StoryEditor
S mora i krajapod sutikvom

Grad se širi, a groblje postaje pretijesno: uz 69 novih grobnica, u Solinu niče i nova mrtvačnica. Doznali smo i čemu nova nadstrešnica na drugoj lokaciji

13. svibnja 2022. - 10:39

Solinjani na Novom groblju grade novu mrtvačnicu, značajno veću od sadašnje, čime bi se kvalitetno zadovoljile potrebe rastućega grada.

Projekt se nalazi u ovogodišnjem proračunu, a za planirane radove je ishođena i građevinska dozvola. Kako doznajemo iz Grada, postojeći objekt za ispraćaj pokojnika s pratećim sadržajima, koji je dio zapaženog projekta pod Sutikvom iz 1982. godine, uklonit će se, a nova ispraćajna dvorana, odnosno mrtvačnica, nalazit će se na istoj poziciji.

Tlocrtna projekcija glavne buduće građevine iznosi 403,34 četvorna metra, a ukupna građevinska bruto površina je 279,82 kvadrata. Procijenjena vrijednost radova koji će se odvijati u fazama je 3,75 milijuna kuna, a prema riječima gradonačelnika Dalibora Ninčevića, planirani početak zahvata je predviđen krajem ove godine.

Oni koji su se pitali čemu nova nadstrešnica na drugoj lokaciji, iznad postojećeg objekta, iz Grada navode kako je u svrhu izgradnje nove mrtvačnice i rušenja postojeće, osigurano privremeno rješenje tako što je istočno od mrtvačnice postavljena nadstrešnica, odnosno prostor kako bi se obredi mogli nesmetano odvijati.

image
Paun Paunović/Cropix

Što se tiče makadamskog dijela parkirališta, koje kod masovnijih sprovoda također često dobro dođe za smještaj automobila, doznajemo kako je ove godine u planu njegovo održavanje, a napokon bi se trebalo asfaltirati iduće godine. Među planiranim aktivnostima na Novom groblju u tijeku je i realizacija projekta vezana za izgradnju novih mjesta za pokojnike.

Raspisan je javni natječaj, potpisan je ugovor s izabranim izvođačem, što znači da uskoro kreće izgradnja novoga grobnog polja s ukupno 69 grobnica, od toga je 18 pozicija s po dva ukopna mjesta, 48 grobnica sa četiri mjesta te tri grobnice sa šest ukopnih mjesta.

Planirani početak izgradnje očekuje se u drugom dijelu ove godine. Cijela investicija iznosi gotovo 4,5 milijuna kuna uključujući PDV, kako nas informira prvi čovjek grada.

– Ulaganjem u nova grobna mjesta, želimo pokazati kako naša briga o sugrađanima nikada ne prestaje već traje i nakon što su nas napustili – poručuje Ninčević.

Prema njegovim riječima, izgradnjom novoga grobnog polja usporedno će se hortikulturno oplemeniti i urediti i okoliš. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2022 10:58