26405624_480.jpg":"480x480","k_26405624_340.jpg":"340x340","k_26405624_220.jpg":"220x220","o_26405624_1280.jpg":"1280x853","o_26405624_1024.jpg":"1024x682","o_26405624_640.jpg":"640x426","o_26405624_480.jpg":"480x320","o_26405624_340.jpg":"340x226","o_26405624_220.jpg":"220x146","h_26405624_1280.jpg":"1280x854","h_26405624_1024.jpg":"1024x683","h_26405624_640.jpg":"640x427","h_26405624_480.jpg":"480x320","h_26405624_340.jpg":"340x227","h_26405624_220.jpg":"220x147","pp_26405624_1280.jpg":"1280x1628","pp_26405624_1024.jpg":"1024x1303","pp_26405624_640.jpg":"640x814","pp_26405624_480.jpg":"480x611","pp_26405624_340.jpg":"340x432","pp_26405624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2821","hd_26405641_1920.jpg":"1920x1080","k_26405641_1280.jpg":"1280x1280","k_26405641_1024.jpg":"1024x1024","k_26405641_640.jpg":"640x640","k_26405641_480.jpg":"480x480","k_26405641_340.jpg":"340x340","k_26405641_220.jpg":"220x220","o_26405641_1280.jpg":"1280x1880","o_26405641_1024.jpg":"1024x1504","o_26405641_640.jpg":"640x940","o_26405641_480.jpg":"480x705","o_26405641_340.jpg":"340x499","o_26405641_220.jpg":"220x323","h_26405641_1280.jpg":"1280x854","h_26405641_1024.jpg":"1024x683","h_26405641_640.jpg":"640x427","h_26405641_480.jpg":"480x320","h_26405641_340.jpg":"340x227","h_26405641_220.jpg":"220x147","pp_26405641_1280.jpg":"1280x1628","pp_26405641_1024.jpg":"1024x1303","pp_26405641_640.jpg":"640x814","pp_26405641_480.jpg":"480x611","pp_26405641_340.jpg":"340x432","pp_26405641_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26427311_1920.jpg":"1920x1080","k_26427311_1280.jpg":"1280x1280","k_26427311_1024.jpg":"1024x1024","k_26427311_640.jpg":"640x640","k_26427311_480.jpg":"480x480","k_26427311_340.jpg":"340x340","k_26427311_220.jpg":"220x220","o_26427311_1280.jpg":"1280x720","o_26427311_1024.jpg":"1024x576","o_26427311_640.jpg":"640x360","o_26427311_480.jpg":"480x270","o_26427311_340.jpg":"340x191","o_26427311_220.jpg":"220x123","h_26427311_1280.jpg":"1280x854","h_26427311_1024.jpg":"1024x683","h_26427311_640.jpg":"640x427","h_26427311_480.jpg":"480x320","h_26427311_340.jpg":"340x227","h_26427311_220.jpg":"220x147","pp_26427311_1280.jpg":"1280x1628","pp_26427311_1024.jpg":"1024x1303","pp_26427311_640.jpg":"640x814","pp_26427311_480.jpg":"480x611","pp_26427311_340.jpg":"340x432","pp_26427311_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26427312_1920.jpg":"1920x1080","k_26427312_1280.jpg":"1280x1280","k_26427312_1024.jpg":"1024x1024","k_26427312_640.jpg":"640x640","k_26427312_480.jpg":"480x480","k_26427312_340.jpg":"340x340","k_26427312_220.jpg":"220x220","o_26427312_1280.jpg":"1280x720","o_26427312_1024.jpg":"1024x576","o_26427312_640.jpg":"640x360","o_26427312_480.jpg":"480x270","o_26427312_340.jpg":"340x191","o_26427312_220.jpg":"220x123","h_26427312_1280.jpg":"1280x854","h_26427312_1024.jpg":"1024x683","h_26427312_640.jpg":"640x427","h_26427312_480.jpg":"480x320","h_26427312_340.jpg":"340x227","h_26427312_220.jpg":"220x147","pp_26427312_1280.jpg":"1280x1628","pp_26427312_1024.jpg":"1024x1303","pp_26427312_640.jpg":"640x814","pp_26427312_480.jpg":"480x611","pp_26427312_340.jpg":"340x432","pp_26427312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