StoryEditorOCM
Dalmacijafrancuski novinari na visu

Promidžba: plakati falkuše u pariškom metrou

Piše PSD.
17. travnja 2009. - 22:02

Postavljanjem jumbo plakata na 200 stanica pariškog metroa, svojevrsnoj izložbi o falkuši, Hrvatska je turistička zajednica prije mjesec i pol dana u Parizu predstavila Hrvatsku kao atraktivnu turističku destinaciju.

 S obziromna to da slične akcije nisu česte na takvim mjestima, bilo je to veliko iznenađenje za građane Pariza. Ubrzo su izložene fotografije privukle pozornost i dvaju najvećih francuskih nautičkih časopisa, Yachting Calassique i Loisirs Nautiques, koji su u Hrvatsku poslali svoje novinare i fotografe kako bi napravili reportaže o falkuši, hrvatskom i mediteranskom brodu koji ima svoju osebujnu priču.

U pratnji svojih domaćina, članova posade falkuše s prof. dr. Joškom Božanićem, predsjednikom kulturne ustanove ‘Ars Halieutica’ na čelu, novinarka Julie Clerc i fotograf Gérard Guittot u četvrtak su boravili u Komiži, plovili falkušom od Komiže do otoka Biševa, slušali priče i pjesme, istraživali povijesnu pozadinu najpoznatijeg hrvatskog broda - gajete falkuše, kako bi svojim brojnim čitateljima, prije svega francuskim zaljubljenicima u more i brodove (ali i svojim čitateljima u drugim europskim zemljama, te Kanadi), ispričali priču o maritimnoj Hrvatskoj i njezinim povijesnim brodovima.

Njihov je zadatak, kako kažu, da za svoje časopise na 32 stranice naprave reportažu s fotografijama o falkuši, Komiži i ljepotama hrvatskih otoka i priobalja.

- Otok Vis sam doživjela kao odredište koje francuski turisti svakako trebaju posjetiti, preporučit ću im da na Vis dođu u predsezoni i u posezoni kada nema velikih gužvi i da ga sami otkriju. Nadam se da ću i sama uskoro ponovno doći», rekla nam je, među ostalim, u razgovoru nakon napornog dana francuska novinarka Julie Clerc.

- Očigledno smo u Francuskoj izazvali veliku pozornost našim nastupom prošle godine u Brestu na Svjetskom festivalu mora i mornara, predstavljajući na jedan integralan način našu maritimnu kulturu, a već smo dobili poziv i za nastup u Brestu 2012. godine.

Očekujem reprezentativnu reportažu i atraktivne fotografije u francuskom časopisu, a time i širenje ove naše priče, stvaranje interesa za Hrvatsku, Dalmaciju, naše škoje, i vjerujem da je naš mali skromni doprinos turističkoj promidžbi Hrvatske ovime potvrđen», rekao nam je Božanić.

B. Mitraković / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 15:03