StoryEditorOCM
Dalmacijajužni koridor

Plin će u Dalmaciju i preko Albanije

Piše PSD.
2. srpnja 2013. - 01:05

Odluku konzorcija “Shah Deniz” o dodjeli zadatka otvaranja južnog europskog plinskog koridora Transjadranskom plinovodu (TAP), koji službeno podupire i Hrvatska, “Plinacro” ocjenjuje kao strateški energetski iskorak za Hrvatsku i zemlje u okruženju koji će dati novi zamah projektu Jonsko-jadranskog plinovoda.

“Shah Deniz” potvrdio je prije dva dana u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu da je za dopremu plina u Europu odabrao projekt TAP, a o tome su “Plinacro” na sastanku krajem prošlog tjedna izvijestili predstavnici azerbajdžanske tvrtke “Socar”, koja je član konzorcija.

Pokretač TAP-a je švicarski “Egl”, a nositelji razvoja projekta su norveški “Statoil” i njemački “E.ON”. Duljina plinovoda je oko 800 kilometara.

Početak plinovoda je u Kipoi na tursko-grčkoj granici gdje se nastavlja na Transanadolski plinovod (TANAP). Trasa plinovoda prolazi kopnenim područjima Grčke i Albanije do Fiera na albanskoj obali Jadrana. Odatle nastavlja kao podmorski plinovod, približne duljine 105 km, do San Foca na talijanskoj obali Jadrana.

Transportni kapacitet prve faze TAP-a je 10 milijardi prostornih metara plina godišnje, a konačni kapacitet 20 milijardi prostornih metara. “Plinacro” i TAP su prije dvije godine potpisali memorandum o korištenju sinergije Transjadranskog i Jadransko-jonskog plinovoda, koji je osmišljen poveznica TAP-a i hrvatskog plinskog transportnog sustava od albanske Fiere do Splita.

Prolazio bi teritorijem Albanije, Crne Gore i Hrvatske te neposredno uz granicu s BiH. Okvirna duljina tog plinovoda bi bila 540 kilometara.

Z.D.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:36