26427317_1920.jpg":"1920x1080","k_26427317_1280.jpg":"1280x1280","k_26427317_1024.jpg":"1024x1024","k_26427317_640.jpg":"640x640","k_26427317_480.jpg":"480x480","k_26427317_340.jpg":"340x340","k_26427317_220.jpg":"220x220","o_26427317_1280.jpg":"1280x720","o_26427317_1024.jpg":"1024x576","o_26427317_640.jpg":"640x360","o_26427317_480.jpg":"480x270","o_26427317_340.jpg":"340x191","o_26427317_220.jpg":"220x123","h_26427317_1280.jpg":"1280x854","h_26427317_1024.jpg":"1024x683","h_26427317_640.jpg":"640x427","h_26427317_480.jpg":"480x320","h_26427317_340.jpg":"340x227","h_26427317_220.jpg":"220x147","pp_26427317_1280.jpg":"1280x1628","pp_26427317_1024.jpg":"1024x1303","pp_26427317_640.jpg":"640x814","pp_26427317_480.jpg":"480x611","pp_26427317_340.jpg":"340x432","pp_26427317_220.jpg":"220x280"},{"size0":"444x250","hd_26427321_1920.jpg":"1920x1080","k_26427321_1280.jpg":"1280x1280","k_26427321_1024.jpg":"1024x1024","k_26427321_640.jpg":"640x640","k_26427321_480.jpg":"480x480","k_26427321_340.jpg":"340x340","k_26427321_220.jpg":"220x220","o_26427321_1280.jpg":"1280x720","o_26427321_1024.jpg":"1024x576","o_26427321_640.jpg":"640x360","o_26427321_480.jpg":"480x270","o_26427321_340.jpg":"340x191","o_26427321_220.jpg":"220x123","h_26427321_1280.jpg":"1280x854","h_26427321_1024.jpg":"1024x683","h_26427321_640.jpg":"640x427","h_26427321_480.jpg":"480x320","h_26427321_340.jpg":"340x227","h_26427321_220.jpg":"220x147","pp_26427321_1280.jpg":"1280x1628","pp_26427321_1024.jpg":"1024x1303","pp_26427321_640.jpg":"640x814","pp_26427321_480.jpg":"480x611","pp_26427321_340.jpg":"340x432","pp_26427321_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26427322_1920.jpg":"1920x1080","k_26427322_1280.jpg":"1280x1280","k_26427322_1024.jpg":"1024x1024","k_26427322_640.jpg":"640x640","k_26427322_480.jpg":"480x480","k_26427322_340.jpg":"340x340","k_26427322_220.jpg":"220x220","o_26427322_1280.jpg":"1280x720","o_26427322_1024.jpg":"1024x576","o_26427322_640.jpg":"640x360","o_26427322_480.jpg":"480x270","o_26427322_340.jpg":"340x191","o_26427322_220.jpg":"220x123","h_26427322_1280.jpg":"1280x854","h_26427322_1024.jpg":"1024x683","h_26427322_640.jpg":"640x427","h_26427322_480.jpg":"480x320","h_26427322_340.jpg":"340x227","h_26427322_220.jpg":"220x147","pp_26427322_1280.jpg":"1280x1628","pp_26427322_1024.jpg":"1024x1303","pp_26427322_640.jpg":"640x814","pp_26427322_480.jpg":"480x611","pp_26427322_340.jpg":"340x432","pp_26427322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26427323_1920.jpg":"1920x1080","k_26427323_1280.jpg":"1280x1280","k_26427323_1024.jpg":"1024x1024","k_26427323_640.jpg":"640x640","k_26427323_480.jpg":"480x480","k_26427323_340.jpg":"340x340","k_26427323_220.jpg":"220x220","o_26427323_1280.jpg":"1280x720","o_26427323_1024.jpg":"1024x576","o_26427323_640.jpg":"640x360","o_26427323_480.jpg":"480x270","o_26427323_340.jpg":"340x191","o_26427323_220.jpg":"220x123","h_26427323_1280.jpg":"1280x854","h_26427323_1024.jpg":"1024x683","h_26427323_640.jpg":"640x427","h_26427323_480.jpg":"480x320","h_26427323_340.jpg":"340x227","h_26427323_220.jpg":"220x147","pp_26427323_1280.jpg":"1280x1628","pp_26427323_1024.jpg":"1024x1303","pp_26427323