StoryEditor
OtociPodgora - Pogorila

Projekt HEP-a vrijedan 17 milijuna kuna: podmorski kabel dug 12 km osigurava napajanje istočnog dijela otoka Hvara

8. studenog 2020. - 12:25
Trajekt polagač kabela u raduMirko Crnčević

Za poboljšanje napona i pouzdanosti napajanja na istočnom dijelu otoka Hvara, ovih je dana položen 35-kilovoltni podmorski kabel Podgora – Pogorila, na potezu dugom 12 kilometara, a još prije i nešto više od dva kilometra kopnenog dijela mreže.

Ta će se "linija" do kraja godine interpolirati u postojeću mrežu na 10-kilovoltnom naponu i napajati trafostanicu Bogomolje, koja se tek treba izgraditi. Vrijednost projekta polaganja kabela je oko 17 milijuna kuna, a u trafostanicu će se uložiti dodatnih 15 milijuna kuna. Za nju je sklopljen ugovor o kupoprodaji zemljišta, te je u tijeku izrada projektne dokumentacije.

U povjesnici "Hrvatske elektroprivrede" (HEP) ostat će zabilježeno da je vrlo zahtjevno polaganje spomenutoga podmorskog kabela na tako dugoj dionici prvi put obavljeno isključivo "vlastitim snagama". Inače, njihova ulaganja u distribucijsku mrežu na našim škojima u 2020. godini iznose oko 100 milijuna kuna, od čega više od 50 milijuna kuna na dalmatinskim otocima. Tako će se samo u otoke na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije ove godine uložiti ukupno 31 milijun kuna.

Kada je, primjerice, riječ o Hvaru, fokus je bio na unapređenju pouzdanosti mreže postojećih potrošača te stvaranju uvjeta u mreži za potrebe priključenja novih potrošača. Upravo zato su rekonstruirane trafostanice u Starom Gradu i Hvaru, čime je povećana njihova instalirana snaga, a projekt je bio vrijedan 7,3 milijuna kuna.

Na srednjonaponskoj mreži postavljen je kabel između Sućurja i Mlaske koji omogućava dvostrano napajanje Gdinja, Zastražišća i Bogomolja, u što su uložena dva milijuna kuna, zatim zamjena izolatora i vodiča na dalekovodu Vrbanj – Vrboska, te ugradnja poluizoliranog vodiča na vodu Jelsa – Vrboska, čime će se poboljšati kvaliteta napajanja Vrboske, u kojoj su bili prisutni prekidi uzrokovani posolicom.

image
Polaganje podmorskoga kabela
Mirko Crnčević

U tijeku je izgradnja rasklopnog postrojenja u Jelsi te trafostanice u ljetnom kinu. Vrijednost tih zahvata je dva milijuna kuna, a budući da je oprema već isporučena, očekuje se završetak radova do kraja ove godine.

Izgrađene su nove trafostanice u Hvaru, na predjelima Glavica i Gojava, u Malom Grablju, te u Rudinama, a do kraja godine u planu je izgradnja trafostanice u Svetoj Nedjelji, Bogomoljskim Selcima te u Sućurju (Zabrig). Procijenjena vrijednosti tih objekata je oko dva milijuna kuna.

Za iduće, ali još nedefinirano razdoblje, planirana je elektrifikacija južnih i sjevernih uvala na istočnom dijelu škoja. Za dio lokacija već su ishođene građevinske dozvole, dok je za druge u tijeku priprema dokumentacije.

Baš zato se vlasnici kuća i imanja u Maloj Stinivi nadaju da će nakon probijanja ceste i izgradnje vodovoda, postavljanja priključnoga kabela i trafostanice, uskoro dobiti mogućnost priključenja na električnu mrežu i korištenja interneta, čime će se, uz određena prostornoplanska rješenja, ostvariti preduvjeti za bavljenje raznim gospodarskim aktivnostima na tom području (turizam, poljodjelstvo...).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

10. studeni 2020 12:31