StoryEditorOCM
S mora i krajaKuc, kuc, dobra je!

Albanci im zagorčali život kao i Vatrenima, proizvođači lubenica strahuju od nekontroliranog uvoza: ‘Pojačati nadzor‘

Piše Stanislav Soldo
20. lipnja 2024. - 15:33

Meteorolozi najavljuju tropske vrućine, a proizvođači lubenica zadovoljno trljaju ruke, jer nema boljeg osvježenja u ove vruće ljetne dane od ukusne i sočne lubenice bilo da je jedemo kao slasticu u voćnim kupovima i salatama ili jednostavno onako slatku i rashlađenu izrezanu na kockice.

image

Ivan Curić Pojatak kreće u berbu od idućeg tjedna

Božo Radić/Cropix

A zrele lubenice čekaju na neretvanskim poljima. Otkupni centri se polako otvaraju, kvaliteta plodova je dobra, pa je prva neretvanska lubenica slatka i proizvođačima i onima koji se njome osvježavaju.

image

Ivan Curić Pojatak na svom polju

Bozo Radić/Cropix

Ipak većina neretvanskih proizvođača u ozbiljniju berbu kreće početkom idućeg tjedna. Među njima je i Ivan Curić Pojatak. Berba jagoda je završila, a sada mu slijedi berba lubenica. On će svoje lubenice prodavati preko Facebook grupe "Putujuće lubenice i mandarine“. Dnevno se može ubrati 500 komada lubenica i kupci naručuju koliko komada žele. Jedan dan se lubenice beru i već sutradan ujutro su kod kupca koji ih je naručio. Lubenice se lakše transportiraju jer za razliku od jagode mogu prenoćiti, kaže Curić.

Za razliku od Ivana Curića, većina proizvođača lubenica u dolini Neretve orijentirana je prema otkupljivačkih centrima, od kojih su neki već otvorili vrata.

Manji urod

Međutim, informacije s terena govore da će ovog ljeta biti manji urod, na nekim pozicijama oko Ušća Neretve i upola manji, pa se pretpostavlja da bi se otkupna cijena od oko 40 centi trebala duže zadržati. Ali u našoj poljoprivredi ne vladaju zakoni ponude i potražnje, jer zadovoljstvo poljoprivrednika doslovno preko noći može uništiti samo jedan kontingent uvozne lubenice iz Albanije.

image
Božo Radić/Cropix

Neki proizvođači s kojima smo razgovarali nisu zadovoljni jer smatraju da je prva otkupna cijena trebala biti veća s obzirom na to da se očekuje manji urod, te da će već idućih dana značajno padati.

Prema procjenama ovog ljeta na području doline Neretve zasađeno je oko 250 hektara površina pod lubenicama. Sadila se isključivo kalemljena (cijepljena) lubenica, koja nedvojbeno daje veći ukupan urod, a veći su i pojedinačni primjerci, koji mogu biti i do dvadesetak kilograma težine.

Veličinu lubenice određuje podloga tikve, a u najčešćim slučajevima uzima se tikva sorte vrg, koja se potvrdila iznimno pogodnom u proizvodnji lubenica i ostalog vriježastog voća. Sade se sorte lubenica zanimljivih imena, Solinda, Fantasia, Roman, Mirsini.

Svaka ima svoje karakteristike i značajke. Solinda je mini lubenica, koja  teži tek do dva kilograma i namijenjena je isključivo za jednu osobu. Fantasia je zelena s tamno zelenim prugama, težina ploda je 8-12 kilograma. Roman je rana okrugla lubenica za proizvodnju na otvorenom polju sa ili bez agrila. Dužina vegetacije je oko dva mjeseca. Biljka je snažnog rasta, listovi odlično pokrivaju plodove. Plodovi su okrugli, kora vrlo tanka s tamnozelenim prugama. Meso je izuzetno crvene boje i sočno. Mirsini je srednje ranog dozrijevanja, vrlo je  otporna na sunčeve opekotine tijekom ljeta. Plodovi su ovalnog oblika s tankom korom tamnozelene boje i teže do 12 kilograma.

Eliksir mladosti

Toplo vrijeme je idealno za potrošnju lubenica, pa se proizvođači nadaju da ne bi trebalo biti značajnijih problema u prodaji. No, ipak se ograđuju od te tvrdnje jer kod nas dobro stanje za kratko vrijeme može postati loše. Naime, trenutačno na tržištu ima nešto i uvozne lubenice koji za sada ne ugrožava domaću proizvodnju.

Iako prodaja za sada dobro ide poljoprivrednicima je potrebno puno truda i rada da bi na lubenicama mogli ostvariti zaradu. Iznimno su velika ulaganja u proizvodnju lubenica, od sadnica, repromaterijala, gnojiva, zaštitnih sredstava, navodnjavanja.

image
Božo Radić/Cropix

Osim na hrvatskom tržištu kvalitetne lubenice iz doline Neretve izvozit će se i u drugi zemlje Europske unije, gdje su već od ranije prepoznate kao hrvatski brend, budući da je neretvanska lubenica proizvedena na slankastom tlu bogata likopenom, koji se u kozmetičkoj industriji smatra eliksirom mladosti.

Međutim, ono što proizvođače brine i na što se godinama upozoravaju, je uvoz iz trećih zemalja poglavito Albanije. Proizvođači se stoga nadaju da će država pojačati kontrole uvoza. Zapravo, svi su svjesni da se uvoz ne može zabraniti, ali svakako bi trebalo pojačati kontrole po trgovačkim lancima gdje se uvozna lubenica prodaje kao domaća neretvanska, dok ovdašnji proizvođači propadaju i zbrajaju gubitke.

Od cijena na tržnicama boli glava

Lubenice na otkupu koštaju od 0.35-0.40 eura. Dok dođu na tržnice ili u trgovačke centre njihova cijena se višestruko poveća. Tu treba uzeti u obzir troškove pakiranja, transporta, trgovačku maržu.

Po velikim trgovačkim centrima se lubenica tako može naći po cijeni od 0.99 eura, neki trgovci već ih oglašavaju i na akcijama po nešto nižim cijenama, dok su najskuplje na tržnicama na malo 1.50 - 2 eura. Kada se uzme u obzir da lubenica teži od 10 do 15 kilograma, lako dolazimo do zaključka da od cijene boli glava.

  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 15:40