StoryEditor
Otocidovršeno vještačenje

Posmrtni ostaci pronađeni ovoga ljeta na Hvaru najvjerojatnije pripadaju starijem Splićaninu nestalom prije 5 godina. Ne sumnja se na nasilnu smrt

27. listopada 2020. - 09:45
Mirko Crnčević

Hvarane je prije nešto više od tri mjeseca iznenadila vijest da je jedan turist nedaleko od uvale Basina na otoku Hvaru (Ploni rat), na predjelu obraslom gustom makijom, uočio ljudske kosti i odjeću. Neposredno nakon toga policijski službenici izašli su na mjesto događaja te o utvrđenom stanju obavijestili zamjenicu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, koja je naložila da obave očevid. U sklopu te istražne radnje izuzeti su pronađeni ostaci i dostavljeni na daljnji pregled i vještačenje.

No među domaćim stanovništvom odmah je pala sumnja da bi se moglo raditi o ostacima tijela Josipa-Jerolima Boljata iz Splita, muškarca koji je upravo na tom području u 81. godini života nestao iz svoje kuće još u prvoj polovini siječnja 2016. godine.

Nestanak je prijavila njegova supruga, da bi se zatim za njim danima tragalo na kopnu i na moru, u čemu su osim policije sudjelovali brojni vatrogasci, pripadnici HGSS-a, HRZ-a, pa i građani. Korišteni su potražni psi i dronovi, o događaju su izvještavali mediji, a na pogodnim lokacijama postavljeni i oglasi sa slikama, međutim, pronađene su tek papuče nestalog, nekih stotinjak metara od kuće.

Dakle, potraga tada nije dala konkretnih rezultata, pa je onda i obustavljena, a da je spomenuta pretpostavka otočana prema svemu sudeći točna potvrdila nam je i Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Ona kaže da je najprije nalogom određen pregled koštanih ostataka nepoznatih ljudskih kostiju, što je povjereno KBC Split, Zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju, a obavio ga je stalni sudski vještak dr. Antonio Alujević, da bi potom pojasnila i daljnji tijek postupanja.

Županijsko državno odvjetništvo nalogom je odredilo i biološko vještačenje, koje je povjereno Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu.

- Iz sadržaja zapisnika i mišljenja vještaka toga Centra proizlazi velika vjerojatnost da navedeni posmrtni ostatci pripadaju nestaloj osobi Josipu-Jerolimu Boljatu, rođenom 1934. godine, koji se dana 8. siječnja 2016., oko 20,45 sati, udaljio iz svoje kuće u uvali Basina kod mjesta Vrbanj na Hvaru - odgovorila je Laura na naš upit.

Također je navela da u ovom slučaju provedenim kriminalističkim istraživanjem nije potvrđeno postojanje osnovane sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo, tako da nisu ni ispunjeni uvjeti za daljnje državnoodvjetničko postupanje.

                                                                                                                      

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 21:56