StoryEditor
Otocisve po zakonu

Brač je ostao bez svojeg ministra, ali ne i bez ministarskih plaća: direktoru komunalne tvrtke u gubitcima mjesečno više od 16 tisuća kuna

Piše Ivica Radić
28. veljače 2020. - 11:40
Tonči Trutanić, direktor ‘Vodovoda Brač’ JOŠKO EGEKHERJoško Egekher

Na sjednici Skupštine “Vodovoda Brač” jednoglasno je prihvaćena odluka o nastavku izgradnje poslovne zgrade u zoni Žedno-Drage.

Taj građevinski objekt već 2,5 godine stoji zarastao u draču i propada zbog raskida ugovora s izvođačem radova, pa se nastavak izgradnje nametnuo kao jedino rješenje.

Uz to, izvođač na sudu potražuje od “Vodovoda Brač” četiri milijuna kuna. Problem je nastao i u tome što je vrijednost radova s nekadašnjih 17 milijuna skočila na 30-ak milijuna kuna.

Za te namjene, kazao je direktor “Vodovoda Brač” Tonči Trutanić, ta je komunalna tvrtka osigurala svojih 10 milijuna kuna, dok će 14 milijuna kuna namaknuti preko bankarskog kredita. Nakon izgradnje zgrade “Vodovod” će se preseliti u poslovnu zonu, a na sadašnjoj lokaciji, shodno prostornoplanskoj dokumentaciji, podići će se zgrada osnovne škole.

Najviše rasprave bilo je oko usvajanja Plana poslovanja, odnosno plaće zaposlenih čiji je rast vezan uz Pravilnik o radu te najnižoj bruto plaći koju godišnje utvrđuje Vlada Republike Hrvatske.

S obzirom na to da je ta najniža plaća iz godine u godinu sve veća, tim istim tempom rastu i plaće u “Vodovodu Brač”. Tako je najniža plaća u 2018. godini iznosila 3750 kuna, a lani 4062 kune i za taj rast su povećane plaće zaposlenih. Stoga su članovi Skupštine još na prošloj sjednici bili jedinstveni u ocjeni da tu odredbu treba izmijeniti.

Na prijedlog direktora Tončija Trutanića, usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu, koja tu problematiku regulira na sljedeći način: “Najnižu osnovnu plaću za jedan sat rada, odnosno najnižu osnovnu plaću u mjesečnom iznosu utvrđuje direktor Društva potkraj godine za slijedeću godinu, a u okviru iznosa stavke Plaća radnika iz godišnjeg plana poslovanja društva, koje donosi Skupština društva.”

Međutim, dok taj prijedlog s novom cijenom rada ne stigne na stol članovima Skupštine, a to će biti najmanje mjesec dana, plaće radnicima isplaćivat će se u uvećanom iznosu.

To znači da će direktor Trutanić primati ministarsku plaću, odnosno 25.593 kune bruto ili više od 16.000 kuna neto, a njegovi najbliži suradnici veću plaću od gradonačelnice Supetra i općinskih načelnika.

Dakle, ako je Brač ostao bez svojeg ministra (Lovre Kuščevića), nije ostao bez ministarskih plaća, i to u komunalnoj tvrtki koja je dvije uzastopne poslovne godine završila u gubitku.

– Ne možemo se ponašati kao pijani bogataši jer je to nepošteno prema našim potrošačima. Uprava je inzistirala na povećanju cijene vodovodnih usluga, a sada je dio tog novca usmjerila na povećanja plaća koja su daleko iznad prosjeka i stanja u “Vodovodu”.

Umjesto da se krene u racionalizaciju poslovanja, o čemu se uopće ne govori, novi rast plaća u tvrtki koja bilježi gubitke te se susreće i s drugim problemima za mene je neprihvatljiv – kazala je supetarska gradonačelnica Ivana Marković, uz napomenu kako se u komunalnoj tvrtki “Grad”, koja zapošljava 64 djelatnika, godišnje na plaće troši nešto više od šest milijuna kuna, dok je u “Vodovodu Brač”, koji zapošljava 45 djelatnika, taj trošak prošle godine bio veći za 1,5 milijuna kuna jer je iznosio 7,5 milijuna kuna, a sada se za 2020. godinu traži novo povećanje.

Boris Škrbić, član Skupštine iz Bola, kazao je kako tvrtka koja proizvodi gubitke nema pravo podizati plaće, a kada se stanje konsolidira, onda će biti prvi, dodao je, koji će se zalagati za rast plaća.

Sada se očekuje prijedlog direktora u kojemu izdvajanja za plaće nije smjela biti veća od onih u 2019. godini. Plaće zaposlenih u “Vodovodu” porasle su, naime, lani za osam posto, 2018. godine za devet posto, dok je taj rast od 2010. do 2019. godine iznosio gotovo 58 posto.

#TONČI TRUTANIĆ#VODOVOD BRAČ#BRAČ

Izdvojeno

27. svibanj 2020 12:21