StoryEditor
OtociPREPUCAVANJe

Kampanja je krenula, HDZ: Zapošljava se i u koroni, Marković: Natječaj je bio prije

Piše Sandra Barčot
21. svibnja 2020. - 22:31
Tom Dubravec/Hanza Media

Nema političkog mira u Supetru, pa ni u vrijeme izolacije zbog koronavirusa jer su Bračani jedini u Hrvatskoj koji i ovaj tjedan moraju poštovati mjere o zatvorenim objektima, ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti, bez misa, javnih okupljanja... No zato vremena za politička prepucavanja na relaciji SDP-HDZ itekako ima.

Prozvali su oporbenjaci u Gradskom vijeću, gradonačelnicu Supetra, SDP-ovku Ivanu Marković, koja je 7. svibnja dopustila zaposlenje referentice za gradske prihode, na neodređeno vrijeme.

Ističu kako je upravo poteštatkinja jedinoga grada na otoku Braču, 19. ožujka javno objavila kako se provodi obustava novih zapošljavanja, primanje novih djelatnika neće biti, da bi se sada povećao broj uposlenih u Jedinstvenom upravnom odjelu, Odsjek za gradske prihode!

‘Neka bolje čitaju’

- Znam odakle vam ta informacije, iz splitskog HDZ-a. Izborna kampanja je očito već počela, no mogli su malo bolje iščitati za to što me prozivaju. Pa lijepo stoji kako neće biti novih zapošljavanja, osim onih za koje su natječaji već u tijeku, što sam objavila 17. ožujka – pojašnjava nam gradonačelnica Supetra, pa dodaje:

- Upravo natječaj koji spominjete je bio u tijeku kao što se vidi u rješenju jer je isti bio objavljen 6. ožujka 2020. za upražnjeno mjesto referenta umjesto službenice koja je otpušena iz službe radi teške povrede službene dužnosti od strane službeničkog suda. Znači ne radi se o porastu broja zaposlenih osoba već zamjeni osobe koja je otpuštena iz službe.

Naglašava Marković kako su se prijave za uposlenje po natječaju objavljenog 6. ožujka, mogle primati zaključno sa 16. ožujka!

- Znači tijekom pisanja “Odluke o mjerama štednja zbog koronavirusa” ovaj natječaj je bio “u tijeku”. Nakon što su se na području države 20. ožujka 2020. godine uvele mjere za suzbijanje i prevenciju širenja infekcije Covid-19, Povjerenstvo je odlučilo pričekati s testiranjem kandidata, te je ono zakazano za 5. svibnja 2020., prilikom popuštanja mjera i prije izbijanja epidemije na našem otoku. Sve je vidljivo iz hodograma i odluke - natječaj je objavljen prije stupanja mjera na snagu te je bio u tijeku, a što je najvažnije radi se o upražnjenom mjestu osobe koja je otpuštena iz službe.

Zbori nam dalje gradonačelnica kako je u gradskoj knjižnici dugogodišnja ravnateljica otišla u mirovinu, no na njeno mjesto nitko nije zaposlen, već je na njeno mjesto došla djelatnica iz knjižnice.

- Za razliku od brojnih gradova, Grad Supetar donio je niz konkretnih mjera i suočio se s ovom situacijom puno bolje od većine drugih gradova - rezimira Ivana Marković, podsjećajući kako je - među brojnim mjerama - smanjena plaća i njoj i njenom zamjeniku te gradskoj upravi, pa su obustavili isplate uskrsnica, jubilarnih nagrada, regresa i darova djeci zaposlenicima, ukinuli su vijećničke naknade i naknade predsjednici vijeća, obustavili nova zapošljavanja (osim za natječajne postupke koji su bili već u tijeku), obustavili dodjelu sredstva udrugama (osim Bračkim pupoljcima i Crvenom križu).

Pa su poduzetnike i obrtnike oslobodili plaćanja javnih površina i zakupe gradskih prostora, uz otpis komunalnih naknada i spomeničke rente, uz druge vidove potpora.

#BRAČ#SUPETAR#SDP#HDZ

Izdvojeno

28. svibanj 2020 00:35