StoryEditorOCM
S mora i krajaOtvoreno pismo

Kultni šibenski radio ispalio na nagradu konkurenciji: ‘Županijska plaketa Radio Ritmu za doprinos u ratu je besmislica‘

Piše Šibenski.hr
14. svibnja 2024. - 12:52

Šibenska radijska postaja Radio Ritam jučer je većinom glasova na sjednici Županijske skupštine šibensko-kninske dobila plaketu "zbog višegodišnjeg neprekidnog djelovanja lokalnog radija, osobitog doprinosa u Domovinskom ratu i organiziranja brojnih kulturno-zabavnih, sportskih i humanitarnih događanja na području Šibensko-kninske županije".

Nije objavljeno tko je predložio Radio Ritam za županijsku nagradu, a posebno se nije išlo u detalje kada je riječ o "osobitom doprinosu u Domovinskom ratu" te medijske kuče. Ovo potonje posebno zanima bivše i sadašnje djelatnike Radio Šibenika, radija čiji je dopinos Domovinskom ratu itekako živ u kolektivnoj memoriji grada i županije, ali i šire.

Premda se u otvorenom pismu urednice Radija Šibenik Snježane Klarić to niti ne spominje, radi potpunog informiranja javnosti treba reći da je Radio Ritam osnovan 1986. godine kao Radio Šubićevac, zatim je djelovao kao Omladinski radio Šibenik, ali je legalnost i koncesiju dobio (poratne) 1996. godine, tada već kao Radio Ritam.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti...

Istine radi, a istina bi trebala biti u temelju našeg medijskog djelovanja, moramo reagirati na Odluku Županijske skupštine od 13. svibnja 2024. godine, da se Radio Ritmu dodijeli Plaketa, uz ostalo, za "osobit doprinos Domovinskom ratu“. Takva formulacija potpuno je falsificiranje činjenica i stvarnog stanja u medijskom prostoru na početku devedesetih.

Naime, za vrijeme Domovinskog rata, na području tadašnje Općine Šibenik Radio Šibenik je bio službeni radio koji je 24 sata dnevno izvještavao o ratnim zbivanjima te prenosio sve važne obavijesti i upozorenja, koji su bili od bitnog značenja za život civilnog stanovništva. U tom smislu, Radio Šibenik je usko surađivao s nadležnim službama Hrvatske vojske i Policije, a posebno s tadašnjim Centrom za obavještavanje, s kojim je neprekidno bio na direktnoj telefonskoj liniji.

Jedino je Radio Šibenik od spomenutih institucija dobivao službene informacije o stanju na bojišnici, kao i upozorenja na mjere opće i zračne opasnosti i pojačanog opreza u pojedinim dijelovima grada i okolice. O svemu ovome i danas svjedoče zaposlenici Radio Šibenika iz razdoblja Domovinskog rata, kao i brojni pojedinci iz policijskih i vojnih službi, a posebno naši sugrađani koji su danonoćno živjeli s programom Radio Šibenika.

Uostalom, upravo za značajan doprinos Domovinskom ratu i posebno obrani Šibenika i okolice, Radio Šibenik je neposredno nakon završetka rata dobio Nagradu grada Šibenika, a svi zaposlenici Spomenice Domovinskog rata 1991., kao i ostali novinari i snimatelji koji su bili u funkciji ratnog izvještavanja.

Zbog toga smatramo da je danas, gotovo trideset godina nakon završetka rata, davanje Plakete "za osobite zasluge u Domovinskom ratu“ radiju koji u to vrijeme nije ni postojao, besmislen i neutemeljen čin.

Zbog generacija naši sugrađana koji su Domovinski rat proživjeli uz Radio Šibenik, kojima je u njihovim domovima, skloništima ili na radnim mjestima bio jedina veza sa svijetom, koji su preko valova Radio Šibenika pratili i školsku nastavu i nedjeljne mise, ali i zbog istine koju moraju znati generacije mladih ljudi koji to ne pamte, moramo reagirati na ovakvu odluku Županijske skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 15:40