StoryEditorOCM

Otvoren spomen-park Dinka Sučića: Tijarica se poklonila junaku Domovinskog rata

12. kolovoza 2016. - 23:50
spomenik_branitelji2-120816

U centru Tijarice, na Tarabniku, u petak je otvoren spomen-park Dinka Sučića, koji je dobio ime po prerano preminulom junaku Domovinskog rata iz Tijarice, Dinku Sučiću, pripadniku 1. gardijske brigade "Tigrovi".

Spomen-park otkrila je Iva Sučić, Dinkova majka, uz sudjelovanje Mire Sučić, Dinkove supruge, ministra hrvatskih branitelja Tomislava Medveda, dožupana Ante Šošićai gradonačelnika Trilja Ivana Šipića.

Unutar spomen-parka postavljeno je spomen-obilježje Hrvatski križ koje su zajednički otkrili Domagoj Sučić, sin pokojnog Dinka, i Pave i Josip Sučić, sinovi poginulog hrvatskog branitelja Domovinskog rata Stipe Sučića.

O doprinosu Tijaričana obrani od velikosrpske agresije i posebno ratnom i mirnodopskom doprinosu Dinka Sučića govorio je "tigar" Ante Tandara, predsjednik zagrebačke Hvidre, koji je na kraju pročitao emotivni nekrolog Dinku Sučiću naslovljen "Pozdrav prijatelju".

Iz po broju stanovnika male Tijarice tijekom Domovinskog rata život za Hrvatsku dali suStanko Sablić, Stipe Sučić, Darko Jukić, Ante Plazibat i Ljubo Voloder, a još šesnaest ih je preminulo od posljedica ranjavanja ili bolesti kao posljedica rata.

Na otkriveno spomen-obilježje Hrvatski križ vijence su položili ministar Medved sa sinovima ratnih junaka, dožupan Šošić s gradonačelnikom Šipićem i Petrom Škorićem, dopredsjednikom Gradskog vijeća Splita, ratni veterani Tijarice na čelu s predsjednikom Mirkom Ruščićem te predstavnici veterana Sinja.

Na skupu kojemu je nazočilo više od dvjesto Tijaričana i njihovih gostiju prigodno su govorili Mirko Ruščić, Ilija Vučemilović, predsjednik Udruge veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi", Ivan Šipić, Ante Šišić i ministar Medved.

Spomen-park i spomen-obilježje blagoslovio je tijarički župnik donMate Lekić, koji je predvodio i molitvu odrješenja. Prigodni recital izveli su učenici iz Tijarice i Špiro Boban, tenor HNK Split. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:04