StoryEditor
OtociINFRASTRUKTURA

Luka Perna čeka građevinsku dozvolu: u pripremi je dokumentacija za dvije ribarske luke u Veloj Luci i Dubrovniku

22. studenog 2020. - 20:27
Uređenje korčulanske infrastrukture, među kojom ACI marina zauzima istaknuto mjestoDubrovačko - neretvanska županija

Saborski zastupnik Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom u pratnji gradonačelnika grada Korčule Andrije Fabrisa i ravnatelja ŽLU Korčula Ante Tvrdeića obišli su u subotu radove na nekoliko aktivnih projekata lučke infrastrukture na otoku Korčuli.

Obilazak je počeo realiziranim projektom komunalne lučice Porto UŠ vrijednim četiri milijuna kuna, potom su u pratnji predsjednika Uprave ACI-ja Kristijana Pavića obišli 25 milijuna kuna vrijedne radove rekonstrukcije lukobrana u ACI marini Korčula te naposljetku 10,5 milijuna kuna vrijedne radove na rekonstrukciji lukobrana Puntin.

Saborski zastupnik Branko Bačić rekao je kako je osigurano oko 760 milijuna kuna za osam luka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Također, istaknuo je kako je Županija u sklopu programa oporavka i otpornosti prijavila 272 projekta vrijedna oko šest milijardi kuna.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija u privlačenju europskih sredstava, što se potvrđuje i sredstvima odobrenim za izgradnju lučke infrastrukture. Dobroslavić je na upit novinara odgovorio kako nakon izgradnje pelješkog mosta Županija inzistira na autocesti od čvora Metković do čvora Osojnik, brzoj cesti od Osojnika do Zračne luke Dubrovniku, kao i brzoj cesti od Brijeste do Perne.

Zamjenik župana Joško Cebalo rekao je kako se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova za Novu luku Polačište te izbor izvođača radova za Pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci.

– Odrađena je pretprijava za luku Ubli na otoku Lastovu, za luku Perna u Orebiću u tijeku je ishodovanje građevinske dozvole. Radovi na proširenju luke Trpanj bit će gotovi do sljedeće turističke sezone, a u tijeku je projekt izgradnje luke u Gornjem čelu na Koločepu. Priprema se dokumentacija za dvije ribarske luke u Veloj Luci i Dubrovniku, a ukupna vrijednost tih projekata je oko 60 milijuna kuna. Prioritet će nam biti i komunalne luke, a očekujemo da će se ti projekti moći financirati iz sljedećeg financijskog okvira EU-a – rekao je zamjenik Cebalo.

Gradonačelnik Korčule Andrija Fabris istaknuo je kako je lučka infrastruktura najvažnija investicija za život otočana.

– Što se tiče investicije u marini, to je u segmentu nautičkog turizma najvažniji objekt u gradu Korčuli i drago mi je da smo u vrlo dobroj suradnji s ACI-jem – rekao je Fabris.

Ravnatelj ŽLU Korčula Ante Tvrdeić napomenuo je kako je za komunalnu lučicu Porto Uš u tijeku dodjela vezova.

– Projekt je vrijedan četiri milijuna kuna, od čega je MMPI osigurao 3,5 milijuna, a ostatak Dubrovačko-neretvanska županija i ŽLU Korčula. Tamo je 88 komunalnih vezova na tri pontonska gata i zasigurno će biti od koristi domaćem stanovništvu – rekao je Tvrdeić.

– Rekonstrukcija lukobrana Puntin je vrijedna 10,5 milijuna kuna i od izrazite je važnosti za grad Korčulu. Projekt sufinancira EU, a nakon završetka skidanja kamenog popločenja, u tijeku su radovi rekonstrukcije – istaknuo je Tvrdeić.

Predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić naveo je kako je rekonstrukcija lukobrana ACI marine Korčule vrijedna 25 milijuna kuna.

– Ovo je prva faza investicije, tako da planiramo kompletno uređenje i izgradnju novih objekata u sklopu ACI marine Korčula – rekao je Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. ožujak 2021 00:16