StoryEditorOCM
S mora i krajaKRONOLOGIJA SLUČAJA

Mlađi brat ubio je starijeg pred očima nesretne majke pokraj Metkovića: ‘Bosonoga je banula susjedi: Srećko je u komi!‘

Piše Stanislav Soldo
18. siječnja 2024. - 12:08

Stravičan zločin potresao je dolinu Neretve. U mjestu Borovci u Općini Kula Norinska, smještenom nedaleko od državne ceste Metković - Vrgorac, Robert Krstičević (47) ubio je svojeg brata Srećka (51).

Zločin se dogodio u trošnoj obiteljskoj kući u kojoj su braća živjela s majkom.

- Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Policijske postaje Metković, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom, dovršili su kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da je muškarac u dobi od 46 godina počinio kazneno djelo ubojstva 51-godišnjaka s kojim je usko obiteljski povezan - službeno je priopćila policija.

Na mjestu događaja obavljen je očevid kojim je rukovodio zamjenik županijskog državnog odvjetnika, a kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 47-godišnjak u večernjim satima srijede, 17. siječnja, u obiteljskoj kući hladnim oružjem usmrtio 51-godišnjaka zadavši mu dvije ubodne rane u području abdomena.

- Na temelju naloga Županijskog državnog odvjetništva tijelo usmrćenog muškarca je prevezeno na Odjel patologije dubrovačke bolnice, gdje će se provesti obdukcija - dodali su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Bratoubilački čin potresao je cijelu dolinu Neretve, od Metkovića do Ploča gdje su nesretna braća živjela prije doseljenja u Borovce. I ubijeni kao i ubojica od ranije su poznati policiji.

image

Policajci i ekipa iz DORH-a obavili su očevid u Borovcima

Ivo Ravlić/Cropix

- Bilo je tu svašta! I droge i alkohola - rekli su nam rijetki stanovnici mjesta skrivenog među brdima na zapadnom rubu neretvanskog kraja u kojem stalno boravi tek dvadesetak ljudi.

Vikendima se naselje popuni, ali tijekom radnih dana je pusto i prazno. Svi su šokirani događajem iako su znali da je obitelj problematična.

- Ma vjerujte mi, uvijek me bilo strah da će se nešto loše s njima dogoditi. Često se iz te njihove kuće čula vika i galama.

Braća su se sukobljavala međusobno. Ovaj mlađi je često tjerao iz kuće starijega. Na kraju ga je i ubio.

A jadna majka nije tu mogla ništa učiniti niti je to mogla spriječiti, premda je više puta davala za pravo mlađemu koji je bio i problematičniji. Eto, vidite, na kraju je ubio brata - rekli su nam u Borovcima.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Zločin se dogodio u srijedu navečer oko 22.15 sati kada su u selu čuli majčino zapomaganje. Kišilo je, a nesretna žena je bosonoga banula susjedima na vrata.

Izbezumljeno je tražila pomoć i ponavljala: "Srećko je u komi, Srećko je u komi". Kad je susjeda ušla u kuću strave svjedočila je jezivom prizoru bratoubojstva.

Nesretni Srećko je bio uboden nekoliko puta nožem u trbuh od čega je najvjerojatnije preminuo na mjestu događaja. Pozvala je policiju i hitnu pomoć, ali nesretnom 51-godišnjaku nije bilo pomoći.

- Dvojica braće živjela su u trošnoj kućici od tridesetak kvadrata zarasloj u žbunje. Starija sestra im je udana u Beogradu i ovdje je rijetko dolazila. Susjedi su je jedva dobili na telefon da joj priopće stravične vijesti.

Jedan brat živi im u Pločama. Nikad nije dolazio u posjetu majci, potpuno se od njih otuđio. A da sve bude još tragičnije, dvojica braće su im umrla ne tako davno.

image

Susjedi su šokirani nesretnim događajem

Ivo Ravlić/Cropix

Mlađi brat, Mate, preminuo je neposredno prije korone, krajem 2019. godine. Bio je strašno iscrpljen, nije se želio liječiti u bolnici došao kući i umro, drugi se predozirao u Pločama, našli ga mrtvoga - prepričali su nam mještani tužnu sudbinu  Krstičevića.

Obitelj je bila u evidneciji Centra za socijalnu skrb.

- Neku naknadu su i primali, ali nisu novcem znali upravljati. Sve se trošilo za drogu i alkohol - ogorčeni su u Borovcima.

Suseljani se prisjećaju da im je Ministarstvo branitelja ne tako davno na račun ubijenog Srećka koji je imao status hrvatskog branitelja dalo 10 tisuća kuna da naprave kupaonicu i sanitarni čvor, ali oni su taj iznos potrošili na svoje ovisnosti, a ne za ono što im je potrebno za normalan život.

Dok im je otac bio živ, nekako su funkcionirali, ali kad je on umro, sve je pošlo naopako. Otac im je radio u "Luci Ploče", davali su im stan čak dvaput, ali nisu ga otkupili niti su plaćali račune pa su se morali iseliti.

Onda su se vratili ovdje u staru kuću u Borovcima. Tu su zadnjih dvadesetak godina živjeli u potleušici u kojoj je sada ostala sama majka ubojice i ubijenoga. I nju su policajci tijekom kriminalističke obrade detaljno ispitivali kao relevantnog svjedoka stravičnog ubojstva.

Nakon što je očevid završio, vratili su je u kuću gdje se dogodio zločin. Ona će u njoj morati nastaviti živjeti. Nakon ovog zločina ostaje činjenica da je nadživjela dvojicu sinova, a treći bi mogao zatvršiti u zatvoru.

- Nečuveno je što se dogodilo u ovom malom selu - poluglasno su komentirali u Borovcima, mjestu koje je posljednjih desetljeća poznata široj javnosti po terapijskoj zajednici za liječenje ovisnika u sklopu udruge "Zajednica Pape Ivana XXIII.".

Nažalost, obitelji Krstičević nije bio pomoći.

- Ubijeni Srećko je imao braniteljski status, pa se nadamo da će mu dostojanstven pogreb platiti Ministarstvo branitelja. Na to ima pravo po zakonu - kazali su nam na odlasku iz Borovaca.

image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:52