_640.jpg":"640x814","pp_26427323_480.jpg":"480x611","pp_26427323_340.jpg":"340x432","pp_26427323_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26427324_1920.jpg":"1920x1080","k_26427324_1280.jpg":"1280x1280","k_26427324_1024.jpg":"1024x1024","k_26427324_640.jpg":"640x640","k_26427324_480.jpg":"480x480","k_26427324_340.jpg":"340x340","k_26427324_220.jpg":"220x220","o_26427324_1280.jpg":"1280x720","o_26427324_1024.jpg":"1024x576","o_26427324_640.jpg":"640x360","o_26427324_480.jpg":"480x270","o_26427324_340.jpg":"340x191","o_26427324_220.jpg":"220x123","h_26427324_1280.jpg":"1280x854","h_26427324_1024.jpg":"1024x683","h_26427324_640.jpg":"640x427","h_26427324_480.jpg":"480x320","h_26427324_340.jpg":"340x227","h_26427324_220.jpg":"220x147","pp_26427324_1280.jpg":"1280x1628","pp_26427324_1024.jpg":"1024x1303","pp_26427324_640.jpg":"640x814","pp_26427324_480.jpg":"480x611","pp_26427324_340.jpg":"340x432","pp_26427324_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15205223 Threads: 2 Questions: 3170080389 Slow queries: 7099628 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235355677 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/most-nad-krkom-bio-bi-atrakcija-svjetskih-razmjera-citav-bi-kraj-ozivio-zasto-se-vise-ne-spominje-evo-gdje-je-zapelo-1358262 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/most-nad-krkom-bio-bi-atrakcija-svjetskih-razmjera-citav-bi-kraj-ozivio-zasto-se-vise-ne-spominje-evo-gdje-je-zapelo-1358262?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 745300 [name] => viseći most nad krkom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-24 15:44:38 [main_article_id] => 0 [alias] => viseci-most-nad-krkom [link] => /tag/viseci-most-nad-krkom ) [1] => stdClass Object ( [id] => 745301 [name] => most na krkom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-24 15:44:38 [main_article_id] => 0 [alias] => most-na-krkom [link] => /tag/most-na-krkom ) [2] => stdClass Object ( [id] => 745302 [name] => most nečven trošenj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-24 15:44:38 [main_article_id] => 0 [alias] => most-necven-trosenj [link] => /tag/most-necven-trosenj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 287009 [name] => NP Krka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => np-krka [link] => /tag/np-krka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => projekt na čekanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Most nad Krkom bio bi atrakcija svjetskih razmjera, čitav bi kraj oživio! Zašto se više ne spominje? Evo gdje je zapelo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3164 [name] => Marija Lončar [username] => marija-lon-ar [email] => marija-lon-ar@sd.hr [password] => $2y$10$/9MNCmYDle9jjlaNqS/SZu6CJk./ZXic3jLHOo63v20g8Uo2mpjCS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-loncar-3164 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1682 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/fd9c2e20445d396190ed4939250695f6?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26427310.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Vizualizacija projekta visećeg mosta Nečven-Trošenj, glavnog projektanta mr. sc. Petra Cote

