StoryEditorOCM
S mora i krajaSVIMA IDE NA ŽIVCE

Ako ste izglancali balkone, prozore i auto, opet ćete! Evo kad nam stiže nova tura žutog pijeska iz Sahare i kiša

Piše DALMACIJA SD
6. travnja 2024. - 08:06

Danas će biti sunčano i toplo uz slab zapadni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu poslijepodne pojačan maestral. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 28, a na Jadranu oko 24°C.

Duboka ciklona stacionira nad Atlantikom zapadno od Irske i prostire se do Sredozemnog mora. Nalazimo se na prednjoj strani ciklone, a visinsko strujanje je jugozapadno te se nastavlja pritjecanje toplog suhog saharskog zraka.

image
Niksa Stipaničev/Cropix

Nad zapadnu Europu saharski zrak donosi znatne količine pijeska koji će se do kraja vikenda proširiti od Španjolske do Finske, a početkom idućeg tjedna zamutiti i atmosferu nad našim krajevima, javlja N1.

U nedjelju će vrijeme biti sunčano i iznimno toplo. U kotlinama Like i Gorskog kotara ujutro je moguća kratkotrajna magla. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti oko 10, na Jadranu 14. Najviše dnevene temperature u unutrašnjosti do 31°C. Na Jadranu oko 25.

Tek sredinom idućeg tjedna možemo očekivati naoblačenje sa zapada, povezano uz prolaz fronte sjevernije od naših krajeva, uz malu vjerojatnost za pokoji pljusak i grmljavinu.

image
Niksa Stipaničev/Cropix

U utorak i srijedu neka vas ne iznenadi kiša koja će ponovo biti žute boje. Prolaz oslabljene fronte pratit će i manji pad temperature zraka.

image

Tragovi saharskog pijeska na automobilima danima su nas izluđivali, i opet će

S. J. T.
image
Željko Hajdinjak/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 04:05