StoryEditorOCM
S mora i krajadovedeni na rub opstanka

Dalmatinskim stočarima prekipjelo: ‘Dajte nam da koljemo i prodajemo! Zašto ne bismo bili poput Bavarske?‘. Tvrde da ih ovako mesari mogu ucjenjivati, nude i rješenje

21. veljače 2022. - 21:37
Zbog ovakvih sumanutih propisa domaći stočari su dovedeni na rub opstanka, ističe stočar Ivan TešijaVojko Bašić/Cropix

Dalmatinski stočar prema važećim propisima ne može legalno zaklati tele u svom dvorištu i prodati ga zainteresiranom kupcu premda je velika potražnja za takvim domaćim mesom. Ne smije prodati ni janjca ni kozlića za rođendan, krštenje, pir ili feštu.

Dakle, domaće meso koje se od proizvođača kupi na kućnom pragu je „na crno“ jer nitko od stočara ne može ispoštovati pravila koja se odnose na mjere prilagodbe propisa o hrani životinjskog podrijetla kojima se klanje stoke isključivo dopušta u klaoničkim objektima.

- Zbog ovakvih sumanutih propisa domaći stočari su dovedeni na rub opstanka - ističe stočar Ivan Tešija iz udruge Hrvatski krški pašnjaci, naglašavajući da se stočari snalaze svatko na svoj način.

Da bi netko legalno zaklao tele ili janje u doli...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 11:50