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26427310.jpg [title] =>

Vizualizacija projekta visećeg mosta Nečven-Trošenj, glavnog projektanta mr. sc. Petra Cote

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/24916654.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Nella Slavica: Projekt je u visokoj spremnosti, ali privatno vlasništvo osjetljivo je pitanje

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26440557.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Vlade Bračić: O tome se već dugo govori. A tko zna što će biti

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26405643.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Utvrda Trošenj

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26405644.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26405636.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Utvrda Nečven

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26405624.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Načelnik Općine Promina Tihomir Budanko

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26405641.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26427311.jpg [title] =>

Viseći pješački most bio bi drugi po dužini u Europi, treći u svijetu

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26427312.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26427317.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26427321.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26427322.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26427323.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26427324.jpg [title] =>

Portal mosta prvotno je zamišljen od kamena, kasnije je na traženje konzervatora promijenjen u čeličnu kosntrukciju

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kada bude izgrađen, viseći most nad rijekom Krkom koji će spojiti srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj imat će sve adute da postane prava atrakcija! Na visini od 140 metara od rijeke i dugačak 454,2 metra, most će po dužini slobodnog raspona svojih nosivih užadi biti drugi po veličini u Europi, a treći u svijetu kada je riječ o pješačkim visećim mostovima!

Rijeka Krka do sada je, naime, premoštena na četirima mjestima: na ulazu u Knin, preko vode Brljana, na Roškom slapu te nedaleko od Skradina, gdje njezine obale povezuje Skradinski most, i to na mjestu gdje se ova kraška ljepotica počinje spajati s morem.

U NP Krka već dulje vrijeme planiraju i najavljuju gradnju petog, visećeg pješačkog mosta koji bi nakon gotovo četiri stoljeća ponovno povezao utvrde Nečven i Trošenj koje su bile srušene u Kandijskom ratu. Gornji tok rijeke Krke zaslužuje takvu atrakciju, isticali su više puta u upravi NP Krka koji, usput rečeno, upravo ovih dana, 24. siječnja, slavi svoj 39 rođendan! Taj bi most pridonio i proširenju mreže poučnih pješačkih staza u samom parku, ali bi povezao i općinu Promina na lijevoj i Kistanje na desnoj obali Krke te potaknuo, u što vjeruju i čelnici tih općina, njihov turistički, a time i gospodarski razvoj.

Projekt visećeg mosta između Nečvena i Trošenja javnosti je prvi put predstavljen u siječnju 2019. godine, gotovo na samom kraju mandata tadašnjeg ravnatelja NP Krka Krešimira Šakića koji je pokrenuo cijelu priču. Vrlo brzo na toj funkciji zamijenila ga je Nella Slavica, a njezin izbor i kontroverzije koje su ga pratile dulje su vrijeme podizali prašinu i privlačili pozornost medija. Kada se prašina slegla i Slavica čvrsto zasjela u fotelju drugog nacionalnog parka u državi po broju posjetitelja, o projektu visećeg mosta u javnosti se više nije puno čulo.

---

image

Nella Slavica: Projekt je u visokoj spremnosti, ali privatno vlasništvo osjetljivo je pitanje

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Upravo stoga zanimalo nas je kakva je sudbina iščekivane atrakcije? Ravnateljica NP Krka Nella Slavica nije bila voljna previše detaljno govoriti o tome, ali je istaknula kako nema ni riječi o tome da se od projekta odustalo. Prema njezinim riječima, sve je zapelo na imovinskopravnim pitanjima.

- Projekt je u visokoj spremnosti, a ključno je da se dio mještana Nečvena koji su vlasnici zemljišta, odnosno pristupnog puta i terena na kojem bi se postavljali upornjaci mosta, protivi njegovoj gradnji, odnosno nisu riješeni imovinskopravni odnosi. Već četiri godine s njima komuniciramo i nismo se mogli dogovorili, a kada bi se išlo u postupak izvlaštenja, to bi dugo trajalo. Problem je što neki od mještana zapravo nisu upisani u zemljišne knjige, odnosno što se na nekim česticama nalazi više suvlasnika - kratko je rekla Slavica.

Napominje kako u NP Krka ne žele ništa raditi na silu te da je privatno vlasništvo osjetljivo pitanje. Naglasila je i kako NP Krka ne misli odustati od projekta visećeg mosta, ali što će se dalje poduzimati i kako će biti riješeni navedeni problemi, nije željela objasniti.

No bez sređenih imovinskopravnih odnosa i otkupljenog zemljišta, nema ni građevinske dozvole za gradnju mosta, a samim tim ni viseće atrakcije!

---

image

Utvrda Trošenj

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Jedan od stanovnika Nečvena i vlasnik najvećeg dijela pristupnog puta do istoimene utvrde je i Ivan Perica. Nečven je zapravo njegova povremena, uglavnom ljetna adresa, a ona stalna je u Zagrebu, gdje su ga život i posao davno odveli. U Nečvenu je, kaže, obnovio rodnu kuću nakon što je u ratu bila zapaljena. Kako su mu roditelji umrli još prije Domovinskog ratu, nije imao pravo na sufinanciranu obnovu, pa je krajem 90-ih kuću obnovio svojim rukama i svojim novcem.

Čak je, na veliku radost svoje dvoje djeca i još veće čuđenje mještana, izgradio i mali bazen! Preteču svih bazena u Zagori, reći će Perica uz smijeh kao da je slutio da će se i ovaj kraj okrenuti turizmu pa su apartmani i kuće za odmor s bazenima kasnije niknuli posvuda i odavno su prestali biti čuđenje. Štoviše, sve su atraktivniji i traženiji, pa su svoju priliku u turizmu prepoznali i neki mještani Nečvena, a viseći most Nečven-Trošnje nad kanjonom Krke nesumnjivo bi privukao i mnoštvo turista. Procjene govore kako bi se moglo očekivati i do 200 tisuća posjetitelja godišnje.

Ivan Perica, međutim, nije jedan od onih koji se bave turizmom niti to planira. Nema ni obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kakva vode dvojica od četvorice njegovih imenjaka i prezimenjaka u selu. Ipak, zdušno zagovara gradnju mosta Nečven-Trošenj. Vjeruje u veliki razvojni potencijal koji bi most donio cijelom kraju uz granice NP Krka. Zbog toga je često kontaktirao s gotovo svim bivšim ravnateljima, pa tako i sadašnjom ravnateljicom NP Krka.

---

image

Utvrda Nečven

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Predlagao je i zagovaro čišćenje i uređenje zaraslih pješačkih i zaprežnih putova koje su nekada koristili stanovnici Nečvena kako bi odlazili do svojih vrtova ili da bi pokosili i skupili sijeno na parcelama uz Krku. Stoga, kaže, ni trenutka nije dvojio da NP Krka proda svojih stotinjak metara pristupnog puta do utvrde Nečven, dugog oko 250 metara. Svoju je česticu očistio i u zemljišnim knjigama upisao se kao jedini vlasnik, a i suvlasnike na ostalom dijelu poticao je da to isto naprave kako bi ta, čini se za sada jedina, prepreka za gradnju mosta mogla biti otklonjena.

A budući da je sa svima u rodu ili su mu kumovi, nekima je, koji su stariji do njega, i sam "ganjao papire" da bi se razriješile katastarske i zemljišne zavrzlame! Sada je, kaže, gruntovno čist najveći dio puta – oko 220 metara, a na preostalih 30-ak metara dio suvlasnika voljan je prodati u zatečenom stanju, što znači da bi katastarsko-zemljišnu proceduru morao obaviti sam nacionalni park. Jedino spornim Perica vidi situaciju oko dvoje suvlasnika koji među sobom vode sudski spor. Inače, po Peričinim riječima, zadnja ponuda NP Krka od prije godinu i pol za kupnju zemljišta bila je 7,6 eura po metaru četvornom.

- Žao mi je što se sve ovo sporo rješava jer mislim da je most mogao biti već izgrađen. Već se moglo hodati po njemu! Od početka sam zbog toga često u kontaktnu s načelnikom naše općine Promina Tihomirom Budankom, a tako i s gospođom Nellom Slavicom. Iz NP Krka su me i molili da okupim te ljude koji su suvlasnici pristupnog puta, jer bez rješenja puta ne može se dobiti ni građevinska dozvola.

---

image

Načelnik Općine Promina Tihomir Budanko

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

A zašto se most ne bi izgradio? U Nečvenu stalnih stanovnika ima osam, a preko ljeta, oko Velike Gospe, bude nas 50-ak. Kome će onda dolaziti naša djeca? U prazne kuće? Ovako, kada bi bio taj most, bilo bi i života. Ljepote i atrakcije NP Krka bile bi nam puno bliže: Nečven, Trošenj, Manojlovac, Brljan, Burnum i kampus u Poljanima. Sve bi se moglo obići za dva sata šetnje. Zbog mosta netko bi otvorio, recimo, kafić i zaposlilo bi se dvoje ljudi. Neki bi radili i na samom mostu. Most bi ovom kraju značio život – uvjeren je Perica.

Turizam ne zanima ni Vladu Bračića u susjednom selu Puljane kroz koje cesta vodi do Nečvena. Možda bi se time bavio da ima 20 godina manje, kaže.

- Meni ne smeta da se gradi taj viseći most. Samo o tome se već dugo govori. Tko zna što će biti - pomalo je skeptičan.

Njegov prezimenjak Josip Bračić sa svog prozora utvrdu Nečven gleda svaki dan, ali u gradnju visećeg mosta nimalo ne vjeruje.

- To je ogromna investicija, ljudi moji! Teško da će to biti izgrađeno!

---

image

Portal mosta prvotno je zamišljen od kamena, kasnije je na traženje konzervatora promijenjen u čeličnu kosntrukciju

---

No, načelnik općine Promina Tihomir Budanko viseći most nad kanjonom Krke željno iščekuje. Smatra to atraktivnim projektom u koji je od početka aktivno uključen i sve što je do sada trebalo obaviti, a bilo je u njegovoj ingerenciji, sve je napravio. Općina se već godinama priprema i radi na projektima koji bi pridonijeli razvoju ruralnog turizma, a time zadržavanju, možda čak i vraćanju život na tom području.

Kao primjer Budanko, među ostalim, navodi ekokampus u Puljanima te obnovu nakadašnjih školskih zgrada na području općine koje bi mogle dobiti novu funkciju kao, primjerice, interpretacijski centar kulturne i prirodne baštine Promine. I sam se upravo na primjerima 11 nekadašnjih škola osvjedočio koliko je zahtjevno i mukotrpno "čistiti" parcele. No, turističkoj priči u općini Promina izgradnja pješačkog mosta Nečven-Trošenj bila bi snažan zamašnjak!

Koliko će trebati čekati da se pokrene, nitko pouzdano ne zna. Ravnateljica NP Krka Nella Slavica, u čijim je rukama odgovor, osim šture izjave na početku teksta, o mogućim rokovima, naposljetku i vrijednosti cijele investicije, kao i o tomu kako će se gradnja mosta financirati, za sada šuti.

---

image

Viseći pješački most bio bi drugi po dužini u Europi, treći u svijetu

---

---

Most za 1000 posjetitelja

Glavni projektant pješačkog visećeg mosta Nečven - Trošenj mr. sc. Petar Cota, kojemu je otac podrijetlom iz prominskog kraja, rekao je da je u veljači 2019. izrađen idejni projekt, a u rujnu iste godine dobivena lokacijska dozvola.

Sljedeće godine, u lipnju 2022., izrađen je i geotehnički projekt, a glavni projekt mosta pak dovršen je u studenom, da bi u prosincu 2022. bilo zatražena građevinska dozvola. Njezino izdavanje, napominje, očekuje se nakon završetka otkupa zemljišta.

- Konstruktivni nosivi sklop pješačkog visećeg mosta Nečven - Trošenj sastoji se od dviju lančanica sa svake strane mosta, od kojih je svaka sastavljena od para čeličnih užadi zavješenih na čelične portale te prepuštenih preko portala i usidrenih u nosivo tlo - opisao je svoj projekt Cota.

Dodaje kako bi u istom trenutku na mostu moglo biti najviše 1000 ljudi. Broj posjetitelja pratio bi se elektroničkim brojenjem na ulazima na most, uz mogućnost zaprječivanje daljnjeg ulaska u slučaju popunjenosti dopuštenog broja posjetitelja.

---

---

Dio mosta za ljubitelje adrenalina

Portali, odnosno ulaz na most kod obje utvrde, prvotno su bili zamišljeni kao armiranobetonski s kamenom oblogom, ali su šibenski konzervatori zatražili da se to promijeni i da konstrukcija portala što više odudara od okruženja

kamenih utvrda, kako posjetitelji ne bi pomislili da je riječ o istoj gradnji. Stoga su zatražili jasnu distinkciju između stare i nove gradnje, srednjovjekovne utvrde i novoga mosta, tako da će konstrukcija portala biti od čelika. Također, kako bi se spriječilo svjetlosno onečišćenje, most će imati ekološki prihvatljivu rasvjetu samo kod ulaza, ali ne i cijelom svojom dužinom.

- Predviđena širina gazne površine pješačkog hodnika je 140 centimetara. Ukupna širina je 160 centimetara, zbog dvaju drvenih rubnjaka debljine 10 cm na rubovima pješačkog hodnika. Time širina pješačkog hodnika odgovara posebnom uvjetu o zaštiti prirode, ali još uvijek predstavlja najširi poprečni presjek ovakve vrste pješačkog mosta, čime je omogućen nesmetan dvosmjeran prolaz pješacima.

Pješački hodnik od drvenih platica presjeka 6x16 centimetara izabran je iz dva razloga. Prvi razlog je da se, isto kao i kod rukohvata, posjetiteljima umanji dojam čeličnog okruženja, a drugi razlog je da se izbjegne prozirnost pješačkog hodnika i time smanji neugoda hodanja na visini od 140 m iznad rijeke Krke.

Ipak, prema posebnim uvjetima zaštite prirode, na dužini od 50 m na srednjem dijelu mosta iznad same rijeke Krke predviđena je izvedba "prozirne" gazne površine od armiranog akrilnog stakla u širini polovice pješačkog hodnika, odnosno jedne pješačke staze na nizvodnoj strani mosta.

Ovakvo rješenje omogućilo bi nesmetan prolazak sredinom mosta posjetiteljima kod kojih proziran pod stvara nesavladivu prepreku na visini od 140 m, koji bi koristili pješačku stazu na uzvodnoj polovici pješačkog hodnika.

S druge strane, posjetiteljima sklonima adrenalinskom doživljaju krajolika omogućit će se i taj način uživanja u pogledu na prirodna bogatstva kanjona i same rijeke Krke korištenjem prozirne gazne površine 50 x 0,72 metara - kazao je Cota.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Vizualizacija projekta visećeg mosta Nečven-Trošenj, glavnog projektanta mr. sc. Petra Cote

Nikša Stipaničev/Cropix

Nella Slavica: Projekt je u visokoj spremnosti, ali privatno vlasništvo osjetljivo je pitanje

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Vlade Bračić: O tome se već dugo govori. A tko zna što će biti

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Načelnik Općine Promina Tihomir Budanko


Viseći pješački most bio bi drugi po dužini u Europi, treći u svijetu







Portal mosta prvotno je zamišljen od kamena, kasnije je na traženje konzervatora promijenjen u čeličnu kosntrukciju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/most-nad-krkom-bio-bi-atrakcija-svjetskih-razmjera-citav-bi-kraj-ozivio-zasto-se-vise-ne-spominje-evo-gdje-je-zapelo-1358262 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dcbf272c974c50ecf7d6faa2887a3454e1df73d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Most+nad+Krkom+bio+bi+atrakcija+svjetskih+razmjera%2C+%C4%8Ditav+bi+kraj+o%C5%BEivio%21+Za%C5%A1to+se+vi%C5%A1e+ne+spominje%3F+Evo+gdje+je+zapelo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fmost-nad-krkom-bio-bi-atrakcija-svjetskih-razmjera-citav-bi-kraj-ozivio-zasto-se-vise-ne-spominje-evo-gdje-je-zapelo-1358262 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fmost-nad-krkom-bio-bi-atrakcija-svjetskih-razmjera-citav-bi-kraj-ozivio-zasto-se-vise-ne-spominje-evo-gdje-je-zapelo-1358262 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => projekt na čekanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaprojekt na čekanju

Most nad Krkom bio bi atrakcija svjetskih razmjera, čitav bi kraj oživio! Zašto se više ne spominje? Evo gdje je zapelo

Piše Marija Lončar
25. siječnja 2024. - 12:05

Kada bude izgrađen, viseći most nad rijekom Krkom koji će spojiti srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj imat će sve adute da postane prava atrakcija! Na visini od 140 metara od rijeke i dugačak 454,2 metra, most će po dužini slobodnog raspona svojih nosivih užadi biti drugi po veličini u Europi, a treći u svijetu kada je riječ o pješačkim visećim mostovima!

Rijeka Krka do sada je, naime, premoštena na četirima mjestima: na ulazu u Knin, preko vode Brljana, na Roškom slapu te nedaleko od Skradina, gdje njezine obale povezuje Skradinski most, i to na mjestu gdje se ova kraška ljepotica počinje spajati s morem.

U NP Krka već dulje vrijeme planiraju i najavljuju gradnju petog, visećeg pješačkog mosta koji bi nakon gotovo četiri stoljeća ponovno povezao utvrde...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:51